Avrupa’da şiddete direnen kadınlara “Jin Jiyan Azadî” selamı

Şiddete karşı birlikte örgütlenme mesajının verildiği Avrupa kentlerindeki 25 Kasım gösterilerinde sokaklar “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla yankılandı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Avrupa’nın birçok kentinde miting ve yürüyüşler yapıldı.

LEIPZIG

Almanya’nın Leipzig kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla "Ataerkil şiddete birlikte son verin" sloganıyla gösteri yapıldı.
Aralarında Gemeinsam Kampfen Leipzig, ZORA Leipzig, Taa' Hareketi Leipzig, Abya Yala Libre Leipzig, Devrimci Kadınlar, Kadın Kolektifi’nin de olduğu Feminist İttifak tarafından organize edilen eylem, Johannisplatz'da yüzlerce kişinin katılımıyla başladı.
Augustusplatz'da "Jin Jiyan Azadî", "Bijî Berxwedana Rojava", “Haydi sistemi bozalım" ve diğer feminist ünlemlerin yanı sıra kesişen bloktaki Abya Yala Libre Leipzig grubunun müziği, Noel pazarının ziyaretçilerine ve yoldan geçenlere insanların neden sokaklarda olduğunu netleştirdi.
Demiryolu yolu boyunca devam eden rota, katılımcıların sıraya dizildiği ve konuşmalarla son mitingini yaptığı Rabet Parkı'na kadar devam etti.

Yapılan konuşmalarda İran’da yaşananlara Kurdistan’da herkesin göz yumduğu katliamlara ve kadın devrimine değinildi. Miting sonlandırılırken Berlin’de yapılacak PKK yasağına karşı yürüyüşe çağrı yapıldı.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde 25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı protesto eylemi gerçekleştirildi.
Kiel Jîyana Jin tarafından organize edilen eylem saat 18.00'de Kiel Holstenstr'de gerçekleştirildi.
Protesto eylemine Kürdistanlı kadınlar ve birçok Alman feminist gruplar katılmıştır.
Protesto eyleminde Almanca ve Kürtçe konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda 25 Kasımın Kadına yönelik şiddete Karşi Uluslararası Mücadele Günü olduğu, ancak kadın mücadelesinin dünyanın her yerinde olması gerektiği, erkek egemen zihniyetin ancak ortak mücadele ile sona ereceği vurgulandı.
Ayrıca faşist Türk ve İran devletinin Kürdistan'a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar protesto edilerek YJA -Star gerillaları ve YPJ savaşçılarının direnişleri ve Rojava Kadın Devrimi selamlandı.
Kadın gerilla ruhu olduğu müddetçe Kürdistan'ın hiçbir sömürgeci devlete boyun eğmeyeceği bir kez daha vurgulandı.
Protesto eylemi "Jin Jîyan Azadî, Bîjî Berxwêdana Rojava , Bîjî Kurdistan" sloganları ile son bulmuştur.

LONDRA

Londra’da One Million Women Rise Kadın Hareketi’nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın ‘sessizlik’ eylemi ile kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine dikkat çekti.  

Aralarında Londra Kadın Dayanışması ve Kürt Kadın Hareketi’nin de bulunduğu “Milyonlarca Kadın Başkaldırıyor (Million Women Rise)” Hareketi’nin çağrısı ile yüzlerce kadın 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü dolayısıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da, Highbury İslington Station önünde bir araya geldi.  

Sakine Cansız ve Jîna Emînî gibi devlet ve erkek şiddeti ile katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde, “Jin jiyan azadî” yazılı pankart açıldı.

Katledilen kadınlar şahsında bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte,  katledilen kadınları asla unutulmayacağı, eril iktidara karşı dayanışma ve birlik mesajları verildi. Sık sık, “Kadına Yönelik Şiddete Hayır”, “Jin Jiyan Azadî” “Stop Violence Against Women” şeklinde her dilde sloganların atıldığı etkinlikte, Kürt kadınlarının öncülüğünde Kürtçe şarkılar ile halaylar çekildi. Yapılan konuşmalarda şiddete karşı İran'dan Latin Amerika’ya Afganistan'dan Rojava’ya ve Filistin’e kadar her yerde kadının direniş mücadelesinin sürdüğü vurgulanarak, Jîna Emînî ile başlayan ‘Jin jiyan azadî’ şiarının tüm kadınları birleştirdiği ifade edildi.   

