GÖRÜNTÜLÜ

Côte d'Azur Üniversitesi’nde Kürt kadınlar tartışıldı

Nice kentindeki Côte d'Azur Üniversitesi’nin düzenlediği panelde Kürt kadınlarının Avrupa’daki mültecilik süreci, hangi şartlarda göç ettikleri, geldikleri ülkelerdeki adaptasyon ve örgütlenme süreçleri ele alındı.

KÜRT KADINLARIN ÖRGÜTLENMESİ

Fransa’nın Nice kentinde bulunan Université Côte d'Azur tarafından Avrupa’daki Kürt kadınların tartışıldığı bir panel düzenlendi. Panelde Draguignan Kadın İnisiyafi üyeleri de yer aldı.

Kürt kadınların Avrupa’daki mültecilik süreçleri, göç sebepleri, geldikleri ülkelerdeki adaptasyon ve örgütlenme süreçlerinin yanı sıra Avrupa’daki feminist hareketler ile ilişkileri ele alındı.

Panele Fransız feminist kurumları, üniversite rektörü, öğretim görevlileri, üniversite öğrencileri ve çok sayıda Fransız katılım gösterdi.

Panelde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşan Döne Güzel, Kürt kadınlarının büyük bedeller vererek direndikleri belirterek şöyle devam etti: “Bugün Kürt Kadın Hareketi tüm dünyada örnek haline geldiyse bu, verilen büyük bedeller ile oldu. Bugün öz savunma başta olmak üzere özgür eş yaşam, jineoloji ile kadın hareketlerine öncülük ediyoruz.”

 Draguignan Kadın İnisiyatifi adına konuşan Zozan Kalkan ise, TJK-E’nin örgütlenme modelini anlattı. Zozan Kalkan, “Kürt kadınları olarak demokratik, ekolojik ve kadın eksenli paradigmayı esas alıyoruz. Bu da yerelde örgütlenme anlamına geliyor. Bizler komün, inisiyatif ve meclislerimiz ile kadınların sosyal, hukuksal, siyasal sorunlarına cevap olmaya çalışıyoruz” dedi.
Panele ilgi yoğun olurken, katılımcılar Kürt kadın hareketine yönelik çokça soru sordular.
Yoğun ilgi gösterilen panel, “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile sonlandırılırken panel sonrası dans gösterisi yapıldı. Ardından kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını, QR kodlu broşürler ve karanfiller dağıttı.