Aile, okul ve internet 'cinsiyetçiliğin kuluçka makinesi'

Fransa’da Yüksek Eşitlik Konseyi’nin (HCE) "Cinsiyetçiliğin kökleriyle mücadele" başlıklı yıllık raporuna göre, cinsiyetçi davranışlar özellikle genç erkekler arasında artış gösterdi.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından ilan edilen 25 Ocak Perşembe günkü ilk Ulusal Cinsiyetçilikle Mücadele Günü'nden sadece birkaç gün önce hükümete danışmanlık yapmakla görevli bağımsız organı, Pazartesi günü "Cinsiyetçiliğin kökleriyle mücadele" başlıklı yıllık raporunu yayınladı.

İnternetteki klişelerin düzenlenmesi çağrısında bulunan Yüksek Eşitlik Konseyi, aile, okul ve internet, "devam eden" ve özellikle genç erkekler arasında daha da kötüleşen cinsiyetçiliğin üç "kuluçka makinesi" olduğunu belirtti.

AİLEDE BAŞLIYOR, OKULDA DEVAM EDİYOR, İNTERNETTE PATLIYOR

Kasım 2023'te HCE için 15 yaş ve üzeri 3 bin 500 kişilik temsili bir örneklem üzerinde yapılan bir ankete göre, her on kadından dokuzu, kişisel olarak cinsiyetçi bir durumla karşılaştığını söylüyor.

HCE Başkanı Sylvie Pierre-Brossolette AFP'ye verdiği demeçte, "Cinsiyetçilik evde başlıyor, okulda devam ediyor ve internette patlıyor" dedi.

Kadınların yüzde 70'i aile hayatında erkek kardeşleriyle aynı muameleyi görmediklerini düşünürken, yüzde 38'i okulda eşitsiz muameleye maruz kaldıklarını belirtiyor.

GENÇ ERKEKLERDE CİNSİYETÇİLİK ARTTI

Rapora göre gençler bazen yaşlılardan daha cinsiyetçi olabiliyor. Örneğin, 25-34 yaş arası erkeklerin yüzde 28'i "erkeklerin patron olmaya daha uygun olduğunu" düşünüyor; bu oran diğer yaş gruplarındaki erkeklerden çok daha fazla. 50-64 yaş arası erkeklerin sadece yüzde 9'u aynı görüşü paylaşıyor.

25-34 yaş grubundakilerin yüzde 59'u "cinsiyetçi olarak görülmeden bir kadını baştan çıkarmanın artık mümkün olmadığını" ya da yüzde 52'si "erkeklere sataşıldığını" düşünüyor.

HCE Başkanı, "Kamusal tartışmalarda kadınlara bağlılık ne kadar çok dile getirilirse, o kadar çok direniş örgütleniyor. Maskülinist refleksler ve maço davranışlar, özellikle genç yetişkin erkekler arasında kök salıyor, kadınların ev içi alana atanması ise yeniden zemin kazanıyor" diyor.

SANAL AĞLARDAKİ CİNSİYETÇİLİK

HCE, TikTok'taki #TradWife (geleneksel kadın) ve #StayAtHomeGirlfriend (evde kal kız arkadaş) akımlarından endişe duyuyor; bu akımlarda, çalışmayan ve çocuk sahibi olmayan genç kadınların kusursuz evlerinde, kendilerini erkek arkadaşlarına adadıkları günlük yaşamlarını gösteren videolar yer alıyor.

HCE'ye göre "cinsiyetçilik virüsü", "toplumun en güçlü üç kuluçka makinesi olan aile, okul ve dijital dünyada erken yaşlardan itibaren aşılandığı" için klişeler devam ediyor.  

Ankete katılan erkeklerin sadece yüzde 3'üne çocuk iken oyuncak bebek verilmişken, kadınların yüzde 4'üne oyuncak araba verilmiş.

OKUL BU KALIPLARI YENİDEN ÜRETİYOR

Sylvie Pierre-Brossolette, "Okul bu kalıpları yeniden üretiyor ve bunun kariyer seçimleri üzerinde doğrudan sonuçları oluyor: Kadınların yüzde 74'ü bilim ya da teknoloji alanında bir kariyer yapmayı hiç düşünmemiş" diyor.

HCE Başkanı, "Pornografik videolar, 25-34 yaş arası erkeklerin üçte ikisinin cinsel ilişkilerinde taklit ettiklerini söyledikleri nadir bir şiddet içeren kadın düşmanı içerik yayınlıyor" diye devam ediyor.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

HCE'ye göre cinsel şiddet "endişe verici" bir düzeyde seyrediyor: ankete katılan kadınların yüzde 37'si en az bir "rıza dışı durum" yaşadıklarını belirtiyor, hatta 25-34 yaş grubundakilerin yarısı.

Sylvie Pierre-Brossolette, "Bu durum cinsiyetçiliğe karşı mücadeleyi daha da gerekli ve acil kılmaktadır” vurgusunda bulunuyor.

HCE "dijital alanın düzenlenmesini" önerirken, televizyon kanalları modelinde olduğu gibi, en çok izlenen içeriklerde stereotipleştirme ve cinsiyetçilik derecesini kendi kendilerine değerlendirmelerinin kanunla zorunlu kılınmasını istiyor. Bu öneri Meta ve Google'ın Fransız patronları tarafından prensipte kabul edildi.