'MİT'in PKK operasyonu başarısız olunca bizi suçladılar'

YNK Sözcüsü Sedi Ehmed Pirê, "Türk MİT'inin Süleymaniye'de PKK'ye karşı yapmak istediği ancak başarısızlıkla sonuçlanan bir operasyonundan" dolayı Ankara temsilcileri Behroz Gelalî'nin sınır dışı edildiğini söyledi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Sözcüsü Sedi Ehmed Pirê, "Türk MİT'inin Güney Kürdistan'da PKK'ye karşı yapmak istediği ancak başarısızlıkla sonuçlanan bir operasyonundan" dolayı Ankara temsilcileri Behroz Gelalî'nin sınır dışı edildiğini söyledi.

YNK Ankara Temsilcisi Behruz Gelali'nin 24 Ağustos günü Türkiye tarafından sınır dışı edilmesi olayına ilişkin Dengê Emerîka'ya (VOA Kurdi) konuşan YNK Sözcüsü ve Politbüro üyesi Sedi Ehmed Pirê, Türkiye’nin Süleymaniye kent sınırlarında PKK’ye karşı yapmayı çalıştığı operasyonun başarısızlığından dolayı YNK’yi sorumlu tuttuğunu söyledi.

MİT'İN BAŞARISIZ BİR OPERASYONU OLDU

Sedî Ehmed Pire, MİT'in Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde PKK'ye karşı bir operasyon yapmaya çalıştığını kaydederek, şunları söyledi: “MİT, YNK’nin kontrolündeki bir bölgede PKK’ye karşı bir operasyon yaptı, ama başarılı olamadı. Bu operasyon Türkiye’ye zarar verdi. Türkiye YNK’yi bu operasyona destek vermemekten dolayı suçluyor. Birincisi, Türkiye’nin bir başka ülkede operasyon yapma hakkı yok. İkincisi de kimseye bilgi vermemişler. Kendileri bu planı yapmış ve başarısız olmuşlar. Kendilerinin bu başarısızlığını itiraf edeceklerine bir senaryo oluşturup, başarısızlıklarını gizliyorlar. Behruz Gelali’nin sınır dışı edilmesi de bu nedenden ötürüdür.”

OPERASYON SÜLEYMANİYE'DE YAPILMAK İSTENDİ

Pîrê, Türkiye’nin operasyon yapmaya çalıştığı alana ilişkin ise şu bilgileri verdi: “MİT’in operasyon yapmak istediği alan Süleymaniye Eyaleti’nin sınırlarında. Ama bunun ayrıntılarını söyleyemem. Ayrıca Behruz Gelali konusu HDP ve Rojava’yı desteklemekten kaynaklanıyor. Bunlar suç değil. Bunlar ulusal konular ve bundan dolayı da pişman değiliz. YNK başka devletlere karşı yürüttüğü Kürdistani siyasetinden dolayı birçok sefer bedel ödedi, bu da bunlardan sadece bir tanesi."

'ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞTÜK'

"Türk devletinin yaklaşımına karşı YNK’nin tutumunun ne olacağı" sorusuna da Pirê, şunları söyledi: “Konuya ilişkin ben ve Qubat Talabani Hewler’de Türkiye Dışişleri Bakanı ile konuştuk. Sorunun çözülmesi için girişimler var. Kısa bir sürede çözülmesini umuyorum."

70 KİŞİ DAHA SINIR DIŞI EDİLDİ

Öte yandan Güney Kürdistan'da yayın yapan NRT televizyona konuşan Güney Kürdistan Göç Dairesi Arî Celal, Türk devletinin Gelalî'nin sınır dışı edilmesinin ardından, Süleymaniye nüfusuna kayıtlı 70 kişiyi daha sınır dışı ettiğini söyledi. Sınır dışı edilenler arasında kadın ve çocukların da olduğu belirtiliyor.

Sedî Ehmed Pîrê'nin VOA Kurdî'ye yaptığı açıklamaları bu linkten dinlenebilir: https://www.dengeamerika.com/a/pire_gelali/3998740.html