HDP Kadın Meclisi: İran insanlık suçunu işlemeye son vermelidir

HDP Kadın Meclisi, İran rejiminin Kürt aktivistlerini idam etmesini kınadı. Açıklamada, ‘’bugün idam gibi bir insanlık suçunun sonuçlarına en çok kadınlar maruz kalmakta ve yine bu insanlık suçuna en çok kadınlar itiraz etmektedir’’ denildi.

HDP Kadın Meclisi, Kürt aktivistler Luqman ve Zanyar Muradi ile Ramin Hüseyin Penahi’nın İran rejimi tarafından idam edilmesine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, ‘Bu yaşam hakkı ihlalinin, hem yakınları gözaltında kaybedilen Cumartesi Annelerinin adalet arayışı için bir araya geldiği Cumartesi gününe hem Cumhurbaşkanı’nın İran ziyaretinin hemen sonrasına denk gelmesi düşündürücü olmuştur’’ denildi.

HDP Kadın Meclisi tarafından yapılan açıklamanın devam şöyle:

‘’Gerici rejimini güçlendirmek ve kendisine yönelik muhalefeti önlemek amacıyla dünyada en çok idam cezasını uygulayan İran, idam cezası ve infazı konusunda bir vahşet coğrafyasına dönmüştür. Ancak bilinmelidir ki İran rejiminin kullandığı bu vahşi yöntem, Kürt halkı olmak üzere mazlum halkların İran rejimine olan öfkesini biriktirmekten başka hiçbir işe yaramayacaktır.

Bugün idam gibi bir insanlık suçunun sonuçlarına en çok kadınlar maruz kalmakta ve yine bu insanlık suçuna en çok kadınlar itiraz etmektedir. Nitekim Ramin Hüseyin Penahi’nin yeğeni Niştiman Hüseyin Penahi, verilen İdam kararına tepki göstererek yaşamına son vermiş ve kadınların idam suçuna karşı nasıl bir başkaldırı ile itiraz ettiğini ortaya koymuştur.

Başta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere uluslararası otoritesi olan tüm insan hakları belgeleri ve sözleşmelerinde idamın bir ceza olarak uygulanamayacağı ve bu cezanın ağır bir yaşam hakkı ihlali olduğu açıkça yer almıştır. Başta BM olmak üzere, İran rejiminin kendisine muhalif Kürt aktivistlere uyguladığı idam vahşetine karşı tüm uluslararası kuruluşların harekete geçmesi bir insanlık borcudur.

Yaşadığımız toprakları sarmalayan bu şiddet girdabından çıkmanın yolu, daha da öldürmek değildir. Kürtleri, kadınları ve muhalifleri idam ederek cezalandırmak, defalarca tekrarlandığı gibi, bir insanlık suçudur ve İran rejimi bu insanlık suçunu işlemeye derhal son vermelidir.’’