Britanya’da ordu tümüyle kadınlara açılacak

Britanya’da ordu kadınlara yönelik ayrımcılığa son vererek, tüm görevlerde kadınlara yer verecek şekilde yapılandırılacak.

Büyük Britanya Savunma Bakanı Gavin Williamson tarafından yapılan açıklamada, orduda sadece erkeklerin hizmet verebildiği görevlerin artık kadınlara da açık olacağı duyuruldu.

Bakan Williamson, Britanya ordusunun artık ‘cinsiyet’ yerine ‘yeteneğe göre’ organize edileceğini ilan etti. Bu kuralın tüm ordular ve ordu içindeki alt birimler için geçerli olduğunu kaydeden Williamson, buna SAS komandoları ile deniz kuvvetlerinin de dahil olduğunun altını çizdi.

Bakan adına yayınlanan açıklamada ayrıca, kadınlara orduda görev verilmesinin ‘görevlere doğru kişilerin seçilmesine’ de olanak sağlayacağı vurgulandı.

Büyük Britanya’da ordu tarafından Temmuz 2016’da alınan bir kararla, kademeli olarak kadınlara yönelik getirilen yasakların kaldırılacağı ilan edilmişti. Bu karar kapsamında öncelikli olarak tanklar ve askeri araçların kullanımında kadınlara yer verilmeye başlanmıştı.

Askeri eğitimi olmayan kadınların ordunun tüm birimlerini kapsayacak şekilde alınmaları kuralının Nisan 2019’dan itibaren başlatılacağı öğrenildi. Britanya ordusunun Nisan ayındaki son açıklamasına göre, kadın asker ve görevli oranı yüzde 10,2 idi.