YSK, oy verme saatleri ve kurallarını açıkladı

YSK, 1 Kasım'daki seçimde oy verme saatlerini açıkladı. Kürdistan illerinin de aralarında bulunduğu 32 ilde sabah oy verme işlemi 07.00'de başlayıp 16.00'da sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım'da düzenlenecek, 26. Dönem Milletvekili Seçimleri için oy verme saatleri ve kurallarını açıkladı.
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'in de aralarında bulunduğu 32 ilde oy verme işlemi 07.00'de başlayıp 16.00'da son bulacak. Bu illerin dışında kalan diğer kentlerde ise oy verme işlemi 08.00-17.00 arasında yapılacak.

NEREDE OY KULLANACAĞIM?

Seçmenler, adreslerine gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer alan sandık bilgilerinin olduğu bölgede oy kullanacak. Bilgi kağıtları kendilerine ulaşmayanlar, "htpps://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp" adresinden nerede oy kullanacaklarını öğrenebilir.

OY KULLANABİLMEK İÇİN NE GEREKLİ?

Oy vermek için sandık başına giden seçmenlerin üzerinde TC Kimlik Numarası olan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resmi nitelikteki belgelerinden birini yanında bulundurması gerekir. Geçerli bir kimlik belgesi olmayan seçmenlere oy kullandırılmayacak.

NASIL OY KULLANACAĞIM?

Oy verme işlemi sırasında sandık kurulu görevlisi kimlikleri alarak seçmen listesinde isim kontrolü yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek, kabinde oy kullanmasına izin verecek. Birleşik oy pusulasında "evet" ya da "tercih" mührü tercih dairesinin dışına taşırılmayacak, yine diğer partinin veya bağımsız adayın alanına taşmayacak şekilde vurulacak. Mühürlendikten sonra mühür alanı dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulması gerekiyor. Zarfın sandığa atılmasından sonra seçmen listesindeki listede seçmenin isminin bulunduğu yerin karşısına imza atılarak, oy verme işlemi tamamlanacak. 

ENGELLİLER YARDIM ALABİLECEK

Sandıklara giden görme engelliler, felçliler veya benzeri bedensel engelleri açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmenin birden fazla engelli seçmene yardım etmesi ise yasak. Yine sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremiyor; oy kullanma sırasında yardım edemiyor.

TELEFON, FOTOĞRAF MAKİNESİ VB. YASAK

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilemiyor.