Son Dakika: Silah yakma törenine katılan gerillaların kimlikleri açıklandı

Yönetmen Miranda: Öcalan barışın sesi ve inşacısı olabilir

Yönetmen Miranda: Öcalan barışın sesi ve inşacısı olabilir

Luis Miranda, ‘Öcalan ve Kürt Meselesi’ belgeselinde, Kürtlerin Ortadoğu'daki belirleyici rolüne ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın 'barışın sesi ve inşacısı' olabileceğine dikkat çekiyor. 

Kosta Rikalı Yönetmen Luis Miranda’nın ‘Öcalan ve Kürt meselesi’ belgeseli, 10 Şubat akşamı, saat 23.30’da ARTE televizyonunda Almanca ve Fransızca dillerinde ilk kez izleyicileri ile buluşacak. 

Kürt halkının Türk devletiyle tarihsel, güncel sorunları ve barış arayışları, ‘Öcalan ve Kürt meselesi’ adı ile 55 dakikalık bir dokümanterde işlendi. Belgesel, Almanya ve Fransa destekli  ARTE’den sonra Alman WDR TV, VOSGES TV ve Kürt televizyonlarında yayımlanacak.

'ÖCALAN BARIŞIN SESİ VE İNŞACISI OLABİLİR'

Kürtlerin Ortadoğu'da 'artık belirleyici azınlık' rölünde olduğu analizinin yapıldığı belgesel; Irak, Iran ve Suriye’deki Kürtlerin konumunu hatırlattıktan sonra Türkiye’deki Türklerin bir dönem ‘bir numaralı halk düşmanı’ gördüğü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ise istikrarsızlığın hakim olduğu bölgede ‘barışın sesi ve  inşacısı olabileceğine' vurgu yapıyor.

Nemrut Dağı’nda muhteşem bir gün batışı görüntüsü ile başlayan belgesel, Kürtlerin Türkiye’de maruz kaldığı uygulamalara değindikten sonra, eski Türk Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın çözüme dair yaklaşımlarını, Süleyman Demirel’in buna köstek olduğu dönemi, 1991 PKK ateşkesini ve Kürt Lider Celal Talabani'nin bu süreçteki rolünü, Öcalan’nın Suriye’den nasıl çıkışa zorlandığını, Kenya, İmralı ve Oslo süreçlerini de ele alıyor.

HEDEF KİTLE BATILILAR

Belgeselde AKP’nin ve Erdoğan’ın, yine ABD’nin sürece yaklaşımı ağırlıklı olarak Gazeteci Cengiz Çandar ve Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Temsilcisi Hugue Pope'un bilgi ve değerlendirmeleri ile irdeleniyor. Yönetmen Miranda, bunun nedenini, "Batılı ve Türk insanının ‘kendilerinden olan’ birer uzman çehre ile birlikte 55 dakika yolculuk edebilmeleri için" diye açıklıyor.

Miranda, hedef kitlesinin Kürtler değil; Kürt meselesini kabataslak bilen Batılılar olduğuna da dikkat çekiyor.

'ROJBİN'E ATFETTİM'

Rojava'da 2012 yılında çekimler yapan ve belgeselinde DAİŞ'in Kobanê'deki saldırılarına da yer veren Miranda, yapıtını Paris’te 9 Ocak 2013’te Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez ile birlikte katledilen Fidan Doğan’a atfetmiş. Miranda, "Rojbin, bu dokümantere başladığımda ve ilk fikir alışverişi yaptığımda pek çok konuda yardımcı olmuştu. Dostane bir ilişki kurmuştuk" dedi. Belgeselde, ABD eski Dışişleri Bakanı Medeline Albright, Paris Katliamı Avukatı Antoine Comte ve pek çok Kürt temsilcinin görüşlerine başvuruldu.

17 yaşından beri bağımsız belgesel çeken Miranda’nın Brezilya Günlükleri, Bosna Hersek Savaşı'nın ardından, iki yıl önce  “Kürt Komşum” adı ile hazırladığı film de Fransız televizyonlarında yayımlanmıştı.