'Öz savunma atölyeleriyle karşı koyuyoruz'

Şiddetin sadece fiziksel değil, çok çeşitli biçimleri ve boyutlarıyla karşımıza çıkması ve erkekleri koruyan yeni yasa ve düzenlemelere karşı kadınlar, çareyi öz savunmada buluyor.

Öz savunmanın tüm canlılarda var olduğunu ifade eden Mor Dayanışma Derneği kurucularından Derya Çiçek, kadınların bir araya gelerek öz savunma atölyelerinde, kadınlara itelenmiş olan korkaklık ve sinikliğe karşı durmaları gerektiğini söyledi.

‘ŞİDDET KAMUSAL MESELE HALİNE GELDİ’

İradesi yok sayılarak hayatının her alanına müdahale edilen kadınların yaşamlarına ve bedenlerine dönük saldırılara karşı öz savunma teknikleri geliştirdiklerini belirten Çiçek, “Türkiye'de yasaların yetersiz olması nedeniyle çözümü öz savunmada bulan kadınlar, son zamanlarda kendilerini savunmak amacıyla yeni alternatifler aramaya başladı. Feminist hareket, kadınlara uygulanan şiddeti kamusal mesele haline getirdi. Mağdurları medyaya konuşmaya teşvik ederek yaşanan durumu bildirdi. Bu da bize ortada bir şiddetin olduğunu daha fazla hissettiriyor. Kadınlar eşitlik çağrısında bulunduklarında tehditler, aşağılanma, suçluluk ve şiddete karşı çok daha fazla direnç kazanıyorlar” dedi.

'ÖZ SAVUNMA İHTİYAÇ'

“Kadınlar olarak, öz savunmanın ihtiyacını yakıcı bir zamanda hissettiğimiz bir süreç içerisindeyiz” diyen Çiçek, atölyelere yaşamak için ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Çiçek, konuşmasının devamında, “Biz kadınlar her gün tacize, tecavüze uğruyoruz. Biz kadınlar sokakta yüreğimiz ağzımızda yürüyoruz. Toplu taşıma araçlarında nereden tekme gelecek diye bekliyoruz. Yani, biz kadınlar, yaşamlarımızı savunmak için böyle bir atölyeye ihtiyaç duyduk" şeklinde konuştu.

'ATÖLYELERLE KORKUDAN SIYRILACAĞIZ'

Yaşamlarına müdahale edilen kadınların evlere hapsedilmeye çalışıldığı bir sürecin yaşandığını belirten Çiçek, 'karar mercilerinin' kendileri ile ilgili karar verdiğini kaydetti. Çiçek, yaşamlarını korumak için öz savunma atölyeleri düzenlediklerini söyledi. Çiçek, atölyelerle, kadınların bir yandan kendilerini koruduğunu diğer yandan da yüzyıllardır öğretilen 'korkaklık' ve 'kendine güvenmeme' halinden sıyrılacağını söyledi.