DEM Parti kadın belediye eşbaşkan adaylarını tanıttı

Kadın belediye eşbaşkan adaylarının tanıtım etkinliğinde konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, İmralı tecridine karşı açlık grevi direnişini selamladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimlerinde aday göstereceği kadın eşbaşkanlar için Amed'de tanıtım etkinliği düzenledi. Kentteki bir otelde gerçekleşen etkinliğe, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Etkinliğin düzenlendiği salona, "Kadın iradesiyle yerel demokrasiye", "Dema jinan vîna jinan" ve "Demê cinîyan îradeyê cınîyan" pankartları asıldı. Ayrıca 11 dilde "Jin jiyan azadî" ve "Erkek devlet şiddetine karşı kadın iradesiyle yerel demokrasi” pankartları da salonda yer aldı.

'YERİNDEN VE YERELDEN DEMOKRASİ'

Saygı duruşuyla başlayan programda konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, tarihi anlara tanıklık edildiğini belirterek, bu umut ve moralle 31 Mart seçimlerine gittiklerini söyledi. “Yerinden ve yerelden demokrasi” diyerek yola çıktıklarını ifade eden Halide Türkoğlu, "Eşbaşkanlık sadece kadınlar için hayata geçirilen bir model değildir. Eşbaşkanlık sistemi erkeklerinde eşit bir yaşamda sömürülmeden yer almasını sağlar ki, bugüne kadar yok sayılan toplumların irade beyanının adıdır. Erkek egemen zihniyetin bugüne kadar alışagelmiş olduğu tekçi zihniyet, ulus devlet anlayışı yol almaya çalışıyor. Bugün bu anlayış kayyım ile kendini var etmeye çalışıyor. Bu model aynı zamanda kadın modeldir" diye belirtti.

 'EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ KADIN MÜCADELESİNİN GELDİĞİ AŞAMAYI GÖSTERİYOR'

Eşbaşkanlık sisteminin binlerce yıllık kadın mücadelesinin geldiği aşamayı da gösterdiğini kaydeden Halide Türkoğlu, “Bizim sistemimiz sadece Kurdistan'da Kürt kadınların mücadelesinden feyz almıyor. Dünyadaki kadın mücadelesinden de feyz alıyor. Geleceğin temsilcileri olarak bundan asla taviz vermeyeceğiz. Eşbaşkanlık mor çizgimizdir, mücadele gerekçemizdir. Onlar ne kadar saldırırsa saldırsın mücadele edeceğiz. Sêrt adayımızın bugün burada olması gerekiyordu ancak gözaltına alındı. Ne gazetecilik suçtur nede eşbaşkanlık suçtur. Bunun mücadelesini vereceğiz" ifadelerini kullandı.

'KAYYUMLARLA TEKÇİ REJİMLER İNŞA EDİLMEK İSTENİYOR'

Gaspçı kayyumlarla “tekçi” rejimlerin inşa edilmek istendiğini dile getiren Halide Türkoğlu, şöyle devam etti:

 “Bizler 31 Mart'tan itibaren toplumsal ve siyasal alanlar başta olmak üzere mücadele hattımızı yeniden kuracağız. İlk önce kayyımları yollayacağız. Deneyim var, burada birçok arkadaşımız var. Cezaevinde olan kadın eşbaşkanlarımız, siyasetçilerimiz var. Onlar kadın merkezlerini kapattılar bizler hayata geçireceğiz. Kadınların eşit, onurlu şekilde yaşaması için kapattıkları kooperatiflerimizi yeniden açacağız. Tarım eksenli üretim alanlarımızı tekrardan hayata geçireceğiz. Dil, kültür ve sanat alanında en güçlü iradeyi ortaya koymaya çalışacağız. Onların kayyım tahribatını kaldırmak için sanat-kültür merkezlerimizi, gençlik merkezlerimizi hayata geçireceğiz. Amed'de kadına yönelik şiddet artıyorsa bunun sebebi kayyımlardır. Kadın kurumlarını kapatan kayyımlar cinayetlerden de sorumludur. Hesap vereceksiniz. Daha temiz ve güvenli sokaklar için kayyım zihniyetini süpürmek lazım.

'YENİ YAŞAM' MESAJI

Cezaevinde direnen kadın arkadaşlarımızdan güç alıyoruz. Şu an arkadaşlarımız Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalksın diye, barış gelsin diye açlık grevindeler. Bizler de yeni yaşamı örme iddiamızla yol almaktayız. Belki bedel ödeyeceğiz. Ama bedel ödemeden yeni yaşam olmaz. Yeni yaşam iddiamızda 3'üncü yo politikamızı hayata geçiriyoruz. Ön seçimlerde bir belediye başkanı seçmedik. Bir kadın ve bir erkek şahsında tüm ezilenlerin yeni yönetimini belirledik. Tüm delegasyonu selamlıyoruz. Belediye eşbaşkan adaylarımıza ciddi sorumluluk düşüyor. Serkeftin diyorum."
Konuşmanın ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlikte DEM Parti'nin kadın seçim müziği de tanıtıldı.