Düsseldorf'ta Rojava ile dayanışma etkinliği

Düsseldorf'ta 8 Mart kapsamında “Kadınlar Rojava'yı savunuyor” etkinliği düzenlendi.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında “Kadınlar Rojava'yı savunuyor” şiarıyla Rojava ile dayanışma etkinliği düzenlendi. Yekitiyê Jinên Kurdistan-Elmanya (YJK-E Düsseldorf) öncülüğünde yapılan ve Türkei Zentrum'un da desteklediği etkinlik yoğun ilgiyle karşılandı.
Sunuculuğunu Kezban Doğan'ın yaptığı etkinlik, Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşundan sonra Rojava Devrimi'ni anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.
“Kadınlar dünyayı değiştirecek!”, “Ji bo Azadî u Guhertinê rabe ser Pîyan!” pankartlarının asıldığı salonda ilk olarak Sanatçı Araz Güler sahne aldı. Grup Yorum'un direnişine dikkat çeken Güler, Grup Yorum'un seslendirdiği bir marşı enstrümansız söyledi.

'DEVRİMİ KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ'

Etkinlikte bir konuşma yapan TJK-E aktivisti Besime Konca, "Kürt kadınları son on yılda dünyanın en ağır vahşetine maruz kaldı ve bütün dünya bunu seyretti. Ancak biz örgütlü Kürt kadınları buna seyirci kalmadık ve 21'inci Yüzyılı kadın yüzyılı yapacağımıza dair bir söz verdik” dedi. Konca, şöyle devam etti:
"Avrupalı kadınlar ve gençler gidip Rojava'daki devrimi görmek ve yazmak istiyorlar. Tüm dünya kadınlarının ilham aldığı Rojava Devrimi tehlike altındadır ve bu devrimi korumak hepimizin en birincil görevidir. Rojava'yı hep birlikte koruyacak ve kazanımlarımıza sahip çıkacağız."
Son dönemde Almanya'da yaşanan kadın cinayetlerine de değinen Konca, “Bir kadının katledilmesi, bir toplumun katledilmesidir. Her kadın toplumsal cinsiyetçilikle mücadele etmek zorundadır” diye konuştu.
Dilan Top, Erdem Pancarcı, Dengê Hevî müzik grubu ve Rewşan Çeliker de sahne aldı.