8 Mart etkinlik ve eylemleri devam ediyor

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mêrdîn Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Semsûr’da dayanışma ziyaretinde bulundu. Ziyaret öncesi merkez Karapınar Mahallesi’nde bulunan KESK konteynır alanında buluşan kadınlar açıklama yaptı. KESK Semsûr ve Merdîn Kadın Meclisi üyelerinin yer aldığı açıklamada, “Savaşa, Şiddete, yoksulluğa karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz” pankartı taşındı. 

Açıklamayı yapan KESK Semsûr Kadın Meclisi üyesi Birhat Tişkaya, “Bu durum karşısında yetkililerin suskunluğu manidardır. KESK’li kadınlar olarak bu süreçte halkımızla dayanışma içerisinde olduk ve olmaya da devam edeceğiz. ‘Dayanışma yaşatır’ inancıyla mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

"Jin, jiyan, azadî”, “Kadın, yaşam, özgürlük” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla son bulan açıklamanın ardından konteynır kentlerde kalan depremzede kadınlar ziyaret edildi. 

 

MANİSA  

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Manisa Kadın Meclisi ile Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), 8 Mart etkinlikleri kapsamında Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in katılımıyla Şehzadeler ilçesinde kadın şöleni gerçekleştirdi. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı şölende, “Güneşimizi karatamazsınız”, “Tecrit insanlık suçudur”, “Jin, jiyan, azadî ile 8 Mart’a doğru” ve “Bijî berxwedana zindanan” dövizleri taşınarak, sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Tecride hayır barış hemen şimdi” ve “Kadın yaşam özgürlük” sloganları atıldı.

Gülistan Kılıç Koçyiğit “Geçtiğimiz hafta içerisinde sadece  bir günde 8 kadın katledildi. Niçin boşanmak istedikleri için ya da yolunu ayırdığı için yaşamdan koparıldılar. Türkiye, her gün kadın kırımının yaşandığı, en temel hakkı olan yaşam hakkının yok edildiği bir ülke” şeklinde konuştu. Yerel seçimlere de dikkat çeken Koçyiğit, “Bu seçim sadece yerel seçim değildir. Bu seçim kadının iradesinin, mücadelesinin en fazla görüleceği seçimdir” dedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride ilişkin doe konuşan Koçyiğit, “Buna karşı cezaevlerinde siyasi tutsaklar açlık grevindeler. Biz kadınlar yaşanan bütün haksızlıklara karşı sokaklarda olduk bundan sonra olmaya devam edeceğiz. Tecrit kırılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. İki gün önce Sincan’da Kobanê kumpas davasını takip etmek için gittiğimde Sabahat Tuncel’de açlık grevindeydi. Herkese çok selamları vardı. Onlar tecritti kırmak için mücadele ediyorlar. Bizler dışarıdayız, imkânlarımız var. O zaman özgürlük mücadelesini yürütürken ayı zamana tecride karşı da mücadele edeceğiz. Ne olursa olsun tecridi kıracağız ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız. Bu kadar açık ve net" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra DEM Parti’nin kadın belediye eşbaşkan adayları tanıtıldı.Şölen, kadınların çektiği halaylarla sona erdi.

 

MERSİN

TJA ve DEM Parti Mersin Kadın Meclisi, gün dolayısıyla “Kadın tarihçesi ve yerel yönetimler” başlıklı panel gerçekleştirdi. DEM Parti Toroslar İlçe Örgütü binasında düzenlenen panelde, kadınlarla bir araya gelindi. Panelin gerçekleştiği salona, "Jin, jiyan, azadî' ile özgürlüğe doğru" pankartı ile “Kadın, yaşam, özgürlük” ve “Biji 8’ê Adar’ê” dövizleri asıldı. 

Panelde DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan Adayı Nuriye Arslan, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şube Kadın Sekreteri Mutlu Aymaz, DEM Parti Mersin İl Örgütü Eşbaşkanı Bedriye Kuş birer konuşma yaptı.

 

WAN 

Wan’da TJA, Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA) ile Kowara Destar, 8 Mart kapsamında “Yerel yönetimlerde Kürt dilinin önemi.  Kentlerimizi dilimizle oluşturacağız” konulu çalıştay düzenledi. Wan Barosu’nun toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, DEM Parti Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, ilçe kadın belediye eşbaşkan adayları, DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt ile ilçe kadın eşbaşkanları ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı.  

 

ŞIRNEX 

Şirnex’te Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), sendikanın konferans salonunda panel gerçekleştirdi. KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, Özgürlük İçin hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Arjin Akdağ ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panele, çok sayıda kadın katıldı.

 

MUŞ 

Mûş’un Gimgim (Varto) ilçesinde de TJA ve DEM Parti Kadın Meclisi’nin bir kafede düzenlediği etkinlikte kadınlar bir araya geldi. Sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganının atıldığı etkinlikte konuşan DEM Parti Gimgim Belediyesi Eşbaşkan adayı Gülbahar Kaya, 8 Mart’ın önemine değindi. Daha sonra Gimgim Belediyesi’nin rehin  Eşbaşkanı Sabite Ekinci’nin 8 Mart dolayısıyla gönderdiği mektubu okundu.  Etkinlik DEM Parti Mûş milletvekili Sümeyye Boz’un konuşmasının ardından sona erdi. 

AMED

Amed’de Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde “Özgür kadınlar bisiklet turu" düzenlendi.  Amed Eğitim Sen 2 Nolu Şube’den bisikletleriyle yola çıkan kadınlar Keçi Burcu’nda kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Sevilay Çelenk, şunları söyledi: “Bu hafta biliyoruz ki dünyanın her yerinde kadınlar baskıya, şiddete, sömürüye, yoksulluğa karşı ses veriyor. Bu ses, şiddetle değil şarkı zılgıt ve halaylarla direnişin sesi olarak veriliyor. Kadınların olduğu her yerde umut var barış var özgürlük var.” Sevilay Çelenk, “Jın Jiyan Azadî” sloganıyla konuşmasını sonlandırdı.