Euskirchen’da 25 Kasım paneli

Almanya’nın Euskirchen kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele günü vesilesiyle bir panel düzenlendi.

Euskirchen’de düzenlenen panele konuşmacı olarak HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan ile TJK-E aktivisiti Döne Güzel katıldı.

Panelde konuşan Güzel, Kürt Kadın Hareketi ile feminist hareketlerin mücadele deneyimlerinin yarattığı toplumsal değişim ve dönüşüme ilişkin bir sunum yaptı. Mirabel kardeşlerin direnişini devraldıklarını da sözlerine ekleyen Güzel, “Örgütlü olmayan hiçbir kadının yaşam garantisi yoktur” dedi.

Kürt kadınlarının mücadele ve direnişleri ile tarih yazdığını da söyleyen Güzel, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigması ile gerçekleştiğini de vurguladı.

Dünya genelinde ve özelde de Almanya’da kadına karşı şiddete de Güzel dikkat çekti.

Aydoğan ise, Mirabel kardeşlerin diktatörlüğe karşı verdiği mücadelenin aynısını Kürt kadınlarının da Kuzey Kürdistan’da Türk devletine karşı verdiğini vurguladı.

Kürt kadınlarının mücadelesi ile birlikte Türkiye’de feminist hareketlerin canlandığını da kaydeden Aydoğan, “Toplumsal değişim ve dönüşümler yarattık, Kuzey Kürdistan’da kadına karşı şiddet kadınların mücadelesi ile geriletildi. Kadınlar örgütlü bir güç haline geldi” dedi.

Aydoğan, kadın mücadelesinin süreklilik arz ettiğini de belirtti.

Konuşmalardan dinleyiciler de görüşlerini dile getirdi. Panel, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları ile sona erdi.