Yoleri: Tek tip elbise herkes için tehdit!

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Yoleri, Erdoğan’ın “Guantanamo” çıkışıyla başlayan tek tip elbise dayatmasının herkes için bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

15 Temmuz sonrası kamuda yapılan ihraçların bir cadı avına dönüştüğü gibi tek tip elbise dayatmasının da herkese uygulanacağı uyarısında bulunan Yoleri, “Eğer bir yerde işkence varsa; kime yapılırsa yapılsın, diğerlerini de kapsayacak şekilde genişleyecektir" dedi.

AKP Genel Başkanı, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın FETÖ sanıklarının mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi ‘tek tip elbise’ giymesini yönelik çıkışı sonrası insan hakları savunucularından tepki geldi.

ANF’ye konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, bu dayatmanın herkes için bir tehdit oluşturduğunun altını çizdi. Yıllardır gözaltında kaybedilenlerin yakınlarının, işkence uğrayanların avukatlığını yapan Yoleri, İHD’nin 17 Temmuz 1986 tarihinde tam da 12 Eylül 1980 askeri darbe sürecinde siyasi mahpuslara yapılan işkenceler ve tek tip kıyafet dayatmasının önlemeye dönük kurulduğunu anımsattı.

‘TARİH BİZİ HAKLI ÇIKARTTI’

AKP iktidarının “demokrasi” söylemlerinin samimiyetini yıllarca sorguladıklarını ve haklı çıktıklarını ifade eden Yoleri, “Bu söylemlerde oturmayan bir şeyler vardı. İnsan hakları diyorlardı ama hep insan haklarını ihlal ediyorlardı. Bu pratik biz insan hakları savunucularında hep güvensizlik yarattı ve tarih bizi haklı çıkarttı" dedi.

Özellikle Avrupa Birliği’nin (AB) müzakereleri askıya almasıyla birlikte iktidarın insan hakları söyleminden de vazgeçtiği belirten Yoleri, OHAL ilanıyla beraber anayasayı, yasaları tanımadığını; adaleti sadece kendisi için isteyen bir iktidarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

'FAŞİZAN SÜRECİN GÖSTERGELERİ'

Yoleri, 15 Temmuz'un hemen ardından şiddet söylemlerinin ve uygulamalarının giderek arttığına dikkat çekerek, örnek olarak darbe girişiminin sabahı suçlu oldukları ispatlanmayan insanların boğazlarının kesilmesini gösterdi. Yoleri, "O sabah infazlar gerçekleştirildi ve bu infazlar iktidar tarafından sahiplenildi. Arkasından yapılan idam tartışmaları ve cezaevlerindeki işkenceler de bu iktidar tarafından savunuldu. KHK’lerle hem gözaltı süreçleri uzatıldı hem de işkencenin önü açıldı. Bugün ise daha da ileri gidilerek tek tip elbise dayatması gündeme getirilerek, kafaları kopartmaktan söz edildi." diye konuştu. Bu söylem ve uygulamaların ülkenin tamamen faşizan bir sürece evirildiğinin göstergesi olduğuna dikkat çeken Yoleri, "İktidar zaten otokratik bir yönetim arzuluyordu, biz de bunu biliyorduk ve bunu gerçekleştirmek için özellikle anayasa değişikliğini de bir yasal dayanak olarak kullandığını da biliyorduk. Ama bugün gelinen nokta; Guantanamo, 'kafalarını kopartırız', idam ve tek tip elbise söylemleri gelinen noktanın vahametini gösteriyor" dedi.

'HERKES MAĞDURU OLABİLİR; KARŞI ÇIKILMALI'

İHD’nin bu uygulamalara karşı 31 yıldır mücadele ettiğini ve 1980 darbesinden bu yana bu süreci yakından takip ettiklerini dillendiren Yoleri, bunca yıldır edindikleri gözlemleri, "Eğer bir yerde işkence varsa; kime yapılırsa yapılsın, diğerlerini de kapsayacak şekilde genişleyecektir" sözleriyle özetledi. Kamuda yapılan ihraçlarla, cezaevlerindeki kısıtlamalarla, genel cadı avıyla, 15 Temmuz sonrası FETÖ’cülere yapılan uygulamaların herkesi hedef aldığını vurgulayan Yoleri, “tek tip elbise” dayatmasının kabul gördüğü takdirde tüm siyasi tutsaklara başta olmak üzere herkese uygulanacağının uyarısında bulundu.

“Hukuk ortadan kalktığı zaman her kesim bundan nasibi alır" diyen Yoleri, “Bugün bir kesime yapılıyor diye susulursa, yarın toplumun kalan kesimlerine de sirayet edecektir. Bu açıdan tek tip elbise herkesi tehdit eden ve karşı koyulması gereken bir uygulamadır" diye belirtti.

Tek tip elbise uygulamasının elbiseye indirgenemeyeceğine de işaret eden Yoleri, "Tek tip elbise demek cezaevlerinde tekrar askeri kurallar demek, işkence demek, kişiliksizleştirmek demek. Bizim deneyimimiz açısından bu özel bir işkence yönetimidir" diye konuştu. Tıpkı 12 Eylül ‘de olduğu gibi AKP iktidarının da kendi gücünü korumak için bu uygulamaları hayata geçirdiğini vurgulayan İHD Şube Başkanı, Hukukçu Gülseren Yoleri, toplumun artık bunu iyi kavraması ve buna karşı çıkması gerektiğini vurguladı.