Fransa’da cinsel şiddete uğrayan kadınların sadece yüzde 5’i şikayette bulundu

Fransa İçişleri Bakanlığı’nın “deneyimleri ve güvenlik duygularını" inceleme amaçlı bir araştırmasına göre, 2021 yılında cinsel şiddete uğrayan kadınların sadece yüzde 5'i şikâyette bulundu.

Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından yürütülen ve İçişleri Bakanlığı tarafından 14 Aralık Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, fiziksel cinsel şiddet en nadir kaydedilen suçlardan biri olmasına rağmen 2021 yılında yüzde 88'i kadın ve yüzde 60'ı 25 yaşın altında olmak üzere 247 bin kişiyi mağdur etti. Bu tür şiddete maruz kalan kadınların sadece yüzde 5'i şikâyette bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada, 2021 yılı boyunca cinsel şiddet de dahil olmak üzere suç ya da şiddet mağduru olup olmadıklarını öğrenmek üzere 110 bin Fransız ile anket yapıldı.

Araştırmaya göre, mağdurların yüzde 25’i saldırının yeterince ciddi olmadığını düşündükleri için, yüzde 24’ü de bir anlamının olmayacağını düşündüklerinden polis veya jandarmaya şikayette bulunmadı.

Araştırmaya katılanların yüzde 16’sı ciddiye alınmayacaklarını düşündükleri için şikayette bulunmazken, yüzde 10’u da olayın duyulmasını istedikleri için böyle bir eğilim içerisine girdi.

Ankette yüzde 5 ile diğer nedenler arasında daha fazla sıkıntıdan kaçınmak, başka bir çözüm bulmak, polis veya jandarmayla uğraşmak istememek, daha önceki bir ihbarda kötü bir deneyim yaşamış olmak veya misilleme korkusu yer alıyor. Bu oranlar, kimsenin bilmesini istemedikleri durumlar dışında, kadınlar için her zaman erkeklerden daha yüksek.

Kadın Vakfı Eylül ayı sonunda yayınladığı bir raporda, "evlilik içi, cinsiyetçi ve cinsel şiddet alanında Devlet harcamaları ile ihtiyaçlar arasındaki uçuruma” tepki göstermişti.

Vakıf, 88 sayfalık bir raporda, şiddetin her türüyle etkin bir şekilde mücadele etmek için sadece 1 milyar değil, 2,6 ila 5,4 milyar euroya ihtiyaç duyulduğunu, oysa 2023 yılında Devletin sadece 184,4 milyon euro harcadığını kaydediyor.

Paris Barosu avukatlarından Marjolaine Vignola, Humanité gazetesine "Adalet sisteminin kadına yönelik şiddet vakalarını ele alma biçimini iyileştirmek için kullanılabilecek iki ana kaldıraç vardır: eğitim ve kaynaklar. Ancak bugün, siyasi irade eksikliği nedeniyle her ikisinden de yoksunuz" diyerek, ideal bir feminist program önerisinde bulundu.

Daha genel olarak, araştırma Fransızların en büyük korkusunun soyulmak olduğunu ortaya koyuyor (yüzde 50). Bunu fiziksel saldırı (yüzde 40) ve hakarete uğramak (yüzde 35) takip ediyor. Cinsel saldırı ise kadınların yüzde 35'i ve erkeklerin yüzde 6'sı için endişe kaynağı oluşturuyor.