Avrupa'da kadınlardan İstanbul Sözleşmesi protestosu-YENİLENDİ-II

Avrupa'nın birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini protesto etti.

Almanya, İngiltere, İsviçre'de alanlara çıkan kadınlar, düzenledikleri eylemlerle Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini protesto etti.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde Avrupa Kadın Dayanışması bünyesinde Asya Yüksel Kadın Meclisi, Yeni Kadın ve SKB’nin katılımı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi protesto edildi.

Almanya’nın Duisburg kentinde Avrupa Kadın Dayanışması bünyesinde yer alan Duisburg Asya Yüksel Kadın Meclisi, Duisburg Yeni Kadın ve SKB Duisburg, AKP-MHP faşist iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını König-Heinrich-Platz’ta bir miting ile protesto etti.

Kadınlar HDP İzmir İl Örgütü çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesinin de protesto edildiği eylemde

Avrupa Kadın Dayanışması’nın İstanbul Sözleşmesi’nden Türikye’nin çekilmesine, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin bildirisi okundu. 

Kadınlar sık sık "Jin, Jîyan, Azadî", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı ve uluslararası kadın dayanışmasına dikkat çekildi. 

LONDRA

Londra Kadın Dayanışma Platformu Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini bir kez daha protesto ederek, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da Kadın Dayanışma Platformu üyeleri Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya gelerek protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemde, “Kahrolsun faşizm”, “Kadınlar özgür olsa dünya yerinden oynar” sloganları atıldı. 

Pankart ve dövizler ile AKP-MHP iktidarına tepki gösteren kadınlar adına Helin Yoldaş bir açıklama yaptı.

Türkiye’nin bir gece yarısı hazırladığı kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini hatırlatan Helin Yoldaş, “Bu zihniyetin halklara savaşı, açlığı, yoksulluğu bir kader gibi dayatmaya ve bunun üzerinden iktidarını devam ettirmeye çalışan zihniyetin kendisidir” dedi.

Kadınlardan korkuyorlar, korkmakta da çok haklı olduklarını kaydeden Yoldaş şunları belirtti: “Gece yarısı alınan kararlarla kadınlara biat ettirebileceklerini, kadın mücadelesini engelleyebileceklerini düşünmekle müthiş bir şekilde yanıldıklarını bilmeliler... Patriarka, Ortaçağ karanlığında ‘cadı’ diye adlandırarak binlerce kadını diri diri yaktı, ama ‘cadı’ları bitiremedi. Unutmasınlar ki biz de o bitiremedikleri cadıların torunları olarak asla diz çökmeyeceğiz ve İstanbul Sözleşmesi geri gelecek. Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz.”

Eylem sloganlarla sona erdi.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern'de Bahnhofplatz’da Mizgin Kadın Meclisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Kadın Platformu ile İsviçre Kadın Grevi bileşenlerinin katılımıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi bir miting ile protesto edildi.

Deniz Poyraz şahsında devrim ve özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda “Kadın yaşamını hedef alan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesine karşı 'İstanbul Sözleşemesi bizim' diyerek alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Son örneğiyle bugün Elmalı davası olarak bilinen olayda tecavüzcülerin ve kadın katliamlarında sanıkların cezasızlıkla ödüllendirilmesi kabul edilemez” denildi.

Sık sık 'Jin, jiyan azadî' sloganlarının atıldığı eylem Almanca bildirilerin okunmasıyla sonlandırıldı. 

ZÜRİH

Zürih’te de Avrupa Kadın Dayanışması bileşenleri Staufacher alanında düzenledikleri bir eylem ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etti.

Kadın kurumları adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye'de kadınların iradisinin gasp edilmesi bizim için yok hükmündedir. İstanbul sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz. Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz. Türk devleti bir an önce alınan bu karardan geri dönmelidir ve antlaşmanın hükümleri uygulanmalıdır.”

Almanca bildirilerin okunduğu eylem sloganlarla sonlandırıldı.

İsviçre’nin Basel kentinde de aynı amaçla bir eylem düzenlendi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’teki Les Halles Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar “İstanbul sözleşmesi uygulansın” diyerek Türkiye ve Kürdistan’da İstanbul sözleşmesi için alanlarda isyanda olan kadınlarla dayanışma mesajı verdi.

Sosyalist Kadınlar Birliği’nin çağrısı ile yapılan eyleme ACTİT de katılım gösterdi. Les Halles meydanında yapılan eylemde SKB, “Hayır hayır demektir, şiddete karşı özsavunmaya” ve “İstanbul sözleşmesinin iptal kararını geri çek” pankartı açarken, Transnational Migrents Coordination ve La Cabane des Association“ İstanbul sözleşmesine hayır diyen devlet kadın haklarına hayır diyordur” pankartı açtı.

SKB adına yapılan konuşmada Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çeken faşist Türk hükümetini protesto etiklerini ve ülkedeki kadınların mücadelesi ile dayanışma içinde oldukları belirtildi.

Aynı zamanda Kürdistan ve Rojava’ya yönelik askeri saldırıları kınadıklarını belirten SKB temsilcisi konuşmasında özgürlükleri ve hakları için mücadele eden kadınların, çocukların yanında olduklarını ifade etti.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi protesto edildi.

Deniz Poyraz anısına saygı duruşu ile başlayan eylemde SKB, Yeni Kadın, Arjin Kadın Komünü adına Türkçe ve Almanca bildiriler okundu.

Miting, müzik ve sloganlarla sona erdi.

MİLANO

İtalya'nın Milano kentinde Türk konsolosluğu önünde Kürt komitesinin içinde olduğu Non una di meno kadın hareketi, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etti.

Eylemde yapılan konuşmada "Diktatör Erdoğan uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden anti-demokratik bir şekilde tek başına çekilmiştir” denildi.

Deniz Poyraz’ın katledilmesine karşı kamuoyunun da harekete geçmesi gerektiği belirtilen konuşmalarda, Kürt Komitesi’nden Hazal Koyuncuer de söz aldı.

Deniz Poyraz'ın katledilmesinin Türk devletinin ne kadar kadın düşmanı olduğunu gösterdiğini söyleyen Koyuncuer kadın katliamının Erdoğan faşizminin sistematik bir politikası olduğunu belirtti.

İtalyanca "Deniz Poyraz demokrasi ve barış şehididir" yazılı pankartın taşındığı eylemde KJAR bayrakları ve Erdoğan karşıtı dövizler taşındı.
Eylemde ayrıca sık sık "Faşist Erdoğan”, “Terörist devlet " sloganları atıldı.