Konuşmaların ardından, katledilen tüm kadınlar için ‘sessizlik’ eylemi gerçekleştirildi. Dakikalarca süren ‘sessizlik’ tavrı ile şiddete uğrayan tüm kadınların çığlığı duyurulmaya çalışılırken, şiddete karşı enternasyonal kadın mücadelesinin yükseltileceği kaydedildi.  

Londra'da gün dolayısıyla bir eylem de Jiyan Kadın Meclisi üyeleri ve enternasyonalist kadınlar tarafından yapıldı.

Eylemde tüm kadın devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ardından başörtüsünü doğru takmadığı için İran devleti tarafından katledilen Jîna Emînî’yi sembolize eden başörtüsü giyen genç kadınlar, halay çekerken başörtülerini indirerek, İslamofaşist zihniyete karşı mücadelenin büyütülmesi gerektiğini zılgıtlar ve sloganlarla vurguladı. 

Eyleme Jiyan Kadın Meclisi üyeleri ve birçok enternasyonalist katıldı. Eylem "Jin, Jîyan, Azadî, sloganıyla son buldu.

BARCELONA

İspanya’nın Zaragoza, Murcia, Alicante, Valencia, Barcelona, Lleida, Madrid, Gasteiz dahil birçok kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen eylemlerde kadınlar, kaldırdıkları fotoğraf ve dövizlerle Kurdistan Özgürlük Mücadelesi ve Kürt kadınlarla dayanışmalarını ifade etti; “Kurdistan’ı savun” mesajı verildi.

Katalonya’da ise gün vesilesiyle düzenlenen yürüyüşte, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Paris’te katledilişlerinin 10. Yılı dolayısıyla başlatılacak eylem hamlesi için bildiri dağıtıldı.

Gasteiz kentinde Bask ülkesinde mücadele eden kadınlar ise “adalet” kavramının önemi üzerine konuştu. Jinelojî Merkezi Üyesi Nora Merino yaptığı konuşmada, “Adalet, Kürt kadınların Jin jiyan azadî mücadelesinden gelir. Binlerce siyasi tutsağın özgürlüğü için adalet.  Çocukların faşist devletlerin tehdidi olmadan kendi ülkelerinde, kendi dil ve kültürleriyle yaşayabilmesi için adalet. Nagihan, Sakine, Jîna, Deniz, Delal, Nûjiyan ve diğer birçok kadının intikamı, özgür bir yaşamın inşası için adalet. Adalet, Kurdistan Devrimi’nin savunulmasıdır.”

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da halk, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Handelskai’de buluşup Prater’e kadar süren bir yürüyüş gerçekleştirdi.

TRIER

Almanya’nın Trier kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla onlarca kadının katılımıyla bir miting gerçekleştirildi. Kürt ve Alman kadın kurumları öncülüğünde düzenlenen eylemde, “Bugün  kadın üzerindeki şiddeti kınamak için sokaklardayız. Faşist zihniyet her yerde kadınlara saldırıyor. Rojava’da DAİŞ’e karşı savaşan ve onları yenen kadınlara büyük bir saldırı var. Kadın düşmanları DAİŞ’i yine geri getirmeye çabalıyor. Ancak başaramayacaklar” denildi.

Mitingde sık sık “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

ZÜRİH

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında İsviçre'nin bir çok merkezinde alanlara çıkan kadınlar düzenledikleri gece yürüyüşleriyle erkek ve devlet şiddetine karşı mücadeleyi mücadeleyi yükselteceğiz dediler.

Aralarında Berîtan Kadın Meclisi'ninde yer aldığı İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı yüzler kadın Zürih Hirschenplatz'ta bir araya geldi. 

Kadın kurumları adına yapılan konuşmalarda, kadınların evde kapalı kapılar ardında, kamusal alanda, işyerinde fiziksel ve psikolojik erkek devlet şiddetine maruz bırakıldıkları hatırlatılarak, ataerkil sistemin kadınlar üzerindeki cinsiyet ve gelir eşitsizliği yarattığına vurgu yapıldı.

