Eşi tarafından katledilen Fattah, toprağa verildi

Almanya'nın Dortmund-Scharnhorst kentinde eşi tarafından katledilen Tschiman Fattah (31) Köln’deki Êzîdî Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Törene katılanlar Fattah’ın fotoğrafını yakalarında taşırken, tabut mezarlığa getirildiğinde kadınlar arasında fenalaşanlar da oldu.

Fattah’ın tabutunun üzeri çiçeklerle süslenirken, ailesi ve yakınları tek tek tabutunun üzerine toprak attı. Toprağa verme işlemi ardından da kadınlar uzun süre Fattah’ın mezarı başında ağıt yaktı. Törende bir konuşma yapan Fattah’ın annesi, “Başka kadınlar ölmesin, katledilmesin, sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağım” dedi.

Kadın kurumları temsilcilerinin de katıldığı törende "Jin, jiyan, Azadî" sloganları yükseldi.

Tschiman Fattah, 30 Ekim’de eşi Nibras Hussein Jindi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fattah, Jones (3) ve Jason (6) isimli iki çocuk annesiydi.

Fettah’ın cenaze törenine katılan kadın örgütleri Köln Demokratik Toplum Merkezi’nde ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklama, Almanya Kürt Kadınlar Birliği, (YJK-E), Avrupa Êzîdî Kadın Hareketi (TAJE), Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA), CENİ, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Yaşanacak Dünya, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), Yeni Kadın ve Utamara Kadın Buluşma Merkezi tarafından yapıldı. Almanya’da son bir haftada 3 kadının katledildiğine dikkat çeken kadın kurumları, kadına yönelik şiddet ve katliamların takipçisi olacaklarını vurguladı.

Açıklamada, Almanya’da son yıllarda kadınların elde ettiği sosyal hakların geri alındığı, kadın sığınma evlerinin kapatıldığı, ücret eşitsizliği ve uluslararası kadın ticaretinin geldiği boyutun kadınları kaygılandırdığı dile getirildi.

Federal Asayiş Dairesi’nin (BKA) verilerine göre Almanya’da 2015’te aile içi şiddetin yüzde 82’sinin kadına yönelik olduğu, 2016, 357 kadının erkekler tarafından katledilmek istendiğini ve 149 kadının yaşamını yitirdiği de açıklamada belirtildi.

Kadın kurumları, "Biz kadınlar diyoruz ki kadın cinayetleri politiktir ve çözümü de kadının örgütlülüğünde geçmektedir. Almanya’daki kadınlar olarak, kadın katliamlarına karşı öz savunmamızı daha da artırarak örgütlülüğümüzün büyüteceğiz ve kapitalist sistemin korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz" mesajı verdi.