Amed’de 8 Mart etkinliklerinin startı cezaevi önünde verildi

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde 8 Mart etkinliklerinin startını veren Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında çeşitli etkinliklere başladı.

Kadınlar, "Di 8’ê Adare de, bu dirûsmeya ‘Jin jiyan azadi’ ber bi azadiye ve” pankartıyla bir araya geldi.

Açıklamaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed il eşbaşkanları, milletvekili Adalet Kaya, DEM Parti belediye eşbaşkan adayları, Adalet Nöbeti’ndeki anneler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Çelik, ortak basın metnini okuyarak, 27 Kasım 2023’te başlatılan cezaevi açlık grevlerine dikkat çekti.

Ayşe Çelik, tecridin kadınlara yönelik saldırıları artırdığını belirterek, kadın haklarına yönelik politikaların hedef alındığını vurguladı.

Ayrıca, siyasetteki kadın düşmanı uygulamalara da değinen Ayşe Çelik, "Erken yaşta evlilik" ve "küçüğün rızası" bahaneleriyle çocuk istismarının önünün açılmak istendiğini ifade etti.

Ayşe Çelik, çözüm süreçlerinde kadınların rolünü vurgulayarak, toplumsal cinsiyete duyarlı bir perspektifle hareket edilmesinin önemine dikkat çekti.

Ayşe Çelik Kürt kadınlarının yüzyıldır mücadele ettiğini belirtirken, şiddetin cins kırımına dönüştüğünü kaydetti.

Adalet Kaya ise, iktidarın yürüttüğü savaş politikalarının kadın cinayetlerini artırdığını söyledi.

Gültan Kışanak'ın hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulmasına dikkat çeken Adalet Kaya, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm çağrısı yaptı.

Açıklama sonrasında konuşan Adalet Nöbeti eylemcisi Meryem Soylu, adalet taleplerini yineleyerek, barış çağrısında bulundu.

Etkinlik, "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla son buldu. Katılımcılar daha sonra Bağlar PTT binasında toplanarak, tutsak kadınlara mektup gönderdi.