Hannover’de kadın çalıştayı gerçekleştirildi

Bazı kadın örgütlerinin Hannover Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği çalıştayda, Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm kampanyasının güçlü yürütülmesi, Almanya’da “Savaş ve Barış” temalı bir çalıştayın düzenlenmesi temelinde kararlar alındı.

Almanya’nın Hannover şehrinde Gemeinsam Kämpfen, Ceni Kadın Barış Bürosu, Woman Defend Rojava ve JK öncülüğünde “Jin Jiyan Azadî ile yaşamı ve kadın devrimini savunuyoruz ağı” adı altında çalıştay düzenlendi.

Hannover Üniversitesi’nde yapılan çalıştay iki gün (27 ve 28 Ocak)  sürdü.

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez; 4 Ocak 2014’te Silopi’de katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar ve 15 Ocak 1919 tarihinde katledilen Rosa Luxemburg şahsında Dünya Kadın Devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan çalıştayda Dünya ve Kurdistan özelinde Ortadoğu’da ve Almanya’da yaşanan siyasal süreç değerlendirildi.

Giderek yükselen ve yayılan 3. Dünya Savaşından en çok etkileneninin kadınlar olduğu değerlendirilen çalıştayda savaş ve soykırım politikalarına karşı toplumsal direnişlerin öncülüğünü kadınların yaptığı vurgulandı. Bu nedenle öncü kadınların hedeflendiği belirtilen tartışmalarda erkek ulus devletlerin en çok direnen kadından korktuğu belirtildi. Çalıştayda mevcut yaşananlar karşısında ortak kadın ağlarının oluşturulup kadın gücünün ortaklaşmasının önemi vurgulandı.

Siyasal süreç tartışmalarının ardından KNK Üyesi Nilüfer Koç bir konuşma yaptı. Nilüfer Koç, Kürt Kadın Hareketi’nin dış ilişkiler çalışmaları ve enternasyonal dayanışma komiteleri ile ortak çalışmalarının tarihçesini anlattı.

Ardından son bir yılda yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Rojava Devrimi ile pratikleşme zemini bulan, Rojhilat ve İran’da gelişen toplumsal direniş ile evrenselleşen Jin Jiyan Azadî felsefesi ve ortak kadın mücadelesinin zeminleri ve gelişen ağların durumları ele alındı.

Ardından alanlar özelinde tartışma, değerlendirme ve öneriler geliştirme temelinde grup çalışmaları yapıldı.

Akşam yapılan kültür programında ise, katledilen kadın öncülerin anısına ezgiler söyledi.
Çalıştayın ikinci gününde ise, gelişen bütün tartışmalar ışığında dönem ihtiyaçları, ortak mücadelede yeni yöntemler ve inşa tartışmaları gelişti ve geniş çerçevede planlamalara gidildi.

Afgan kadınları ve soykırıma karşı direnen Beluc kadınlar ile dayanışma mesajlarının verildiği çalıştayda, 17 Şubat’ta “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesi temelinde Köln’de gerçekleştirilecek merkezi eyleme çağrı yapıldı.

Çalıştayda kararlara da gidildi. Alınan bazı kararlar şöyle:

*Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm kampanyasının daha güçlü yürütülmesi.

*Almanya’da “Savaş ve Barış” temalı bir çalıştayın savaş karşıtı kadın örgütleri ile ortaklaşa yapılması.

*Şengal Soykırımı’nın 10. yıl dönümü dolayısıyla kadın kırımına karşı başlatılacak olan kampanyanını Almanya’da güçlü sahiplenilmesi.

Çalıştay, kararların açıklanması ardından “Jin jiyan azadî” sloganı ile sona erdi.