İzlanda'da kadınlar eşit ücret talebiyle meydanlara çıkacak

İzlanda'da kadınlar, cinsler arasındaki ücret adaletsizliğini protesto etmek için 24 Ekim Çarşamba günü saat 14.55'de işi bırakarak meydanlara çıkacak.

Kadınların 14.55'de işi bırakmalarının nedeni erkeklerden % 26 oranında daha az ücret almaları. 08.00-17.00 saatlerinin normal iş günü olarak kabul edildiği için kadınlar, saat 14.55'den sonra işverenlere bedava çalıştıklarını söylüyor.

Ülkenin tüm büyük kentlerinde çarşamba günü saat 14.45'de işyerlerini terk edecek olan kadınlar, daha önce kararlaştırdıkları meydanlarda gidecek. Protesto gösterileri yapacak.

Kadınların talepleri; kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farklılığının sıfırlanması, iş yaşamında cinsel taciz ve tecavüzlerin engellenmesi için önlemler alınması ve kadınların yoğun olarak sektörlerde yöneticilerin kadınlardan oluşması.

Dünyanın en eşitlikçi ülkeleri arasında yer alan feminist hareketin güçlü olduğu İzlanda'da kadınlar, erkeklerin ücretlerinin % 74'ünü alıyor.

Cinsler arasındaki ücret farklılığı azalma göstermekle birlikte oldukça yavaş ilerliyor. Mevcut durumun devamı halinde erkek ve kadınlar arasındaki ücret eşitliği ancak 2047 yılında sağlanabiliyor.

KIZIL ÇORAPLAR, MÜCADELENİN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

1960'lı yıllarının ortalarından 1970'li yıllarının başına kadar ABD'den Türkiye'ye, Latin Amerika'dan Avrupa'ya kadar çok geniş bir coğrafyada etkili olan gençlik ve halk hareketi İzlanda'da güçlü bir kadın hareketini ortaya çıkardı.

Kendilerini Kızıl Çoraplar olarak adlandıran devrimci ve feminist kadınlar, eski feminizmi burjuva ve kitlelerden kopuk olmakla suçladı. Emekçi ve işçi kadınlar arasında geniş bir taban bulan Kızıl Çoraplar, iş yaşamı ve parlamentoda cinsel eşitliğin sağlanması için bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

1975 yılında orta ve burjuva sınıfından kadınlar arasında örgütlü eski feministlerle Kızıl Çoraplar arasında cinsler arasındaki ücret eşitsizliğine karşı birlikte hareket edilmesi üzerinde uzlaşma sağlandı.

KADINLARIN %90'I İŞİ BIRAKARAK GREV YAPTI

Bu uzlaşmanın ardından İzlandiya'da kadın hareketi büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. 24 Ekim 1975 günü kadınların %90'ı ücret adaletsizliğine karşı 'Yeter artık' parolasıyla işi bırakarak meydanlara çıktı.

Başkent Reykjavik'te meydanlara çıkan 30 bin kadın, hükümetten ücrette eşitliğin sağlanması için önlem almasını istedi.

Grev ve gösteriler kısa süre içinde etkisini gösterdi. Hükümet, kadın-erkek ücretleri arasındaki eşitsizliğin giderilmesi için bir komite kurulmasını kararlaştırdı.

Daha sonra kadınlar, 4 kez daha işi bırakarak meydanlara çıktı. Son yılların en kitlesel iş bırakma eylemleri ve gösterileri geçtiğimiz yıl yapıldı.

İzlanda'nın pek çok yerleşim biriminde saat 14.38'de onbinlerce kadın, işi bıraktı. Meydanlara akın eden kadınlar, kitlesel protesto gösterileri gerçekleştirdi.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET YASASI 2020'DE YÜRÜLÜĞE GİRECEK

Kadınların uzun yıllardan beri sürdürdükleri grev ve gösteriler meyvesini geçtiğimiz yıl verdi. Mart ayında İzlanda Parlamentosu, kadın ve erkeklere eşit ücret ödenmesini öngören yasayı kabul etti.

2020 yılında yürürlüğe girecek yasa işverenlere cinsiyet, etnik köken ve cinsel eğilimlerinden bağımsız olarak tüm çalışanlara aynı ücreti ödeme yükümlülüğü getiriyor.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 25'den fazla işçi çalıştıran işverenler, kurumlara müracaat edip kadın ve erkeklere eşit ücret ödediklerini gösteren belgeleri verip sertifika alacak. Sertifikası olmayan kamu ve özel kuruluşlar para cezasına çarptırılacak.

Çarşamba günü saat 14.45'de işi bırakacak olan kadınların başkent Reykjavik'in yanı sıra Akureyri, İsafjördur, Keflavik ve Egilssatir kentlerinde de gösteriler yapacakları belirtildi.