HDP kadın seçim beyannamesi: HDP kadın partisidir

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Amed’de düzenlediği bir toplantı ile kadın adaylarını tanıttı ve kadın seçim beyannamesini açıkladı.

HDP’nin Amed’de düzenlediği toplantıda, 31 Mart yerel seçimlerine katılacak kadın adaylarını tanıttı. Toplantıda, kadın seçim beyannamesi de açıklandı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan toplantıda yaptığı konuşmada, kadınlar olarak büyük bir emek ve iddia ile seçimlere hazırlandıklarını kaydetti.

TECRİT KADIN DİRENİŞİYLE KIRILACAK

Açlık grevi eylemlerine dikkat çeken Buldan, “Bugün tam 95 gündür Leyla Güven Diyarbakır’da, yoldaşlarımız cezaevlerinde ve sürgünde bedenlerini açlığa yatırdılar. Sözünüz sözümüz, yolunuz yolumuz direnişiniz direnişimizdir. Tecrit kadının direnişiyle kırılacak, toplum kadının direnişiyle özgürleşecek, gelecek kadının direnişiyle aydınlanacak” dedi.

HADEP’TEN HDP’YE KADIN ADAYLAR

31 Mart yerel seçimlerine çok az bir süre kaldığını hatırlatan Buldan, “Bu seçimlere muazzam bir mücadele deneyimi ile hazırlanıyoruz” diyerek şunları ekledi:

“1999'da HADEP ile girdiğimiz seçimlerde 3 kadın belediye başkanı ile başlayan yerel yönetimler deneyimimiz 2004'te 9, 2009 seçimlerinde 14 belediye başkanlığı ile devam etti. Biz devrim içinde devrim yapıyoruz. Mücadele ederken kadın özgürlüğünü geleceğe ertelemiyoruz. Siyasetimizin bütün kademelerinde eşit temsiliyet için önce kota sistemini uyguladık. Kadın hak ve özgürlüklerinin sağlanması gibi büyük bir hedefe sahip olan bir gelenek olarak siyasette ve toplumda daha güçlü bir kadın için kadın kotasının yetersiz olduğunu gördük ve eşbaşkanlık sistemini uygulamaya başladık. Hedefimiz büyüktü. Adımlarımız da büyük olmalıydı. 2014 seçimlerine eşbaşkanlık sistemi ile girdik. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma ile yerel yönetimlere kadın katılımını en güçlü şekilde sağladık. Kazandığımız belediyelerin tamamında eşbaşkanlık sistemini uygulamaya başladık.”

AKP’nin 75 ilde açıkladığı adayların sadece 1’inin kadın olduğunu belirten Buldan, “634 ilçe belediyesinin adaylarından sadece 14'ü kadın. Yani sadece yüzde 2.1'i kadın. Diğer partiler de durum çok farklı değil. Bizde ise eşit temsiliyete dayalı eşbaşkanlık sistemi var. Bütün il ilçe ve belde belediye başkan adaylarımızın biri kadın biri erkek” diye ekledi.

Kadına yönelik her türlü baskıya, şiddete, katliama karşı direnişi ve mücadeleyi önceleyen anlayışları yerel yönetimlerde kadın politikalarını uyguladıklarını ifade eden Buldan, kadın cephesinde yürütülen mücadele ve kazanımlarını anlattı.

KADINLAR SUSMAZ

AKP-MHP ittifakı ile kurulan erkek egemen faşist blokun kadın karşıtı politikalarına dikkat çeken Buldan, şöyle konuştu:

“Sevgili Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'e 14 yıl hapis cezası verilmesinin nedeni kadın özgürlük mücadelesini, kadının demokratik siyasetteki öncülüğünü, kadınların ülkeyi yönetme iddia ve iradesini kırma, engelleme amaçlıdır. Kadını korkutarak tüm ülkeyi korku ve tecrit altına alacaklarını düşünüyorlar ama yanılıyorlar. Kadınlar korkmaz, kadınlar geri adım atmaz, kadınlar boyun eğmez, kadınlar susmaz. Gültan Kışanaklar, Sebahat Tunceller biat etmez, boyun eğmez. Kadınlar başı dik, kararlı bir şekilde yürümeye devam ederler. Bunu böyle bilsinler. AKP'nin derdi kadının ta kendisidir. Biz de diyoruz ki kadın AKP'nin derdi olmaya devam edecektir.”

KADIN PARTİSİ HDP VAR

Tüm kadınlara seslenen Buldan, “AKP - MHP erkek ittifakının kadın düşmanı politikalarına mecbur ve mahkum değilsiniz. Kadın hareketinin onlarca yıllık mücadelesini sahiplenen ve kadınlarla birlikte siyaset yapan bir parti olarak biz varız. Kadın partisi HDP var” diye konuştu.

HDP’nin kadın hak ve özgürlüklerinin garantisi olduğunu kaydeden Buldan, “HDP'nin desteklenmesi kadın mücadelesinin desteklenmesidir. HDP'nin savunulması kadının savunulmasıdır. HDP'ye verilen her oy kadın mücadelesini güçlendirmektir” ifadelerini kullandı.

AZ KALDI

Yerel seçimlerde faşist bloka kaybettirme çalışmalarına start verdiklerini söyleyen Buldan, “Az kaldı, gasp edilen belediyelerimizi özgürleştireceğiz. Kayyum anlayışına karşı belediye sayımızı artıracağız. Bu topraklarda kayyum zihniyeti değil, kadın özgürlüğü yaşayacaktır” şeklinde konuştu.

BAŞKA BİR YAŞAM MÜMKÜN, ÖNCÜSÜ HDP’DİR

“Başka bir yaşam mümkün ve bu yeni yaşamın öncüsü HDP'dir” diyen Buldan, şunları ekledi: “Bizler vaad etmiyoruz, birlikte inşa ediyoruz. HDP yarını bugünden okuyan bir umut ve direniş geleneğine sahiptir.”

Erkek ittifakına karşı kadın ittifakı olduklarını belirten Buldan, “Biz kadınlar bütün alanlarda el ele omuz omuza güç birliğini haykıracağız. Biz kadınlar değiştireceğiz, biz kadınlar yaşatacağız. Çünkü biz söylediğimizi yaparız” dedi.