İzmir’de kadınlar: Deniz Poyraz’ı mücadelemizde yaşatacağız

İstanbul Sözleşmesi için başlattıkları oturma eyleminde katledilen Deniz Poyraz’ı anan kadınlar, “Demokrasi ve barış mücadelesine yapılan saldırılar karşısında kadınlar olarak sessiz kalmayacağız. Deniz Poyraz’ı mü-cadelemizde yaşatacağız” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesi için başlattıkları nöbet eylemlerini 9’uncu haftada da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde sürdürdü. 

Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz” pankartı açarak sık sık, “AKP elini sözleşmeden çek”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Sözleşme bizimdir vazgeçmiyoruz” sloganları attı.

Kadınlar adına açıklamayı Maile Ariç ve Pınar Usta beraber yaptı.

Açıklamada kadınlar, “Şu andan başlayarak 1 Temmuz'a kadar, toplumun her kesimini İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya, demokratik ve yaratıcı bir yöntem, söylem, eylemlilik sürecine, birlikte değiştirmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde kaybedeceklerimiz İstanbul Sözleşmesi'yle sınırlı kalmayacak” değerlendirmesi yaptı. 

‘HUKUKSUZ GİDİŞE İTİRAZI YÜKSELTMELİYİZ’

Kadınların toplum yaşamından soyutlanarak ev içi işlere mahkum edildiği, çocuk istismarcıları için af girişimlerinin gündemde olduğunu söyleyen kadınlar, “1 Temmuz'a kadar, toplumun her kesiminin bu hukuksuz gidişe itirazını yükseltmesini, tek kişi kararının geri alınması için hükümete çağrı yapmasını, sözleşmede kalma ve etkin uygulama talep ve kararlılığını dile getirmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Fesih ilanından sonra yaşanan hak ihlallerini sıralayan kadınlar, “20 Mart’tan beri katilleri değil kadınları engellemek için yaptıkları her şeye rağmen sokaklardayız, her yerdeyiz. Çünkü bu bizim için bir hayat mücadelesi” dedi.

‘DENİZ POYRAZ’I MÜCADELEMİZDE YAŞATACAĞIZ’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına 17 Haziran’da yapılan silahlı saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilişini kınayan kadınlar, “Bu saldırı ve cinayet yalnızca HDP’ye değil demokrasiye ve toplumsal muhalefete yapılmış bir saldırıdır. Eli silahlı adamların göz göre göre işlediği cinayetlerin tanığıyız. Onlarca kez şikayet olmasına rağmen korunmayan kadınların cinayetlerinden tanığız. Musa Orhan örneğinde olduğu gibi devletin katilleri korumasından tanığız. Demokrasi ve barış mücadelesine yapılan saldırılar karşısında kadınlar olarak sessiz kalmayacağız. Deniz Poyraz’ı mücadelemizde yaşatacağız” ifadelerini kullandı.

Kadınlar açıklama sonrası, 1 Temmuz günü saat 18.30’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapacakları eyleme tüm kadınları davet ederek, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bildiri dağıttı.