Bayburt'taki kadın tutsaklar, acilen heyet istedi

Bayburt M Tipi Cezaevi’ndeki kadın tutsaklar, yoğun hak ihlallerine uğradıklarını söyleyerek, İHD'den bir heyetin cezaevine gelmesini istedi. Aileler de duyarlılık çağrısında bulundu.

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan kadın tutsaklar, uğradıkları hak ihlalleri ve baskılara karşı aileleri aracılığıyla duyarlılık çağrısında bulundu. Keyfi uygulamaların her geçen gün biraz daha arttığını belirten tutsaklar, geçtiğimiz hafta bu baskıları protesto etmek amacıyla 3 günlük açlık grevine girdiklerini ve bu süre zarfında avukata erişemediklerini aktardı.

Tutsaklar, İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) bir heyetin acilen cezaevini ziyaret etmesini istedi.

BASKI, ENGEL, TEHDİT, SALDIRI...

Tutsaklar, açık görüşlerde yakınlarıyla tokalaşmalarının dahi engellendiğini ifade etti. İnsani ihtiyaçlarının giderilmesine de izin verilmediğini kaydeden tutsaklar, sürekli hücre ve iletişim cezalarına maruz kaldıklarını, yemeklerin çok sınırlı verildiğini belirtti. Görüşe çıplak ayakla çıkma dayatmasıyla karşı karşıya olduklarını aktaran tutsaklar, koğuşlarda ise “Kürtçe konuşamazsınız” baskılarına maruz kaldıklarını ve görüşten önce bu sözlerin tehditlere vardığını belirtti. 

Tutsaklar, her seferinde 15-20 yada 30 günlük hücre cezalarının verildiğini, havalandırmaya çıktıklarında gardiyanların pet ve cam şişe attığını ifade etti. 

Anneleriyle birlikte çok sayıda çocuğun da tutulduğu cezaevi için daha önce de defalarca çağrı yapılmıştı. 

Aileler de tutsaklar için "hepsi çok zayıflamış" diyerek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.