Darfur’da savaşın en vahşisi kadınlara uygulanıyor

Aylardır yoksulluğa ve hüküm süren askeri cuntaya karşı kadınlar öncülüğünde gösterilerin sürdüğü Sudan’ın Darfur bölgesinde kadınlara yönelik cinsel şiddetin boyutları oldukça yüksek.

On yıllarca diktatör Ömer el Beşir’e bağlı güçlerin katliamlarına maruz kalan Darfur’da El Beşir’in tutuklanması ardından da saldırılar sürüyor. Polis ile orduya bağlı güçlerin özellikle kadınlara yönelik cinsel saldırılar düzenleniyor.

SudanUprising adlı muhalif sitede yayınlanan bir mesajda, Darfur’da sivillere yönelik saldırılara dikkat çekildi. Darfur’da kadınlara yönelik cinsel şiddetin boyutlarına vurgu yapılan mesajda, ‘Cancawid’ adı verilen Arap milislerinin kısa süre önce üç kız çocuğuna tecavüz ettikleri duyuruldu.

Mesajda, Cancawidlerin Ömer El Beşir’in devrilmesi ardından askeri cuntanın iki numaralı ismi Mohamed Hamdan Dagalo’ya bağlı ‘Acil Destek Gücü’ (RSF) adıyla yeniden örgütlendikleri hatırlatıldı.

Dabanga adlı bir başka internet sitesinden verilen bilgilere göre ise, yaşları 12 ile 13 arasında değişen çok sayıda kız çocuğu, RSF milislerinin vahşetine maruz kaldı.

RSF milislerinin cinsel şiddetine karşı Twitter üzerinden örgütlenen Darfurlular, bölgelerine yönelik baskı ve katliamlara karşı tepkilerini dile getirdi.

BOŞ VAATLER YERİNE KATLİAMLAR DURDURULSUN

Sosyal ağlardaki mesajları paylaşan SudanUprising, ülkenin diğer bölgelerine nazaran Darfur’daki katliamlar ile cinsel saldırıların daha fazla görmezden gelindiğine dikkat çekti.

SaveDarfur hashtag’iyle paylaşılan mesajda, “Cancawidler sivilleri katledip kadınlara tecavüz ederken, sivil hükümet ortalıkta yok” denildi. Mesajda, 21 Ağustos’ta geçiş hükümetinin başbakanı olarak göreve gelen Abdalla Hamdok’un ‘boş vaatler’ verdiğine işaret edilirken, “Darfur’daki çatışmanın geçmişi ve işlenen toplu suçlar dikkate alındığında, Hamdok’un bu meseleyi bir ‘öncelik’ olarak ele alması gerekir” sözlerine yer verildi.

Hristiyan halkların da yaşadığı Darfur’da Ömer El Beşir diktatörlüğü tarafından 2000’li yılların başında soykırım saldırıları düzenlenmiş ve yüz binlerce kişi ya katledilmiş ya da topraklarını terk etmek zorunda kalmıştı.