Feminist kadın örgütleri tarafından konuşmalarla süren eylemde Berîtan Kadın Meclisi üyesi tarafından da bir konuşma yapıldı; “Günlerdir Rojava'da Kürt kadınlarının yarattığı devrim Ortadoğu halklarının ve dünya kadınlarının umudu olmuşken, bu devrim bugün Türk devletinin saldırısı altındadır. Biz jin jiyan azadî sloganıyla Rojava Devrimi’ni savunmayı sürdüreceğiz” denildi.

Women Defend Rojava ve enternasyonalist örgütler adına yapılan konuşmaların ardından “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla yürüyüşe geçildi.

Birkaç noktada polis göz yaşartıcı gazlarla saldırmasına rağmen Helvetiaplatz'a ulaşan kadınlar, eylemlerini burada sonlandırdı. 

BASEL

25 Kasım'ın “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla karşılandığı bir diğer kent de Basel'di.

Akşam saat 19.00'da Theaterplatz'da her kesimden yüzlerce kadın, kadına yönelik şiddete karşı bir araya geldi. Yürüyüş öncesi kadın kurumları tarafından çeşitli konuşmalar yapıldı. 

Basel Ronahî Kadın Meclisi adına alanda yapılan konuşmada Kürdistan'da, Ortadoğu'da başta Kürt halkı olmak üzere bölge halklarına yönelen şiddet, savaş ve katliamların faşist ve sömürgeci güçler eliyle bir kez daha devreye konulduğuna dikkat çekilerek “Rojava ve Rojhilat başta olmak üzere Jin, jiyan, azadî” şiarı ile Kürdistan'da ve tüm dünyada özgür, ekolojik, demokratik yaşam modelini sahipleneceğiz” denildi.

Yapılan konuşmaların ardından kent merkezine doğru yürüyüş kararı alan kadınlar, Basel kanton polisinin engellemesiyle karşılaştı. Polisin kurduğu barikatları aşan kadınlar, Claraplatz'ta eylemlerini sonlandırdı.

CENEVRE

Cenevre kentinde BelAir alanında yerel ve göçmen  kadın kurumları, kurdukları stanlarla 25 Kasım'ı karşıladı. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele kapsamında bilgilendirmelerin yapıldığı etkinlikte, Sema Yüce Kadın Komünü adına YJK-S'nin (İsviçre Kürt Kadınlar Birliği) 25 Kasım'a ilişkin Fransızca açıklaması okundu. Kadınlar sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı. 

25 Kasım etkinlikleri kapsamında Fribourg, Lozan, Neuchâtel kentlerinde düzenledikleri etkinliklerle erkek ve devlet şiddetine karşı kadın mücadelesini sahiplendi.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan farklı halklardan kadınlar, gece saatlerinde  “Kadınlar krize ve şiddete karşı özgürlük istiyor”, “Jin Jiyan Azadî” mottosuyla bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.

25 Kasım Kadına Dönük Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde gerçekleşen eylem, Wiener Platz'da saat 18.00'da bir mitingle başladı.

Kadınlar ellerinde dovizler ve pankartlarla renkli bir görüntü oluşturdu. Eylemi Frauen Kollektiv, ZORA, Viyan Kadın Meclisi, İranlı Kadınlar, Yeni Kadın, Kadın Gözüyle, Courage, ADKH, Omas Gegen Rechts ve KJAR organize etti.

Miting alanında kurumlar temsilcileri birer konuşma yaptı. Frauen Kollektiv, “Sistem kendimizi organize etmemize yardımcı olmuyor” temasıyla; ZORA “Enternasyonaliz, kadın dayanışması ve kriz”; Viyan Kadın Meclisi “Kürdistan ve Kadın Kırımı”, Yeni Kadın “Kadına Dönük Şiddet”, Kadın Gözüyle “Politik Tutuklu Kadınlara Dönük Şiddet”, İranlı kadınlar “İran ve Afganistan” temalı konuşmalar yaptı. Konuşmacıların tümü Kürdistan'lı kadın devrimcilerin verdiği mücadeleye dikkat çekti ve başta Türk devleti olmak üzere sömürgeci devletlerin Kürtlere karşı yaptığı katliam ve şiddet politikalarını dile getirip kınadı.

