Erdoğan ziyareti öncesi protestolar sürüyor-YENİLENDİ-I

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyareti öncesi Kürt kadınları ve dostları tarafından düzenlenen protesto eylemleri devam ediyor.

Almanya’nın birçok şehrinde Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyareti önce protesto eylemleri düzenlendi.

MANNHEIM

Mannheim kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Erdoğan’ın ziyaretini protesto etti. Ronahi Berivan Kadın Meclisi'nin düzenlediği protesto eylemi saygı duruşu ile başladı. Eylemde yapılan konuşmalarda Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin ve Alman devletinin iki yüzlü politikalarına tepki gösterildi. Almanca pankart ve dövizlerin olduğu eylemde sık sık "Merkel finans ediyor, Erdoğan bombalıyor" sloganı atıldı. Almanca bildirilerin okunup dağıtıldığı eylem saat 19.00'da sona erdi.

NÜRNBERG

Nürnberg Weißer Turm meydanında yapılan Erdoğan'ın Almanya ziyaretine tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları bir miting düzenledi. Erdoğan ve Alman devletinin politikalarının kınandığı miting Kürdistan Barış İnisiyatifi öncülüğünde yapıldı. Mitinge, Nürnberg PARTİZAN ve Nürnberg'de faaliyet yürüten Göçmen ve Alman ilerici, demokrat, devrimci örgütler de katıldı. Almanca konuşmaların yapıldığı mitingde, Türk devletinin Kürtlere ve devrimci demokratik güçlere yönelik baskı, tutuklamalar ve Efrîn işgali kınandı. Erdoğan'ın Almanya'ya davet edilmesiyle Alman devletinin, Türk devletinin faşist baskıcı politikalarına ortak olduğu belirtilen konuşmalarda, Almanya'nın çıkar ilişkileriyle Türk devletine silah sattığı, Efrîn işgalinde ve katliamlarda payı olduğu vurgulandı.

STUTTGART

Stuttgart'ta da Erdoğan’ın Almanya ziyaretine tepki amacıyla Königstrasse’deki AVM merkezlerinin bulunduğu Marschtal meydanında çadır açıldı. Çadırı ziyaret eden Almanların Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin rahatsızlıklarını dile getirdi. Erdoğan'ın Almanlar ve politikacılar tarafından davet edilmediğine değinen bir Alman, "Aslında ben Türkiye’yi çok seviyorum ama gelişen siyasi durumdan dolayı Türkiye’ye gidemiyorum. Türkiye’ye gitme arzumu boykot edip, tatilimi de başka ülkelere geçiriyorum" dedi.

Eylem Köln’de Cumartesi günü düzenlenecek protesto mitingine katılım çağrısı ile sona erdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de Erdoğan’ın Almanya’ya yapacağı ziyaret öncesinde protesto eylemi düzenlendi.

Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Nuda Kadın Meclisi tarafından organize edilen eyleme aralarında Die Linke, Antifa, YXK&JXK ve Freiburg Alevi Kültür Dergahı üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

Freiburg Alte Synagoge meydanından yürümeye başlayan kitle, "Faşist Erdoğan", "Almanya'ya hoş gelmedin", "Katil Erdoğan Kürdistan'dan defol" sloganlarıyla Freiburg şehir merkezine geldi. Burada kitle adına bir basın açıklaması yapıldı. İnsanlığa karşı suç işleyen bir diktatörün Almanya'da kırmızı halılarla karşılanmasının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, Erdoğan'a olası bir finans sağlamanın ona suç ortaklığı anlamına geleceğinin de altı çizildi.

Açıklamanın ardından bildiri dağıtarak yürümeye devam eden kitle tekrar Alte Synagoge meydanında bir araya gelerek burada Cumartesi günü Köln'de yapılacak merkezi yürüyüşe katılım çağrı yapılmasından ardından sona erdi.

BREMEN

Bremen’de ise, Sêvê Kadın derneği üyesi bir grup kadın Erdoğan’a hoş gelmedin diyerek, Almanya başbakanı Angela Merkel’e yazdığı mektubu basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu.

Açıklamada Alman halklarının demokratik değerlerinin Erdoğan ile yapılacak pazarlığa alet edilmemesini dile getirildi.

DÜSSELDORF

Düsseldorf kentinde de Düsseldorf Kadın İnisiyatifi öncülüğünde bir araya gelen  Kürt kadınları Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya yapacağı ziyareti protesto etti.

Düsseldorf'un en işlek caddelerinden biri olan Heinrich-Heine-Alle'de Saat 17.00'da toplanan kadınlar “Katil Erdoğan Almanya'ya hoş gelmedin” pankartı açtı. Sık sık Almanca bildirilerin okunduğu eylem halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Eylemde 28 Eylül'de Berlin ve 29 Eylül günü Köln'de yapılacak olan protesto gösterilerine güçlü katılım çağrıları yapıldı.

Çok sayıda Almanca bildirinin dağıtıldığı eylem, saat 21.00'da “Jin Jiyan Azadi!” sloganlarıyla son buldu.

BERLİN

Başkent Berlin’de ise Kürt kadınları, “Kadın katili Erdoğan sen hoşgelmedin” sloganı ile eylem düzenledi.

Kudamm meydanında bir araya gelen kadınlar, Erdoğan’ın Berlin’e gelmesini protesto etti.

Kürt Kadın Meclisi Dest-Dan, Binevş Êzidî Kadın Meclisi, International Womenspace, Frauen des Koreaverbandes ve Jinen Ciwan’ın ortak çağrısı ile yapılan eylemde, kadınlar bir gösteri ile Almanya’nın gönderdiği bombaların Kürtleri katlettiğine dikkat çekti.

Eylemde "Erdoğan’ın yeri Berlin’de çay içmek değil, Lahey Adalet divanıdır", "Erdoğan yerine Öcalan davet edilmeliydi" yazılı dövizler taşındı.

Gemeinsam Kämpfen grubu da Erdoğan maskelerini taşıyarak "Ölüm ziyarete geliyor" pankartıyla bu gelişin yeni ölümlere neden olacağına dikkat çekti.

Eylem bildirinin okunması ve sloganlarla sona erdi.