İHD'li kadınlar: İktidar işkenceyi rutinleştirmek istiyor-YENİLEN

İHD'li kadınlar, Amed'de polis işkencesine uğrayan Sevil Rojbin Çetin için toplandı. Toplantıda, "İşkence yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışılmaktadır" dedi.

Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin’in işkence edilerek gözaltına alınmasına ilişkin, İHD Amed Şubesi'nde dernek üyesi kadınlar basın toplantısı düzenlendi.

'YAŞAMIN RUTİNİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORLAR'

İşkencenin ayrıntılarına değinilen toplantıda, "Kadın mücadelesine, demokrasiye ve insan haklarına yönelik baskının yansıması olarak, kadın mücadelesine de darbe vurulmak ve sindirilmek istenmektedir. Resmi gözaltı ve resmi olmayan gözaltı alanlarında yapılan işkence yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa işkence, insanlığa karşı telafisi mümkün olmayan bir suçtur" denildi.
Gözaltıların hukuksuzluğuna dair bilgilerin verildiği toplantıda, uluslararası sözleşmeler de hatırlatıldı ve AKP-MHP iktidarının suç işlediği kaydedildi.
İHD'li kadınlar, "İşkence uygulamalarına derhal son verilmeli ve failler hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalıdır" derken, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunu ve tüm ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya çağırdı.
Toplantının sonunda "Sevil Rojbin Çetin yalnız değildir, mücadelemizle yanındayız" mesajı verildi.

BATMAN
İHD Batman Şubesi, işkenceye dair dernek binasında açıklama yaptı. İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya, "Çetin'e yapılan işkence ile kadın mücadelesi de bastırılmak isteniyor" dedi.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu da işkenceye dair açıklama yaptı. Dernek binasındaki açıklamada, “İşkence insanlığa karşı işlenen suçtur, Sevil Rojbin Çetin’nin yanındayız” pankartı açıldı. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de toplantıya katıldı. Keskin, “Türkiye Cumhuriyeti polisleri bir kadına ağır işkence uyguladı. Biz bu yöntemi 1980’li yıllarda Diyarbakır’da Esat Oktay’ın tutuklulara karşı ‘Co’ isimli köpeğini araç olarak kullanarak yaptığı işkence ile tanıyoruz" dedi. İHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Gülseren Yoleri ise, kadın siyasetçilere ve aktivistlere yönelik baskı ve yıldırma politikasının süreklileştiğini söyledi.

VAN
İHD Van Şubesi de dernek binasında işkenceyi kınadı. İHD üyesi Ruken Demir, gözaltı işlemlerinde yapılan işkencelerin yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışıldığını vurguladı.