Ses sanatçıları Atusa (Afgan) ve Sosin'ın şarkılar seslendirdiği miting alanında, Govenda Baran Jin halk dansları gösterisi yaptı. Mitingde İstanbul'da yapılan 25 Kasım eylemine polis saldırısı kınandı ve İstanbul'daki kadınlara dayanışma mesajları gönderildi.

Ardından yürüyüşe geçildi. Kadınlar Köln'ün Mülheim ilçesindeki Frankfurter ve Keup caddelerinde renkli görüntüler oluşturdular. Yol boyunca Mirabel kız kardeşlerin mücadelesi, kriz ortamında kadının ekonomik baskı altında tutulması, kadın kırımı, Kürdistan-Rojava-Kadın Devrimi eksenli konuşmalar yapıldı.

Ağırlıkta Alman ve diğer halklardan kadınların oluşturduğu eylemde, hep bir ağızdan “Jin Jiyan Azadî / Sara Rojbin Ronahî”, “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı. Ayrıca Almanca “Kişi Sevgiden Dolayı Öldürmez / Kadın Kırımını Durdur”, “Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz”, “Benim Bedenim Benim Seçimim”, “Her Tarafta Cinsiyetçiliğe Karşı Mücadele Et” gibi sloganlar da atıldı.

BOLOGNA

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla İtalya'nın pek çok şehrinde eylemler düzenlendi.  Onlarca kadın örgüt, kurum ve kuruluşların öncülüğünde gerçekleşen eylemlerde sık sık erkek egemen sisteme ve devlete karşı sloganlar atıldı.

İtalya'nın Bologna kentinde de Kürt Kadın Ağı (Rete Jin Bologna), Kara Kadın ve Armonia adlı kadın örgütleri saat 17.00’da Ravegnana meydanında bir araya gelerek erkek şiddetine hayır dedi. Ravegnana meydanından başlayan eylem, yaklaşık iki saat yürüyüşün ardından büyük meydanda sona erdi. Yürüyüş boyunca taşınan pankart, dövizler ve konuşmalar ile Rojava Devrimine sahip çıkılması çağrısı yapıldı.
Kürt Kadın Ağı’nın okuduğu bildiride şu vurgular yapıldı: "Kadına yönelik erkek şiddetine karşı bu sembolik günde, kadına yönelik şiddetin her türlüsünü görünür kılma, kınama ve mücadele etme etkinlikleri düzenleniyor. Bütün bu şiddet bizi etkiliyor. Nasıl ki Kürdistan'dan Latin Amerika'ya, İran'dan Afganistan'a, Filistin'den Avrupa'ya kadar kadınların mücadeleleri, bizi birleştiren bir isyana dönüşmüştür. Bugün düşüncelerimiz, sevgimiz ve azami uyanışımız, Türk rejiminin ilk hedefi olan, demokratik konfederalizm üzerine kurulu Kadın Devrimi'nin başladığı Rojava'da olup bitenlere yöneliktir. Ardı arkası kesilmeyen bombalara rağmen kadınların, küresel konfederalizminin tohumlarının tüm dünyaya yayıldığından ve atalardan kalma bilgiyle yolculuk ettiğinden eminiz.”
Eylemde sık sık faşist Türk devleti ve Erdoğan aleyhine sloganların yanı sıra kadına yönelik şiddet karşı "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı.

Yoğun yağan yağmura rağmen Bologna sokaklarındaki eyleme, çevrede bulunan vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Meydanda süren eylem saat 18.30’da sona erdi.

Alanda bulunan çoğunluğu kadınlardan oluşan eylemciler, düzenlenen bir başka etkinliğe katılmak üzere alandan ayrıldı.

LIMBURG

Almanya'nın Limburg kentinde bir araya gelen kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto ederken, halkların özgürlüğü için mevzilerde savaşan kadın gerillaları ve YPJ savaşçılarını "Jin Jiyan Azadî" sloganıyla selamladı. 

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Lendplatz'da bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Kaiser Josef Platz'a yürüdü. Sık sık "Jin Jiyan Azadî" sloganı atılan yürüyüş ardından miting düzenlendi.

Miting, kadın örgütlerinin konuşmalarından sonra sona erdi.

MÜNSTER

Almanya’nın Münster kenti Karstadt alanında gün vesilesiyle Kürt, İran ve Alman kadın örgütleriyle ortaklaşa bir miting gerçekleştirildi.

