8 Mart çağrıları: Tüm kadınlar sokağa!

Birçok kentte buluşan kadınlar, 8 Mart programlarını açıkladı, tüm kadınları sokaklara çağırdı.

Kuzey Kurdistan ve Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamındaki etkinliklerin startı verildi, 8 Mart’ta tüm kadınlar sokaklara çağrıldı.


MÛŞ
TJA ve DEM Parti Kadın Meclisi, Mûş İl Örgütü önünde yaptığı basın açıklamasıyla, 8 Mart için eylem ve etkinliklerin startını verdi, programlarını açıkladı.

Toplantıya DEM Parti Mûş Belediye Eşbaşkan Adayı Tuba Sayılgan, DEM Parti Milletvekili Sümeyye Boz, il yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Basın metnini okuyan TJA aktivisti Çiçek Tutuş, "Kadın iradesini gasp eden kayyumlara karşı 8 Mart alanlarından öfkemizi en güçlü şekilde örgütleyerek, ‘Kadın iradesi ile yerel demokrasiye’ diyeceğiz. 'Her dem direniş, her dem özgürlük' diyerek, 8 Mart alanlarından aldığımız motivasyonla Newroz ateşinin etrafında en güçlü kadın halayını kuracağız" diye konuştu.
Milletvekili Sümeyye Boz ise, DEM Parti’nin genel politikası olan eşbaşkanlık sistemine değinerek, bu sistemin tüm iktidarlara ve eril zihniyete korku saldığını belirtti.

 Mûş’taki 8 Mart programı şöyle:
"3 Mart’ta Gimgim’de, 4 Mart'ta Milazgir’de kadın buluşması gerçekleştirilecek. 5 Mart'ta Têlî’de kadın buluşması gerçekleştirilecek, ardından cezaevindeki tutsak kadınlara kart gönderilecek. 6 Mart’ta Kop kadın buluşması, 7 Mart'ta Mûş merkezde broşür dağıtımı yapılacak. 8 Mart’ta, Mûş merkezde kadın şölen düzenlenecek."

 
AMED
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Kadın Meclisi, 8 Mart'a ilişkin eylem ve etkinliklerin startını verdi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 Nolu Şube’deki açıklamayı Amed KESK Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Hatun Leyla Tuncer okudu.
Hatun Leyla Tuncer, "Kadın işsizliği ise her zaman olduğu gibi tüm işsizlik türlerinde en yüksek olan işsizlik türüdür. Güncel verilere göre, genç işsizliği yüzde 32,3 iken genç kadın işsizliği yüzde 41,1. Kadınların eğitime katılım oranı artıyor ancak işsizlik oranında ciddi bir değişim olmuyor” dedi ve şunları ekledi:
"Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizim; mücadelede kararlı, özgürlükte ısrarcıyız’ şiarı ile işyerlerimizde, alanlarda yaşadığımız her yerde mücadele etmeye, eşitlik, özgürlük, emek, hak, adalet, barış ve laiklik için yıllardır verdiğimiz mücadeleye omuz vermeye bekliyoruz."


İZMİR
İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan siyasi tutsaklar adına Kübra Filiz, 8 Mart vesilesiyle mesaj gönderdi.
Mesajda, "Şimdilerde baharı ruhunda taşıyanlar hepimiz adına kara kışı süpürüyor ve herkesi kadın baharlarını mayalamaya davet ediyor. Bizler de bu coşku ile duvarları aşıyor, geliyoruz sizlere" denildi.


MERSİN
TJA ve DEM Parti Mersin Kadın Meclisi, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla 8 Mart’ın startını verdi. Eyleme Barış Anneleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın Komisyonu, Mimoza Kadın Derneği ve pek çok kadın örgütü katıldı. Açıklamayı DEM Parti Mersin İl Örgütü Eşbaşkanı Bedriye Kuş okudu.
Bedriye Kuş, "Yaklaşık 3 aydır tecride karşı tüm ceza evlerinde açlık grevlerine başlayan siyasi tutsakların bu talebi görmezden gelinerek sessiz kalınması, ölümlerine göz yumulmasıdır. Açlık grevindeki tutsakların insani taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi.
Bedriye Kuş, 8 Mart programını şöyle açıkladı:
"2 Mart saat 14:00'da Akdeniz ilçesinde Şevket Sümer Mahallesi seçim bürosu açılışının ardından Adalet Nöbeti ziyaret edilecek. 3 Mart saat 14:00'da Toroslar ilçesi 8 Mart kapsamlı kadın paneli. 4 Mart saat 10:30'da, İHD ile ortak cezaevindeki kadınlara kart gönderme. 4 Mart saat 14:00'da Yenişehir ilçesinde erbaneli yürüyüş. 5 Mart saat 10:00 ile 15:00 saatleri arası narenciye ve tekstil işçilerini ziyaret. 6 Mart saat 14:00'da Çay Mahallesi seçim bürosunda 8 Mart kapsamlı kadın toplantısı.  7 Mart tüm gün ev ev ve pazar el bildirisi dağıtma ve 8 Marta çağrı. 8 Mart saat 12:00'da Akdeniz Şevket Sümer Mahallesi’nde 8 Mart kadın mitingi. 8 Mart akşam 18:30'da Kuşumato Sokağı’ndan Özgecan Meydanı’na kadın platformuyla feminist gece yürüyüşü."