Fransa’da 2023 yılında 94 kadın cinayeti

Fransa Adalet Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, 2023 yılında toplam 94 kadının eşleri ya da eski eşleri tarafından katledildiğini belirtti. Bir önceki yıla göre kadın cinayetlerinde yüzde 20 azalma olduğu belirtildi.

Le Figaro gazetesinde yer alan bilanço, Fransa Adalet Bakanlığı tarafından da doğrulandı. Bakanlık, 2023 yılında ‘’feminisid’ olarak adlandırılan 94 kadın cinayetinin yaşandığını bildirdi.  

Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti bu eğilimin "tatmin edici olmaktan çok uzak" olduğu yorumunda bulundu. 

Bakan, "Bu belayla mücadelenin zaman aldığını biliyoruz (...) ancak Fransız adalet sisteminin kadın cinayetlerini engelleme konusundaki kararlılığı yine de ilk meyvelerini veriyor" diye ekledi. 

Bakan ayrıca, ilave "ciddi tehlike telefonları" ve "caydırıcı bilekliklerin" hayata geçirilmesiyle "mücadelenin daha da etkili olacağını" umut etti. 

HER MAHKEMEDE ÖZEL BİRİM 

1 Ocak Pazartesi gününden bu yana Fransa'daki 164 mahkeme ve 36 temyiz mahkemesinin her birinde aile içi şiddet konusunda uzmanlaşmış bir birim bulunuyor. 

Özel olarak eğitilmiş "koordinatör yargıçların" sorumluluğunda olan bu merkezler, aynı ailevi durumla ilgili tüm yargıçlar ve aktörler arasında eşgüdümlü eylemi ve daha iyi bilgi paylaşımını teşvik etmeyi amaçlıyor. 

Kasım ayında Adalet Bakanlığı, aile içi şiddetle mücadelede kurumların "duyarlılığının" arttığını vurgulayan bir dizi gösterge yayınladı. 

Aile içi şiddet veya taciz nedeniyle verilen mahkûmiyet kararlarının sayısı 2017 ile 2022 yılları arasında iki kattan fazla artarak 22 bin 206'dan 49 bin 616'ya yükseldi. 

Ayrıca, beş yıl önce 1.400'den az olan şiddet uygulayan eşin evden ayrılmasını gerektiren veya mağdurla temasını yasaklayan yaklaşık 3 bin 600 koruma emri 2022'de çıkarıldı. 

Büyük çoğunluğu kadın olan 244 bin 300 aile içi şiddet mağduru 2022 yılında polis tarafından kayıt altına alındı. Bu sayı bir yılda yüzde 15'lik bir artış gösterirken, dernekler tarafından seslerinin daha etkili bir şekilde duyulduğunun bir işareti olarak yorumlandı.