ROTTERDAM

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Kürt kadınlar öncülüğünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi.
Jin Jiyan Azadî sloganıyla yürüyen kadınlar adına yapılan konuşmalarda, Rojava yönelik  işgal saldırılarına dikkat çekilirken, 21. yüzyılın kadın yüzyılı olacağı vurgusu yapıldı.

Eylemde Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel şahsında Kürt kadınların direnişi de selamlandı.
Yürüyüş boyunca, Jîna Emînî, Nagihan Akarsel ve Türk devletinin kimyasal saldırıları sonucu şehit düşen gerillaların fotoğrafları taşındı. Eylemde kadınlar, üzerinde Jin Jiyan Azadî yazılı yeleklerle yürüdü.
Yürüyüş boyunca, sık sık “Kadına şiddete hayır”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde Kürt kadınlar, Frauenhaus Darmstadt ve Feministische Frauen üyesi kadınlarla beraber meydanlardaydı.

Patriarkal sistemin kadına dönük kırım politikaları, fırsat eşitsizliği ve yaşamın her alanındaki emek sömürüsü yapılan konuşmalarla kınandı. Ayrıca Rojhilatlı Jîna Emînî’nin Tahran’da işkenceyle katledilmesi ardından başlayan ve haftalardır süren kadın eksenli halk serhildanı selamlandı, destek mesajları verildi.

Eylemde, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin mesajı da okundu. Mesajda, bu yüzyıla Kürt kadınların özgürlük mücadelesi şahsında kadınların direnişinin damgasını vurduğu belirtildi. Rojhilat Kurdistanı’nda kadın öncülüğünde ve Jin, Jiyan, Azadî felsefesi ekseninde gelişmekte olan devrimin önüne hiçbir saldırı ve şiddetin geçemeyeceği belirtilerek, 21. yüzyılın kadın yüzyılı olacağı bir kez daha vurgulandı.

Eylemde ayrıca kadın devriminin gerçekleştiği Rojava’da, özerk bölgeyi işgal etmek isteyen Türk faşist rejimine de öfke yağdı.

Mitingde Darmstadt Roza Kadın Meclisi üyeleri tarafından Jîna Emînî, Nagihan Akarsel, Sakine Cansız başta olmak üzere devlet eliyle katledilen birçok kadın öncünün kısa hikayeleri okundu. Eylem, yine “Jin, jiyan, azadî” sloganının atılması ile sona erdi.

HEILBRONN

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Almanya’nın Heilbronn kentinde bir miting yapıldı.

Saat 17.00’da Harmonie meydanında bir araya gelen kadınlar, kadına yönelik şiddete dikkat çekerek “Kadına yönelik her türlü şiddete karşı Jin Jiyan Azadî” sloganı ile duralım dedi.

Rojava’ya yönelik saldırılara da dikkat çeken kadınlar, “Diktatör Erdoğan ve Türk rejimi kadınlara karşı düşman olduğu kadar Kürtlere karşı da düṣmandır ve bu düṣmanlığından dolayı Kürtlere soykırım saldırıları gerçekleştirmektedir” dedi.

BONN

Yaklaşık beş yıldır Bonn şehrinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne öncülük eden ve çeşitli enternasyonalist kadın inisiyatif ve örgütleriyle ortaklaşan  "Feministischer streik Bonn" adlı inisiyatif, bu yıl da  Bonn şehrinin Frankenbad sokağında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik "Nicht die schon wieder" (Yine mi bunlar)  grubunun konseri ile başladı. Açılış konuşması ardından birçok kadın kurumunun yanı sıra Kürt, Fars kadınlar cinsiyetçiliğe ve savaşa karşı konuşmalar yaptı.

Utamara Kadın Buluşma Merkezi ve Leben Freiheit Bonn gibi inisiyatif, kurum ve örgütlerin de katıldığı Marktplatz'a doğru yapılan yürüyüş ve açıklama, şiir dinletisi ve şarkılarla sona erdi.

Etkinliğin temel sloganı “Jin, jiyan, azadî” oldu.

STOCKHOLM

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla İsveç’in Stockholm kentindeji Medborgaplatsen meydanında büyük bir eylem gerçekleştirildi.

