TAJÊ Kongresinin sonuç bildirgesi açıklandı

TAJÊ, ‘Kendimizi fermandan savunacağız, kadının ve toplumun özgürlüğünü kalıcılaştıracağız’ şiarıyla düzenlenen kongresinin sonuç bildirgesini açıkladı.

Êzidî Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Azadiya Jinên Êzidî-TAJÊ) 2. Kongresi, Şengal’de 13 Kasım’da gerçekleşti.

 250 delegenin katılımıyla ve Kendimizi fermandan savunacağız, kadının ve toplumun özgürlüğünü kalıcılaştıracağız’ şiarıyla düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesi kamuoyuna açıklandı.

TAJÊ’nin 2. Kongresi'nin sonuç bildirgesi şöyle:

“Şengal dışından gelen delegeler, Şengal’e girmelerine izin verilmediği için kongreye katılamadılar. Kongre, Şengal’in DAİŞ çetelerinden özgürleştirildiği günde düzenlendiği için, işgalci Türk devleti ve KDP ortaklığı ile düzenlenen saldırılara büyük bir direniş sergileyenlere, özgürlük gerillalarına, Şengal şehitlerine, Şengal’in kurtarılmasında yer alan tüm gerillalara ve ülkesini savunan güçlere armağan edildi.

'ÖNDER APO'NUN ÖZGÜRLÜĞÜNE KADAR MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ'

Kongre, Türk devletinin yoğun keşif ve hava saldırıları sırasında gerçekleşti. Türk devleti ve ortağı KDP’nin saldırılarına rağmen örgütlü ve sürekli bir irade ile gerçekleştirilmiştir. Kongrede Önder APO’ya selam ve sevgilerini ileten Êzidi kadınlar, Önder APO’ya yönelik ağır tecridi Êzidi kadınlarına yönelik tecrit olarak değerlendirdi. Bu çerçevede sözlerini yenilediler ve Önder APO üzerindeki tecrit kalkana kadar ve Önder APO fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ve esas örgütlenmelerini büyüteceklerini belirtti.

İRAN-ROJHİLAT DİRENİŞİ SELAMLANDI

Kongrede siyasi sürece ilişkin tartışmalarda, Şengal’e yönelik işgalci Türk devletinin KDP ile ortak saldırıları ve planları kapsamlı bir şekilde ele alındı. Bu saldırılar, Êzidî halkını Şengal’den çıkarmak ve göç ettirmek anlamına geliyor. Êzidî kadınların bu saldırılara ve kirli politikalara karşı ‘bütün kadınları örgütleyelim’ tutumu gelişmiştir. Aynı zamanda İran rejimi tarafından Kürt Kadını Jina Mahsa Amini’nin katledilmesi sonrası ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganıyla başlayan İran ve Doğu Kürdistan mücadelesi selamlandı. Kongrede Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta’nın videosu izlendi ve KJK’nin mesajı okundu. Êzidî kadın özgürlük hareketinin örgütlenmesini yaygınlaştırma ve 'Şengal’de tek bir kadın örgütsüz kalmayacak' sloganıyla hareket etme perspektifi öne çıktı.
Kongrede Êzidî kadınların durumu da değerlendirildi. Êzidî kadınların toplumsal, örgütsel, ideolojik, siyasi ve ekonomik sorunları tartışıldı. Êzidi kadınlar özsavunma ve özyönetim iradelerine sahiptir. Êzidî Kadın Hareketi komün, meclis ve tüm yaşam alanlarında Êzidî kadın kimliği oluşturmuştur.

KONGREDEKİ KARARLAR

Kongrede alınan kararlar şöyle özetlendi:

TAJÊ, Önder Apo’nun fikir ve felsefesinin yaygnlaşması için çalışır, Önder Apo’ya yönelik saldırıları kendilerine yönelik saldırılar olarak kabul eder ve reaksiyon gösterir. TAJÊ Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için mücadeleyi ve çalışmayı esas alır.
Şengal’in özgürleştirilmesi mücadelesinde yer alan Şehit Şilan Goyi, Nujin Koçer, Amargi ve Faraşin’e bağlılığı, kadim kültüre bağlılığın sembolü; Şehit Egid, Seid, Dijwar ve Azad ise kadınla doğru yoldaşlığın sembolleri olarak tanımlanmışlardır.
Demokratik Toplum sisteminin inşası için komünlerin örgütlendirilmesi, alan meclislerinin güçlendirilmesi kararlaştırılmıştır.
TAJÊ, erkek egemen zihniyetinde değişimler yaratmak için eğitim devreleri örgütleyecek.
TAJÊ, küçük yaşta evliliğe, zorla evlendirilmeye ve çok evliliğe karşı mücadele edecek.
Êzidî toplumunun öncü kadınları olan Zarîfe Ose, Dayê Zero, Meyan Xatun, Sîtya Nîsra, Stîya Ez, Stîya Neqşa gibi isimlerin araştırılıp incelenmesi; kültür, eğitim, basın yollarıyla tanıtılmalarının yapılması kararlaştırılmıştır. Bu çalışmaların bütünü kitaplaştırılacak ve basıma verilecek.
Êzidî kadınlarının esir alınması ve köle pazarlarında satılması suçlarını işleyenlere karşı mücadele yükseltilecektir. Bu suçları işleyenlerin ulusal ve uluslararası düzeyde yargılanmaları için çalışmalar yapılacaktır.
Yaşanan 74’üncü fermanın uluslararası düzeyde jenosid-soykırım olarak tanınması için mücadele edilecektir.
DAİŞ çetelerinin yargılanması için yapılan tüm çağrılara destek verilecektir.
DAİŞ çetelerinin elinden kurtulan Êzidî kadınlarının hikayelerinin yazılacak, yazılanlar imkanlar dahilinde başka dillere çevrilecektir.
Kadınların ekonomik çalışmaları ve komünal örgütlenmeleri güçlendirilecektir. Her nerede Êzidî kadınlar varsa orada ekonomik çalışmalar güçlendirilecek, kadınların geçimlerini kendilerinin sağlaması hedeflenecektir.
Esir düşen ve kurtarılan Êzidîlerin yurt dışına çıkarılmasına karşı mücadele edilecek, kurtarılanların kendi topraklarında yaşamaları için çalışmalar yapılacaktır.
Örgütlü Êzidî kadınları, tüm genç Êzidî kadınlara ulaşmayı bir hedef olarak önüne koymuştur. Genç kadınlar eğitilecek, örgütlendirilecek; Êzidî genç kadın iradesinin öne çıkması için siyasi, toplumsal, savunma, eğitim, kültür ve spor alanlarında çalışmaları güçlendirecek."