Af Örgütü: Türkiye İstanbul sözleşmesini eksiksiz uygulamalı

Uluslararası Af Örgütü Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ülkedeki milyonlarca kadın ve kız çocuğu için felaket sonuçlar doğuracağını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de gündeme gelen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda yapılacak görüşmeler öncesinde yayınlanan açıklamada, Türkiye’nin, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek yerine, sözleşmeyi eksiksiz şekilde uygulaması çağrısı yapıldı.

Uluslararası Af Örgütü Kadın Hakları Araştırmacısı Anna Blus, “Türkiye yetkililerinin, ülkenin en simgesel şehrinin adını taşıyan sözleşmeden çekilmeyi düşünmeleri üzücü bir ironi yaratmaktadır” diye belirtti.

“Eve kapanma gibi Covid-19 önlemleri ile birçok kadın ve kız çocuğun istismarcılarıyla aynı evde kısılıp kaldığı veya koruma ve destek hizmetlerine kolaylıkla erişmelerinin mümkün olmadığı, ayrıca kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddet haberlerinin arttığı bir dönemde bu sözleşmenin tartışılıyor olması gerçekten kaygı vericidir” denilen açıklamada şunlar dile geldi:

“Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesi hem ülkedeki milyonlarca kadın ve kız çocuk için hem de cinsel saldırı ve ev içi şiddetten hayatta kalanlara hayati destek sağlayan örgütler için felaket sonuçlar doğuracaktır. Sözleşmeden çekilme ihtimalinin tartışılması bile kadınların ve kız çocukların güvenliği üzerinde ağır bir etki yaratıyor.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen ilk Avrupa Konseyi üye devleti olmak yerine, sözleşmenin eksiksiz uygulanmasını sağlamalı ve kadınların ve kız çocukların haklarını daha iyi korumak ve geliştirmek için acilen harekete geçmelidir.”