Ehmed: Çalıştayın yaratacağı gelişmeler tarihsel önemde

MSD Eş Başkanı Ehmed, Kadın ve Savunma Çalıştayının, Ortadoğu'nun geleceği açısından tarihi önemde olduğunu belirtti.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı İlham Ehmed, kendisinin de hazır bulunduğu Kadın ve Savunma Çalıştayının ve bu çalıştayın YPJ öncülüğünde gerçekleştirilmesinin önemini ajansımıza değerlendirdi.

‘SİYASİ VE ASKERİ GELİŞME BİRLİKTE GERÇEKLEŞİYOR’

Kuzey Suriye’de Kürt kadınları öncülüğünde hem siyasi, hem de askeri anlamda önemli bir gelişme yaşandığını ifade eden Ehmed, şunları söyledi: “Ortadoğu’da çok önemli değişimler yaşanıyor. Bilindiği gibi Suriye’de yürütülen savaş '3. Dünya Savaşı'dır. Bu dünya savaşında bir bütün sistem yenileniyor. Şu anda Suriye’nin oynadığı rol tüm Ortadoğu için öncü düzeydedir. Ortadoğu’da genel bir değişimin yaşanabilmesi için Suriye’de demokratik bir sistemin kurulması oldukça önemli. Bundan dolayı şimdiye kadar Kuzey Suriye’de verilen mücadele, kadının ulaştığı düzey, siyasal açıdan ve bu sistemin askeri ayağını oluşturma tarihi adımlar oldu.

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’nin Demokratik Federal Suriye’nin kurulmasının garantisi olabilmesi açısından kadının rolü ve örgütlülüğünü ulaştırdığı düzey çok önemli ve esas. Daha önce tarihteki tüm devrimler her ne kadar özgürlük ve demokrasi şiarıyla gerçekleştirilse de kadın devrim içinde örgütlü olmadığı, yine kendini savunma düzeyinde bir bilinci olmadığı için bu devrimler beraberinde özgürlük ve demokrasi getirmedi. Sadece egemenler yenilendi. Bu defa öyle olmayacak, tüm toplumun zihniyeti ve örgütlenme düzeyi değişecek.”

ÇALIŞTAYIN ÖNEMİ

İlham Ehmed, Kuzey Suriye’de kadınların kendilerini öz savunma noktasında örgütleme düzeyinin hem dünya tarihi, hem de genel kadın tarihi açısından açığa çıkan önemli bir tecrübe olduğunu belirterek, çalıştayın bu noktadaki önemini şöyle değerlendirdi: 

“Çok başarılı adımlar atıyor ve atacak. Kadının askeri ve öz savunma alanına katılımı demokratik, eşitlikçi sistemin ve kadın özgürlüğünün garantisi oluyor. Burada kastettiğimizde sadece askeri alandaki değil tüm öz savunma. Siyasi, askeri, ekonomik ve tüm alanlarda kendini savunma çok önemli.

Bu çalıştayda kadının fiziki, askeri olarak kendini savunmasının önemi, anlamı tartışılıyor. Çalıştayda kadınların askeri alanda açığa çıkardıkları tecrübeler paylaşılıyor. Türkiye, İran, Irak, Suriye, yine dört parça Kürdistan’da askeri anlamda neler yaşandı, bunun içinde kadının düzeyi nedir, bunlar tartışılıyor. Yani şimdiye kadar dünya devrimlerinde, tüm dünyada açığa çıkan gelişmelerde paylaşılıyor ve ortaklaştırılıyor. Kadınların bu mücadele sınavlarının paylaşılması çok önemli ve büyük bir güç yaratıyor. Bunun için bugün devam eden çalıştay tecrübeleri paylaşma, ortak örgütlenme, kadın genel askeri konseyi oluşturmaya gitmesi gayet önemli.”

‘KENDİMİZİ YPJ’NİN BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYORUZ’

Çalıştayın öncülüğünü YPJ’nin yaptığını, birçok kadın gibi kendisi açısından da YPJ’nin çok önemli olduğunu dile getiren İlham Ehmed, şöyle devam etti:

“Şu anda bu çalıştay YPJ öncülüğünde gerçekleştiriliyor. YPJ’nin şu anda kadınlar, halklar ve toplum açısından çok güçlü ve manevi bir yer edinmiş durumda. Hem de yarattığı kahramanlıklarla yeni toplumun geleceğini nakşetmiş durumda. Bu tüm Ortadoğu kadınlarını etkiliyor. Mısır, Tunus, Filistin vb. tüm Ortadoğu kadınları kendi tecrübelerini yenilemek ve canlandırmak için YPJ’nin adımlarını takip ediyor, bu modeli kendisine örnek alıyor. 

YPJ kadının öz savunma örgütü olarak benim için bir gelecek garantisidir. Yani ne olursa olsun, hangi kadın şiddete maruz kalırsa diyebilir ki, benim bir kadın savunma örgütüm var. Kendimi ona dayandırıyorum. Ben kendimde böyle ele alıyorum. Bundan dolayı da kendimi de birçok kadın gibi YPJ içinde görüyorum. Bu nedenle kendimi YPJ’den biri olarak gördüğüm için bu elbiselerle katıldım. Birlikte tüm kadınlar olarak hem YPJ’yi hem de kadının öz savunmasını geliştirmeliyiz."

‘4 NİSAN TÜM KADINLARIN DOĞUM GÜNÜ’

Son olarak tüm kadınların ve Kürt halkının 4 Nisan’ını kutlayan MSD Eş Başkanı İlham Ehmed, şunları belirtti: "Yarın 4 Nisan ve çok önemli ve tarihi bir gün. Çünkü hem Önderliğin doğum günü, hem de YPJ’nin kurulduğu gün. Bu anlamda şunu söyleyebilirim ki; kadın da Önderliğin fikir ve felsefesiyle aynı günde dünyaya geldi. Biz öyle ele alıyoruz. Ve böylelikle tüm kadınların 4 Nisan’ını kutluyoruz.Çağrımız; genç, yaşlı tüm kadınların savunmasız kalmaması, yaşamın bütün alanlarında savunma mekanizmalarını oluşturarak tüm yaşamı örgütlemesidir."