Buldan: Talep etmiyoruz; kendimiz başaracağız!

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AKP'nin kadın düşmanlığına dikkat çekerek, yerel seçimlerde kadınların buna yanıt vereceğini söyledi. Buldan, "Özgürlüğü talep etmiyoruz; biz başaracağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Meclis'te gerçekleştirilen Parlamento Kadın Grubu toplantısında konuştu. Toplantı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü gündemiyle düzenlendi.

Cizre bodrum vahşetinde katledilen Asya Yüksel’in annesi Emine Ürün'ün dün yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Buldan, başsağlığı diledi.

AİHM KARARI

AİHM'in, HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiği yönündeki kararına değinen Buldan, "Burada hukukun üstünlüğünün gereği olarak bu kararın yerel mahkemede bir an önce karara bağlanması gerektiğini ve başta sevgili Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm tutuklu arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması gerekiyor" dedi.

Buldan, erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınları borçluluk duygusu ile andıklarını söyleyerek, tecride karşı açlık grevindeki Leyla Güven'i ve yine rehin tutulan kadın siyasetçileri de selamladı.

Buldan, Cumartesi Anneleri'ne dönük saldırganlığa ve Efrîn'deki işgalciliğe de tepki göstererek, kadına yönelik şiddetin politik olduğunu söyledi.

'DEVLET KORUMASINDA OLAN KADINLAR KATLEDİLİYOR'

AKP zihniyetinin kadına yönelik şiddetin önünü açtığını belirten Buldan, yine şiddete dönük cezasızlığı da gündeme getirirken, "Gördüğü şiddet nedeni ile devlet korumasına başvuran her 100 kadından 73’ü devlet tarafından korunamamış ve katledilmiştir" diye ekledi.

Şiddet uygulayanlara cezasızlık uygulanırken, öz savunma hakkını kullanmak zorunda kalan kadınlara ise yüksek cezalar verildiğini söyleyen Buldan, şöyle devam etti:

"Türkiye’de son 10 yılda; 2 bin 337 kadın, eşleri, sevgilileri, babaları, abileri, ya da yakınındaki erkekler tarafından şiddet görerek hayatını kaybetmiştir. Sadece geçtiğimiz Ekim ayında 34 kadın katledilmiştir. Şimdi kimse çıkıp da kadın cinayetlerindeki bu devasa oranlarda devlet organlarının payının olmadığı bize söylemesin!

'TECAVÜZCÜ DEVLET GÖREVLİLERİNE CEZA YOK!'

Kadına yönelik şiddet karşısında erkeklere imtiyaz tanıyan yargı, kadına yönelik suçlarda ise hiçbir devlet görevlisine özellikle de kolluk güçlerine asla dokunmamaktadır. Geçtiğimiz 15 yılda sayısı yüzlerce polis, asker, özel tim, korucu ve gardiyan tecavüz suçundan yargılandı ve hiçbiri hapis cezası almadı! Türkiye’de yargı da erkektir. Yargı, kadının hak ve hukukunu değil, erkek zihniyetini, erkek egemenliğini güvence altına alan bir kurumdur.

Kadınlara yönelik şiddetin yediden yetmişe uygulandığı bir diğer alan da cezaevleridir. 80 yaşını aşan Sîsê Ana'nın bugün cezaevinde rehin tutuluyor olması utanç verici bir tablodur.  Egemenliğini 80 yaşındaki bir anayı cezaevinde rehine tutarak tesis etmeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız."

Erdoğan'ın “Kadın da olsa, çocuk da olsa gereği yapılacak” diyen sözünü hatırlatan Buldan, Biz de diyoruz ki; “Kadın da olsak, çocuk da olsak, bu faşist rejiminiz karşısında asla diz çökmeyeceğiz" dedi.

'TECRİDİ DE KADINLAR KIRACAK!'

Leyla Güven'in rehin tutulduğunu ve İmralı tecridinin aynı zamanda kadın devrimine karşı olduğunu kaydeden Buldan, HDP'nin ise kadın kazanımlarının garantisi olduğunu dile getirdi. Buldan, "Buradan Sevgili Leyla Güven ve kadın yoldaşlarına bir insanlık suçu olan tecride sessiz kalmayacağımızın sözünü veriyoruz. Tecrit biz kadınlarla kırılacak" diye konuştu.

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kadın vekilleri tehdit etmesine de değinen Buldan, "Sizin tehditlerinizden korkmuyoruz. Ebru Günay’ın Pervin Buldan’ın gözlerinde korku yoktur. Asla boyun eğmiyoruz, asla boyun eğmiyoruz" diye kaydetti.

'AKP HER ALANDA KRİZ YARATTI'

AKP'nin ülkeyi siyasi, ekolojik ve ekonomik yıkımla karşı karşıya bıraktığını dile getiren Buldan, krizden en fazla kadınların etkilendiğini anlattı.

Ülkeyi kadınların mücadelesinin özgürleştireceğini ifade eden Buldan, "Kadın özgürleştikçe, toplum ve ülke özgürleşecektir" dedi.

'GASPÇI KAYYUMLARI SANDIĞA GÖMECEĞİZ!'

Buldan, yerel seçim gündemini ele aldığı konuşmasında, "Yerel seçimlerde sevgi ve barış kampanyası yürüteceğiz. AKP-MHP faşist ittifakı, saldırı konseptini toplumsal alanda derinleştirmek için en çok kadınlara saldırıyor, bunun farkındayız. Kadınların kazanımlarını gasp etmek, itaat eden kadın kimliğini inşa etmek için el ele, kol kola girmişler ve bunların ittifakı kadın düşmanı ittifaktır" şeklinde konuştu. 

"31 Martta gaspçı kayyumları sandıklara biz kadınlar gömeceğiz" diyen Buldan, şunları da ekledi: "Kadınların gücünün farkında olmayanlar, kadın düşmanı politika yürütücüleri, kadın siyasetçileri özel hedef haline getirenler, kadın haklarını gasp edenler, tek adama sorgusuz biat edenler, kapımızı asla çalmasınlar! Buradan sokakta, işte, evde şiddete uğrayan kadın kardeşlerime sesleniyorum; yalnız değilsiniz, yalnız değiliz!

Yerel yönetimler bizim işimiz, kadınların işidir!  Kadınların gücünü, emeğini, rengini yerele yansıtacağız! Bu yüzden tüm kadınlara aday olmaları için buradan çağrı yapıyorum. Kadınlar, 7 Haziran’da, 1 Kasım’da ve 24 Haziran’da güçlü bir temsiliyetle Parlamento'da yer aldı, şimdi önümüzde 31 Mart var. Gelin, 31 Mart’ta ülkeyi hem HDP’nin hem de kadının rengine dönüştürelim!"

"Kadınları kurtaracak olan yine kadınlardır" diyen Buldan, şunları kaydetti: "Biz devletten ve eril erkek zihniyetinden özgürlük ve eşitlik talep etmiyoruz. Özgürlüğü ve eşitliği biz kadınlar kendi mücadelemizle başaracağız."