İran’da kadının gezintiye çıkması erkeğin iznine bağlı

İran’da evli kadınların doğada yürüyüşe çıkmaları için eşlerinden, bekar kadınlar ve 20 yaşındaki küçüklerin de babalarından izin almaları gerekiyor.

İran’da kadın düşmanlığı yasalarla kurumlaşmış durumda. 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne yaklaşırken, yeni bir kadın düşmanı yönerge dikkat çekti. Hedef doğa yürüyüşlerine çıkan kadınlar.

Yönerge, Razavi Horasan Eyaleti Gezi Komitesi tarafından çıkarıldı. Resmi haber ajansı Intihab, direktifin gezinti kulüplerine gönderildiğini yazdı.

Direktifte karma doğa yürüyüşleri veya gezintiler “gayrı meşru” olarak görülürken, kadın ve erkekler arasında “yasadışı” ve “ahlaksız” ilişkilere götürdüğü öne sürülüyor.

Aynı direktifte bu şekilde İran’ın, İslam’ın ve ailenin temellerinin otantik kökenleri ve kültürünün hedef alındığı iddia ediliyor.

Razavi Horasan Eyaleti Gezi Komitesi, tüm bu gerekçelerle evli kadınların eşlerinden, bekar kadınlar ve 20 yaşın altındaki genç kadınların da babalarından izin alarak bu tür faaliyetlere katılması gerektiği talimatını veriyor.

KURUMSALLAŞAN KADIN DÜŞMANLIĞI

Kadın düşmanlığı, İran yasalarında yer alıyor. Bu yasalarda kadınlar, gerçek anlamıyla erkeğin tutsağı veya cinsel kölesi olarak tasvir ediliyor.

Daha net olarak ifade edilirse, 9 yaşındaki bir kız çocuğu babasını emriyle evlenmeye zorlanabilir. Bu çocuk, kocasının istediği yerde yaşamak zorunda, izinsiz evi terk edemez, işe gidemez veya seyahat edemez.

Medeni Hukuk’un 1105. Maddesinde ailenin “koca” tarafından yönetildiği ve kadının “kocasının” izni olmadan evi terk edemeyeceği belirtiliyor.