Eylemde erkek egemen sistemlerde yaşayan kadınların durumuna dikkat çekildi; savaşa, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe karşı mücadele eden Rojhilat Kurdistan’ı ve İran’daki kadınlar selamlandı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kenti merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürt kadınlar ve dostları “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla miting, ardından da yürüyüş düzenledi.

TekoJIN öncülüğünde bir araya gelen Kürt ve enternasyonalist genç kadınlar da düzenledikleri farklı bir gösteriyle, İran'da devlet şiddetiyle katledilen Jîna Emînî şahsında kadına yönelik şiddeti protesto etti. 

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de kadına yönelik şiddete karşı eylem düzenlendi. Bugünkü eylem, şiddete ve zulme karşı 2 aydan fazla bir süredir alanlarla direnen Kürt ve İranlı kadınlara adandı.

Narinkkator meydanında ise akşam üstü vakitlerde aktivist ve solcu kesimlerden kadınların buluşması başladı. KJAR, PJAK û NCDK’nin organizesiyle gerçekleştirilen eylemde açıklamalar yapıldı, Türk ve İran devletleri başta olmak üzere devletlerin kadınlar üzerindeki zulmü protesto edildi, kadınlara birlik çağrısı yapıldı.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde Rozerin Kadın Derneği ve farklı kadın gruplarının katılımıyla 25 Kasım etkinliği yapıldı. Etkinlikte TJK-E bayrakları, MLPD, Courage, Göçmen Kadınlar Derneği, Anarşist-Kommunist Grub, Femin Ruhr ,İranlı kadınlar flyerleriyle katıldı.

Katılan gruplar adına günün içeriğine dair açıklamalar yapıldı. Açıklamada, Rojava’da ve Başûrê Kurdistan’da Türk devletinin saldırıları sonucu katledilen kadınlara değinilerek, direnler selamlandı.

SAARBRÜCKEN

Almanya Saarbrücken’de yaşayan kadınlar da 25 Kasım Kadına Yönelik Mücadele Günü’nde alanlardaydı. Iranısche Bürgerintiative Saar IRBIS ‘in organize ettiği mitinge, aralarında Şirin Elemhuli Kadın Meclisi, Saarbrücken DKTM, Die Linke,CDU temsilcilerinin de olduğu 9 farklı fraksiyon katıldı.

Yapılan konuşmalarda Doğu Kurdistanlı Jîna Emînî’nin katledilmesinden sonra başlayan halk direnişi selamlanarak dayanışma çağrıları yapıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmalarda; yıllardır Kürt kadınının destansı direnişinin simgesi olan “Jin,Jiyan ,Azadî” sloganın artık tüm dillerde haykırıldığına dikkat çekilerek, Rojhilat Kurdistanı’nda baskıcı ve kadın düşmanı devlete karşı haftalardır süren direnişe kadının öncülük etmesinin halklar için büyük bir moral kaynağı ve kazanım olduğu belirtildi.

Eylemde farklı dillerde sık sık “Jin, Jiyan, Azadî sloganları atıldı. Ayrıca diktatör Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kadın devrimi olan Rojava Devrimini hazmedemediği, özellikle de Kobanê’de yaşadığı yenilginin intikamını almak istediği dile getirilerek, Kobanê’yi sahiplenme çağrısı yapıldı. Eylemde Jîna Emînî, Nagihan Akarsel, Hevrîn Xelef, Deniz Poyraz başta olmak üzere farklı tarihlerde katledilen birçok kadının fotoğrafları taşındı. Miting “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlarıyla sona erdi.

AURICH

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Almanya’nın Aurich kentinde Zelal Kadın Meclisi ve Alman Enternasyonal kadınlar tarafından eylem yapıldı.

