Göteborg ve Örebro'da 8 Mart kutlamaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü İsveç'in Göteborg ve Örebro illerinde Kürt kadınlarının da yer aldığı gösteri, panel ve konferanslarla kutlandı.

Kürt kadınlar, Göteborg'de 3 gün art arda yapılan eylem ve etkinliklere damgalarını vururken, Örebro ilinde kadına yönelik şiddetin son bulması ve eşitlik talebiyle gerçekleştirilen eylemlere katılan Kürt kadınlarına yerel medya geniş yer verdi.

GÖTEBORG

İldeki ilk etkinlik cuma günü Rojava Komitesi tarafından düzenlendi. Bir okulda düzenlenen konferansta Rojava devrimi ve Kuzeydoğu Suriye'de son yaşanan gelişmeler ele alındı.

Kürt kadınlarının Rojava devriminin önderliğini yaptıkları ve değişik inanç ve etnik kökenden halkların oluşturdukları yönetimlerde kadınların önemli roller oynadıkları belirtildi.

Önce DAİŞ çetelerine direnen kadınların Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmak için işgal girişiminde bulunan şimdi de Türk devletine karşı verilen mücadelelerin en ön saflarında aldıklarına dikkat çekildi.

Cumartesi günü saat 20.00 sularında Masthuggtorget Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar “Geceleri geri alalım” parolasıyla gecenin geç saatlerine kadar il merkezindeki meydan ve caddelerde gösteriler yaptı.

Eylemlerde kapitalist sistem ve erkek şiddetini kınayan pankartlar taşındı ve kadınlara yönelik tecavüz ve şiddeti kınayan sloganlar atıldı.

Pazar günü, “Göteborg Entegrasyon için Kadın Derneği” ve “Geceleri Geri Alalım” adlı örgütlenmenin çağrısıyla ve “Kahrolsun faşizm, yaşasın feminizm” şiarıyla düzenlenen gösteri Beltespennar Parkı'nda başladı. Jerntorget Meyda'nına doğru yürüyüşe geçen 300'ü aşkın kişi, yürüyüş boyunca “Kahrolsun kapitalizm”, “6 saatlik iş günü”, “Eşit haklar, eşit ücret” ve “Kahrolsun cinsiyetçilik” gibi sloganlar attı.

Kürt kadınlar adına konuşma yapan Fadime Düzgün, Kürt kadınlarının Türkiye ve Ortadoğu'da eşitlik ve özgürlük için verilen mücadelelerin en ön saflarında yer aldıklarına dikkat çekti. Faşizme ve kadına yönelik şiddete karşı tüm kadınların birleşmeleri ve mücadele etmelerinin önemine vurgu yaptı.

Gösteride sıkmsık “Jin jiyan azadi” sloganı atıldı.

ÖREBRO

Aralarında Kadın Evleri, Sol Parti, Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin gençlik örgütü SSU, Sosyal Demokrat Kadınlar, Sol Parti, NCDK ve Barin Kadın Derneği'nin de bulunduğu 18 dernek ve kuruluşun çağrısıyla düzenlenen 8 Mart etkinliği Slottsparken'de başladı.

Barin Kadın Derneği adına bir konuşma yapan Zozan Baransson, kadına yönelik şiddetin kaynağında kapitalist ve feodal sistemin olduğunu belirtikten sonra Rojava'daki kadınların eşitlik ve özgürlük için verdikleri mücadeleleri ele aldı.

Kürt kadınlarının Rojava ve Kuzey Kürdistan'da ağır bedeller vererek ciddi kazanımlar elde ettiklerine dikkat çeken Baransson, tüm kadın örgütlerine Kürdistanlı kadınların mücadelelerine destek olmaları çağrısı yaptı.

Kadın Evleri adına konuşma yapan Gun Hedlund, kadınlara yönelik artan şiddete karşı kadınların birleşmelerinin ve mücadele etmelerinin önemine değindi.

Gösteriden sonra İşçi Eğitim Birliği (ABF) lokalinde Rojava'daki kadınların mücadelelerini anlatan bir seminer verildi. Kadınların kurdukları Jinwar Köyü hakkında kadınlar bilgilendirildi.