Yüksekdağ: AKP, Suriye'de El Nusra'nın bekçisi oldu!

HDP'nin rehin tutulan Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, AKP'nin şimdi de Suriye'de kelle kesen DAİŞ artıklarının, El Nusra'nın bekçiliğini yaptığını söyledi. Yüksekdağ'ın tutukluluğuna devam kararı verildi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) rehin tutulan Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı davanın 7. duruşması Sincan Hapishanesi Mahkeme Salonu'nda görüldü.

Savunmasına devam eden Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Kamuoyu ve iktidarın öfkesinin aracı haline getirilmiş bir kampanyanın ürünü haline getirilmiş bir cümleden suç icat edildi. Neden 'suç icat edildi' diyorum? Birincisi ben o konuşmayı yaptığımda hiçbir hukuk insanı bana, 'suç işliyorsun' diyemezdi çünkü PYD suç örgütü olarak gösterilmiyordu. Peki, bu siyasi iktidar yargılanıyor mu? PYD'yi suç örgütü olarak görmeyen kim? Siyasi iktidar. Ben o günkü konjonktür içerisinde bir konuşma yapıyorum ve bunun önünde hiçbir kanuni engel yok."

'HÜKÛMET, HDP ARACILIĞIYLA PYD'YE MESAJ İLETTİ'

Yüksekdağ, Süleyman Şah Türbesi'nin taşınma operasyonunun da YPG ile ortak yapıldığına dikkat çekerek, "Salih Müslim'e bizim müzakere heyetimiz aracılığıyla hükûmetten bir çağrı gelmiştir, herhangi bir çatışmaya yol açmaksızın bir teklifte bulunulmuştur. Partimiz aracılığı ile iletildi bu teklif Salih Müslim'e. Efkan Ala, Sırrı Süreyya Önder, Salih Müslim, kriz masasının içinde yer almıştır. Süleyman Şah Türbesi böyle bir organizasyonla taşındı" dedi.

Yüksekdağ, rehin tutulan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davadaki savunmasından da alıntılar yaptı.

'BÜYÜK BİR KOMPLO YAPTILAR'

Yüksekdağ konuşmasını şöyle sürdürdü:

"19 Temmuz, Suruç Katliamı'nın bir gün öncesidir. Ve biz Suruç Katliamı Davası belgelerinden de anladık ki biz o zaman çok büyük bir komplonun içerisindeymişiz. Çözüm sürecini bitirmeye karar veren siyasi iktidar çeşitli komplo dinamiklerini serbest bırakmış. Aslında IŞİD bombacılarının mahkeme ifadelerine bakılırsa 19 Temmuz'da HDP'nin miting gerçekleştirdiği alana bir saldırı yapma planı yapmışlar. Benim hakkımda istihbarat toplayan ve internet araştırması yapan sanıklardan birisi saldırıda da ölen kişidir. Sonra biz anlıyoruz ki 19 Temmuz'dan sonra ben o mitingi yaptım ve başka kente geçtim. 20 Temmuz günü sosyalist gençler Kobanê'nin yeniden inşası için bir yolculuk başlatmışlardı. Mürşitpınar'dan geçmek üzere Amara Kültür Merkezi'nde toplanan gençlere yönelik katliam gerçekleşti. 33 genç orada ölümsüzleşti. Daha sonra HDP ve bana dönük bir katliam girişimi olduğu ortaya çıktı."

'AKP, EL NUSRA'NIN BEKÇİLİĞİNİ YAPIYOR'

Yüksekdağ, savunmasının devamında, AKP'nin halihazırda Suriye'de kelle kesen IŞİD artıklarının, El Nusra'nın bekçiliğini yaptığını söylerken, şunları da ekledi: "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ı PYD ile ilgili söylediği tek cümleden dolayı yargılıyorsunuz ama PYD komutanlarına şeref madalyası takan Rusya ile kanka olmuşsunuz, en yakın müttefikiniz. Dünyada hiçbir güç PYD'yi terör örgütü olarak görmüyor. Çünkü bunun için somut suç kanıtlarının olması gerekiyor.

Yüksekdağ'ın savunmasının ardından avukatlar beyanlarını sunmaya başladı.

TAHLİYE YOK, ERTELENDİ

Söz alan iddia makamı, “somut deliler ve kuvvetli suç şüphesi olması” ve Yüksekdağ’ın savunmasının tamamlanmaması iddiasıyla tutukluluğun devamını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın savunmasının tamamlanmaması ve “üzerine atıl suçlamalara verilen cezanın alt ve üst sınırları esas alınması” ve “kuvvetli suç şüphesi” nedeniyle tutukluluk haline devamına karar verdi. Heyet bir sonraki duruşmayı 5 Kasım 2018 tarihi saat 10.00’a erteledi.

Mahkeme heyeti ayrıca Yüksekdağ’ın Meclis'te yaptığı konuşmaların toplanmasına, HDP’nin iç tüzüğünün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesine ve dosyada bulunan CD kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.