Eylemde ortak mücadelenin önemine vurgu yapan konuşmacılar, kadın kırımına karşı birlikte mücadele sözü verdi. 15.30’da Aurich Belediyesi önünde başlayan eylemde, Nagihan Akarsel, Hevrîn Xelef, Jîna Emînî, Sakine Cansız gibi kadın özgürlük şehitlerinin resimleri sergilendi.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg şehrinde Asya Yüksel Kadın Meclisi, Caurage, MLPD, Pride Rebellion, SKB, Students For Future Duisburg, Yeni Kadın, Younge Struggle ve Zora Duisburg’un içinde bulunduğu Duisburg Kadın İttifakı’nın çağrısı üzerine kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla saat 16.00’da bir araya geldi.
Duisburg tren istasyonu önünde mitingle başlayan eylemden sonra kadınlar yürüyüşe geçti.
Coşkulu yürüyüşte sokaklar ''Jin Jîyan Azadî" sloganıyla yankılandı.
Eylemde “Jin Jiyan Azadî” pankartının yanı sıra Türk devletinin kimyasal silah kullanımını protesto eden pankartları ve katledilen kadınlarla devrimci kadın öncülerinin resimleri taşındı.
Eyleme katılan kadın örgütleri, şiddete karşı birlikte örgütlenme mesajı verdi.

Ayrıca Türk devletinin Rojava ve Başûrê Kurdistan’a işgal saldırıları protesto edildi, YJA-Star gerillaları ve YPJ savaşçılarının direnişi ve Rojava Kadın Devrimi selamlandı.

Konuşmalar ve TJK-E bildirisi ardından Kürt çocuk folklor grubu bir gösteri yaptı.
Eylem, sloganlar ve Rojava’ya dönük işgal saldırılarını protesto eylemlerine katılım çağrıları ardından sona erdi.

Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) üyeleri de ayrıca kentin birçok noktasında afişleme yaptı.

Genç kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için erkekler veya devlet tarafından öldürülen kadınların resimlerini şehir merkezinin birçok noktasına astı. Kadınlar verdikleri mesajlarla da “Her yer direniş alanına çevirelim, bütün kadınların intikamını alalım!” dedi.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde Berjin Zenda Kadın Meclisi ve Bern 25. November-Kollektiv (Bern 25 Kasım Topluluğu) öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında etkinlik düzenledi.

YPJ, TJA-K bayrakları ve Jîna Emînî’nin fotoğraflarını taşıyan kadınlar,  sık sık “Jin,Jiyan, Azadî” sloganını attı. 

Berjin Zenda Kadın Meclisi adına söz alan Saadet Kuran, işgalci Türk devletinin Rojava’nın birçok kentine eş zamanlı olarak düzenlediği hava saldırılarına dikkat çekti. Türk işgaline karşı direnen Rojavalı kadınları selamlayan Kuran, bugün yalnızca Kürt kadınlarının değil bütün dünya kadınlarının erkek egemen zihniyete karşı mücadelesini büyüttüğünü ifade etti. 

Konuşmaların ardından Kürt kadınları Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekerken, İsviçreli kadınların halaya eşlik etmesiyle renkli görüntüler ortaya çıktı. 

Etkinlik, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.

STUTTGART

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Almanya’nın Stuttgart kentinde de kadına yönelik şiddet, 25 Kasım günü şehrin iki merkezinde yapılan miting ve yürüyüşlerle protesto edildi.

İlk eylem saat 15.00’te Marien Platz’da yapılan miting ve ardından yapılan yürüyüşle gerçekleşti. Okunan mesaj ve müzikle kadına şiddete dair bilgilendirme ve mesajlar verildi. Ortak slogan, Jin Jiyan Azadî oldu.

Stuttgart Rotebühl Platz meydanında, saat 17.00’de başlayan eylem ise Stuttgart’taki çok sayıda kadın kurumları, kadın sığınma evleri ve sendika temsilcilerinin ortak organize ettiği eylem oldu.

Miting alanında, Frauen Helfen Frauen (Kadınlar Kadınlara Yardım Ediyor) kurumu, Kürt kadın kurumları ve İran kadın hareketi temsilcileri konuştu. Yapılan bütün konuşmalarda kadına şiddetin en çok devlet mekanizmaları, yürütülen savaşlar, dini feodalliğin ve devlet sistemlerinin, özgürlüğünü benimseyen kadınları bastırması, katletmesi, terörize etmesi, psikolojik baskı uygulaması ve kadın emeğini  sömürmesine dikkat çekti.

Aynı zamanda giderek artan erkek/aile şiddetinden dolayı, kadın sığınma evlerinde şiddete uğrayan bu mağdur kadınların alınması için yer yetersizliği dile getirildi.

