Dr. Ciwan Îhsan: Kürdistan ve Irak’ın işgaline izin vermeyeceğiz

YNK Süleymaniye Fraksiyonu Başkanı Dr. Ciwan Îhsan, Bağdat’a gittiklerinde, Türkiye’nin Güney Kürdistan ve Irak işgaline izin vermeyeceklerine vurgu yaparak, “Bu mesele biz Kürtler için ulusal bir meseledir” dedi.

Irak Parlementosu YNK Süleymaniye Fraksiyonu Başkanı Dr. Ciwan Îhsan, Türkiye’nin Güney Kürdistan ve Irak üzerindeki işgaline dair ve parlamentoya geçtiklerinde yapacakları çalışmalar hakkında ANF’ye konuştu.

‘EN ÖNEMLİ MADDE KÜRTLERİN HAKLARININ KORUNMASI'

Dr. Ciwan Îhsan, seçim çalışmalarına dikkat çekerek, “Seçim programımızda Kürdistan bölgesinin siyasi, askeri ve ekonomik yönüne vurgu yapmışız. Güvenlik, siyasi ve askeri strateji konularını öne çıkarmışız. Aynı zamanda genç, kadın, hizmet, işçi, çevre, kültür sanat konularında da mücadele edeceğiz. Ama üzerine en fazla eğileceğimiz nokta Kürtlerin Irak’taki haklarıdır. Güney Kürdistan’daki referandumdan sonra, Güney Kürdistan ve Irak arasında büyük çelişkiler ortaya çıktı. Önceden üzerinde tartışılan konular arasında bir mutabakat sağlanmalı. Siyasi anlamda da Irak ile bir antlaşmanın olması gerek” dedi.

 

‘KÜRDİSTAN VE IRAK’IN İŞGALİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Dr. Ciwan, Türkiye’nin Güney Kürdistan ve Irak üzerindeki saldırılarına da değinerek, şunları söyledi: “Türk devleti Saddam Hüseyin ve İran ile olan anlaşmalarından dolayı siyasi ve askeri anlamda buralara yerleşmiş. Saddam ile yapılan o anlaşmalarından dolayı, Türk devletinin Irak’a girmesine ve PKK’ye karşı savaşmasına izin verilmiş. Bugün gerçekleşen şeylere baktığımızda, Türk devleti Irak’ta 200 kilometre işgal edebilir. Gerçekte bu kadar olmasa da, her şey göz önünde. Irak’ın Türkiye işgalciliğine karşı takındığı tavır utançtan başka bir şey değil. Eğer biz Bağdat’a gidersek, ilk işimiz Türkiye işgalciliğini durdurmak olacak. Bu mesele biz Kürtler için ulusal ve Araplar için de Iraki bir meseledir."

‘BÜYÜN SİYASİ TARAFLAR ULUSAL MESELEDE BİR OLMALI’

Referandumdan sonra Kürtlerin kaybedilen kazanımlarına vurgu yapan Dr. Ciwan, “Kürt meselesinin çözümü için başka metotlar olabilir. Bu mesele hakkındaki siyasi değerlendirmeler yeterince endişe verici. Siyasi partiler sırtını topluma yaslamalı. Kürt meselesinin çözümü için, proje ve program sahibi olmalı. Bütün siyasi taraflar ulusal birlik konusunda mücadele etmeli. Bütün Kürdistani partiler zengin projelerle, bölgenin hizmeti için çalışmalı” diye kaydetti.

‘MAM CELAL'DEN SONRA KRİZLER OLUŞTU'

Dr. Ciwan, "Mam Celal döneminde bütün fraksiyonlar güçlü idi. O dönemler bizim için altın değerindeydi. Mam Celal’in sağlığı kötüye gidince, Kürtler arasında da durumlar kötüleşti. Mam Celal’in yerini kimse dolduramadığından dolayı, Kürt güçleri arasında krizler oluştu. Parlamentoda da biz bir olmadık, bu yüzden de krizler devam ediyor” dedi.

‘KDP ULUSAL KONGREYİ ENGELLİYOR'

Dr. Ciwan, ulusal birlik çalışmalarına değinerek, şöyle dedi: “Güney Kürdistan’daki siyasi iktidar, Ulusal Kongrenin toplanmamasının önündeki en büyük engeldir. YNK’nin kendi fikrini başka taraflara dayatması gibi bir şey yoktur. YNK görüşmelere her zaman açıktır. Ama KDP ulusal kongrenin toplanmamasın önündeki en büyük engeldir. KDP her zaman iktidar olarak, karar vermek istiyor."

Dr. Ciwan Îhsan, bütün Kürt siyasi taraflarının Kerkük’te tek listeyle seçime girmek istediğini belirterek, “Ama KDP bunu reddetti. Sebep olarak da, orada yandaşlarımız yok, dedi. Onların ulusal meselelere bakışları da, partiseldir. Şimdiye kadar kurulmuş olan partiler de, yanlış bir fikirdeler. Eğer öyle olmasaydı Kürtler tek listeden seçimlere katılırdı" şeklinde konuştu.