Fas’ta ilk kez evlilik içi tecavüz mahkeme kararıyla tanındı

Fas’ın Tanger kentinde istinaf mahkemesi, genç bir erkeği eşine tecavüzden dolayı iki yıl hapse mahkum etti.

Fas’ta ilk kez evlilikte yaşanan tecavüz, bir mahkeme kararıyla tanındı. Bu tarihi karara, Tanger istinaf mahkemesi bünyesindeki kriminal daire imza attı. Karar, Feminist hareketlerin yetersiz bulduğu yeni bir yasanın yürürlüğe girmesinden bir kaç ay sonrasına denk geldi.

HuffPost Maroc sitesi, 25 yaşındaki bir genç, eşine tecavüzden iki yıl hapse mahkum edildiğini duyurdu. Yabiladi haber sitesine konuşan bir baro avukatı, kararı doğrulayarak, sözkonusu kararın üç hafta önce verildiğini belirtti.

Mahkeme tecavüzcü erkeğe, 2 bin dirhem (183 euro) para cezası ile mağdur kadına 30 bin dirhem (2.750 euro) tazminat vermeye mahkum edildi.

Fas’ta yıllarca süren tartışmaların ardından, kadınlara yönelik şiddete karşı Şubat 2018’de bir yasa kabul edilmiş ve geçen Eylül ayında yürürlüğe girmişti.

Sözkonusu yasa, tacizciler, saldırganlar veya cinsiyetçi söylemlerin daha kolay bir şekilde cezalandırılmasına imkan tanıyor. Ancak bir çok feminist dernek, bu yasayı yetersiz bularak eleştiriyor. AFP’ye konuşan cinsiyet eşitliği aktivisti ve kadın haklarından sorumlu eski bakan Nuzha Skalli, “Bu yasa sadece Ceza Kanunu’ndaki bazı maddelerde değişiklik yapıyor, oysa kanunun kendisi eksi anlayışlar üzerine kurulu” dedi. Skalli, kanunun özellikle kamusal alanda ırza geçme veya evlilik dışı ilişkilerin cezalandırılması üzerine kurulu olduğuna işaret etti.

Yasa metninde, evlilik için tecavüze ilişkin ibaret yer almıyordu. Tanger mahkemesi, başka yasa maddelerine dayanarak hüküm verdi HuffPost Maroc sitesine göre, mahkeme kasıtlı şiddet ve şiddetle ırza geçme gibi durumları düzenleyen maddeleri esas aldı.

Fas’ta evlilik içi tecavüz her ne kadar yasal olarak henüz tanınmasa da, Tanger mahkemesinin aldığı karar, benzer cinsel saldırıların mağduru olan kadınlar için pratikte gerçek bir ilerleme olarak önem kazanıyor