İnsan hakları aktivisti Celeste Lepratti yaşamını yitirdi

Ülkesinde insan hakları ve adalet için mücadele eden ve Kürt halkının mücadelesine aktif destek veren Celeste Lepratti, geçirdiği ağır hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi.

İnsan hakları aktivisti ve Arjantin Kurdistan Kadın Hareketi ile Dayanışma Komitesi Üyesi, Celeste Lepratti, geçirdiği ağır hastalık sonucu 45 yaşında hayatını kaybetti.
Celeste Lepratti, Aralık 2001’de sosyal hak ve özgürlükler için Arjantin’de gerçekleşen halk ayaklanmasında polis baskınları sonucunda katledilen 38 aktivist içinde yer alan Claudio “Pocho” Lepratti’nin kız kardeşiydi.
19-20 Aralık 2001’de 38 kişinin hayatını kaybettiği “Kara Aralık” ayından beri kurumsal şiddete karşı mücadele bayrağını yükselten Celeste Lepratti, o tarihten itibaren insan hakları ve adalet için mücadeleyi hiç bırakmadı.
Diktatörlük zamanında kaçırılarak katledilen insanların çocuklarının devlet tarafından usulsüz bir şekilde evlatlık verilmesine karşı (evlatlık verildikleri insanlar devlet tarafından gizlendi) Plaza de Mayo Anneleri ile birlikte kayıp bebeklerin bulunması için çalışmalarda yer aldı. 2016 yılından beri Kürdistan Kadın hareketini yakından takip eden Celeste Lepratti,  Şubat 2022 tarihinden beri Kürdistan Kadın Hareketi ile Dayanışma Komitesi’nde yer aldı.
Nisan ayında Güney Kurdistan’a başlayan saldırılarla birlikte bulunduğu şehirden Kurdistan’daki savaşa karşı eylem ve etkinliklerde aktif yerini aldı.
En son Kasım ayından itibaren Arjantin’de başlatılan kimyasal silah kullanımına karşı kampanyanın çağrıcılarından olan Celeste Lepratti, Kurdistan halkının haklı mücadelesi için katıldığı her yerde halklar arasında bir köprü rolü oynadı.