İzmirli kadınlar erkek-devlet şiddetini protesto etti

Türk devletinin kadına yönelik şiddet, gözaltı, tutuklama ve baskılarını protesto eden İzmirli kadınlar, "Bu saldırıya cevabımız net: Susmuyoruz, korkmuyoruz ve itaat etmiyoruz” dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) İzmir, TJA'lı kadınlara yönelik saldırıları ile son dönemde kadınlara yönelik artan saldırılara ilişkin Konak İskelesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Susmuyoruz, korkmuyoruz, size cevap veriyoruz" pankartının açıldığı açıklamada “Bijî berxwedana jinan", "Jin, jiyan, azadî", “Nefrete inat yaşasın hayat” ve “Çocuk istismarını aklatmayacağız” sloganları atıldı.

Kadınlar adına basın açıklamasını Leyla Kaygısız okudu. Kaygısız, kadınların 25 Kasım'da bir kere daha Taksim'den Amed'e, İzmir'den Mersin'e karanlığa teslim olmayacağını gösterdiğini söyledi. Kadınların kuşandığı bu kararlılığın AKP-MHP faşist iktidarını korkuttuğunu kaydeden Kaygısız, “Bu kararlı mücadele karşısında kadınlara saldırılar sürüyor. En son örneğini TJA üyesi mücadele arkadaşlarımıza yönelen operasyonda gördüğümüz gibi bir yandan gözaltı ve tutuklama saldırılarıyla erkek-devlet şiddetini büyütüyor bir yandan da erkek şiddetini destekliyorlar. Her defasında ise kadınların kararlılığına çarpıyorlar. İşte 14 ilde terör estirerek aldıkları ve tutukladıkları mücadele arkadaşlarımız için bir kere daha buradayız. Arkadaşlarımız Ankara TEM şubenin günler süren işkencesine maruz bırakıldı, saatlerce ters kelepçe ile bekletildi, görüşme adı altında itibarsızlaştırılmaya çalışıldı ve tüm bunların sonucunda düzmece iddianamelerle, birkaç adına itirafçı dedikleri iftiracıların asılsız iddialarıyla tutuklandılar. Bu saldırıya cevabımız net; Susmuyoruz, korkmuyoruz ve itaat etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KORKMAKTA HAKLISINIZ’

Cezaevlerinde yüzlerce hasta tutuklunun tedavi hakkının engelleyerek öldürülmeye çalışıldığını vurgulayan Kaygısız, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde 30 yıllık tutsaklığının ardından tahliye olan Şadiye Manap daha cezaevinden çıkmadan gözaltına alındı ve ardından hızlıca düzmece sebeplerle bir kere daha tutuklandı. İşte bunun adı korkudan başka bir şey değil. Kadınlar hapishanelerde, iş yerlerinde, evde ve sokakta direnmeye devam edecek. Korkunuz haklı bir korku! Biz kadınlar erkek egemenliğini yıkana kadar ne yaparsanız yapın durmayacağız."

‘HİRANUR’U DA TÜREVLERİNİ DE YOK EDECEĞİZ’

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı'nda ortaya çıkan çocuk istismarına da tepki gösteren Kaygısız, “6 yaşında bir çocuğu evlendirmekle gündeme gelen Hiranur Vakfı’nı da türevlerini de yok edene, çocuklara güvenli, yaşanabilir bir alan yaratana kadar bu meselenin de takipçisi olacağımızı bir kere daha dile getiriyoruz. Bizi bu saldırılarla kuşattıkları karanlığa hapsedemeyecekler. Erkek egemenliği yıkmak için mücadele de kararlıyız. İran'da başlayan ve devam eden direnişten güç alıyoruz. Birbirimizden güç alıyoruz. İran'da Türkiye'ye ve tüm dünyaya direnişi büyüteceğiz ve mutlaka kazanacağız” diye konuştu.