Bu sorunların yanı sıra Başûrê Kurdistan ve Rojava’da Türk devletinin kullandığı kimyasal silahlara dikkat çekilerek, gaz maskeli ve beyaz tulumlar giyen eylemciler sembolik gösteri yaptı.

Kürt kurum temsilcisi yaptığı konuşmalarda bu olaylara dikkat çekerken, aynı zamanda kadın devriminin gerçekleştiği Rojava Kadın Devrimini anlatarak, “Jin jiyan azadî” sloganının gerçek anlamının yaşam bulduğunu dile getirdi.

Miting alanında yürüyüşe geçen yüzlerce kadın ve erkekten oluşan enternasyonal kitle, saat 19.00 civarında geldiği Küçük Schlossplatz meydanında, DGB sendikası yöneticisinin yaptığı konuşma ve “Jin Jiyan Azadî”, “Mücadele eden kadınlar, yaşayan kadınlardır” sloganları eşliğinde eylemlerini sonlandırdı.

BIELEFELD

Eylemlerin diğer bir adresi ise Bielefeld’di. Eylem, Bielefeld Belediyesi Fırsat Eşitliği Ofisi tarafından organize edildi.

AACHEN

Almanya’nın Aachen kentinde, Kürt Halk Evi ve enternasyonalistlerin öncülüğünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla miting gerçekleştirildi.

Kentin en işlek yeri olan Elisenbrunnen’da yapılan eylemle Türk ve İran devletlerinin zulmüne karşı direnen Kuzey ve Doğu Suriye ve Rojhilatê Kurdistanlı kadınlar selamlandı; Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları kınandı.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de kadınlar sokaklardaydı. Aralarında Ronahi Berivan Kadın Meclisi, SKP-Yeni Kadın, İranlı ve Alman dost kurumların bulunduğu kadınlar Marktplatz’ta bir araya gelerek bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde yürüyüş boyunca sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı. Eylemde, Kurdistan’da katledilen kadınların döviz ve pankartları taşındı.

Yapılan açıklamalarda bu rantçı, baskıcı ve soykırımcı patriarkal düzenin ancak kadınların örgütlü mücadelesiyle yerle bir edileceğine vurgu yapıldı. İran’da gelişmekte olan kadın merkezli halk direnişiyle dayanışma mesajları verilerek, “Yanınızdayız, beraber kazanacağız” denildi. Yürüyüşte ayrıca son bir haftadır faşist ve kadın düşmanı Türk rejiminin, bin bir bedel ödeyerek DAİŞ karanlığını yenerek sağlanan Rojava Devrimi’ni hedef alması kınandı. Kobanê şahsında tüm Rojava’yı sahiplenme çağrıları yapıldı. Açıklamalarda, ”Bu soykırım rejiminin sonunu mücadelemizle, büyük direnerek getireceğiz “mesajı verildi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde Nuda Kadın Meclisi öncülüğünde birçok kadın örgütüyle birlikte Platz der Alten Synagoge‘da 25 Kasım Kadına Şiddete Hayır etkinliği gerçekleştirildi.
Woman Life Freedom, İranlı kadınlar ve Meclîsa Jin a Nuda‘nın demeçleri ve konuşmalarıyla başlayan etkinlik, dans gösterileriyle devam etti. Mitingde TekoJIN adına da bir konuşma yapıldı. Sara dansının damgasını vurduğu etkinlik, bu yıl İran‘da devlet eliyle katledilen Jîna Emînî ve Süleymaniye’de Türk devletinin katlettiği Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’e adandı.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle, Türk devlet şiddeti sonucu katledilen Kürt kadınları isimleri okunarak hatırlatıldı.

“Katledilen her kadının sesi olarak alanlarda olacağız, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Önder Apo’nun geliştirdiği kadın idolojisi temelinde kendimizi geliştirip, dönüştürüp alanlardan asla vazgeçmeyeceğiz” diyen kadınlar, sık sık sloganlarla istemlerini haykırdılar.
Etkinlik, Augustinerplatz‘ta yapılan miting, danslar, halaylar ve „Jin-Jiyan-Azadî“, „Erkek öldürüyor, devlet koruyor“, „Korkmuyor, susmuyor, itaat etmiyoruz“, „Bijî berxwedana gerilla“, „Selam selam İmralı‘ya bin selam“ sloganları ile sona erdi.