Fransa’dan sonra İspanya solu kürtajı Anayasa’ya dahil etmek istiyor

İspanya'nın sosyalist hükümetin ortağı olan radikal sol parti Sumar, Fransa'nın Pazartesi günü yaptığı gibi, gebeliğin isteğe bağlı olarak sonlandırılmasını (kürtaj) İspanya Anayasasına dahil etmek istediklerini duyurdu.

Başbakan Pedro Sánchez hükümetinin üç numaralı ismi ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz'ın liderliğindeki parti, X üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Fransa ve kadınları, hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılması hakkının temel bir hak olduğunu göstermiştir. Fransa ve kadınları ilerlemenin mümkün ve gerekli olduğunu göstermiştir. (...) 8 Mart'ta kutlanacak olan Uluslararası Kadın Hakları Günü'nden iki gün önce, tüm kadınların haklarını tam olarak güvence altına almanın zamanı geldi.”

Sumar sözcüsü Aina Vidal da düzenlediği basın toplantısında bu konuda "ilerleme" zamanının geldiğini söyledi.

Vidal, "Bugün, daha önce görüşmelerde bulunduğumuz tüm siyasi partileri bu toplumsal tartışmayı açmaya davet ediyoruz" dedi.

Pazartesi günü Château de Versailles'daki Fransız kongresinde ezici bir çoğunlukla lehte oy kullanmasının ardından, Fransa gebeliğin isteğe bağlı olarak sonlandırılmasını Anayasasında açıkça düzenleyen ilk ülke oldu.

Oylama, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türk, "Güvenli olmayan kürtaj anne ölümlerinin başlıca nedenlerinden biridir" dedi.

Volker Türk, "Güvenli ve yasal kürtaja erişim bir insan hakları meselesidir ve korunmalıdır" diye vurguladı.