Etiyopya’da bir ilk: Yüksek Mahkeme başkanlığına kadın atandı

Etiyopya’da hükümet kadınların kurumlardaki yerini güçlendirmeyi hedef olarak belirlerken, Yüksek Mahkeme başkanlığına da ilk kez bir kadın seçildi.

Afrika’nın yoksullukla boğuşan ülkelerinden olan Etiyopya’da parlamentoda yapılan oylamada, Yüksek Mahkeme başkanlığına Meaza Ashenafi seçildi.

Oylama ardından açıklama yapan Başbakan Abiy Ahmed, “Etiyopya’nın yönetim kademelerinde kadın-erkek eşitliğini sağlama yürüyüşü aralıksız devam ediyor” dedi.

Ashenafi’nin ülkenin en tecrübeli avukat ve insan hakları savunucularından olduğunu vurgulayan Ahmed, daha önce de kabinedeki 20 bakanlığın yarısına kadın siyasetçileri getirmişti.

Parlamento’daki oylamayla bu göreve getirilen ilk kadın olan Ashenafi, öncesinde mahkemenin yargıçları arasındaydı. Daha sonra kadın hakları alanında avukat olarak mücadelesini yürüten 54 yaşındaki Ashenafi, Etiyopya Kadın Avukatlar Derneği kurucuları arasındaydı.

Ashenafi, tecavüze uğrayan ve bu sayede kendisiyle evlenmeyi amaçlayan tecavüzcüyü öldürmekle suçlanan 14 yaşındaki bir kız çocuğunu savunmasıyla da kamuoyunda tanınmıştı.