Yerli ürünler halkın geçim kaynağı oldu

Van ve ilçelerinde yetişen ürünler, ülkede yaşanan ekonomik krizi derinden hisseden yurttaşların geçim kaynağı oldu.

AKP’nin ekonomik ambargosuna rağmen yurttaşlar, Van'ın verimli topraklarında yetiştirdikleri ürünler sayesinde kendi ekonomilerini kendileri yaratıyor. Bereketli topraklara sahip olan Van’da her çeşit meyve ve sebze yetişiyor. Van Gölü havzasında başta elma, erik, üzüm, kiraz, vişne, kaysı, elma, kavun, karpuz gibi meyveler ile domates, biber, fasulye gibi onlarca ürün yetişiyor.

İnsanlar kendi tarla ve bahçelerinde yetiştirdiği bu ürünleri; Muradiye, Erciş, Gevaş, Edremit, Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde aracı olmadan direkt satılıyor. Yetiştirilen bu ürünler, aracı ve komisyoncu olmadığı için tüketiciye daha ucuz satılıyor.

VAN’DA UCUZ AMA TÜRKİYE’DE ÇOK PAHALLI

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle meyve ve sebzelerin fiyatları çok yüksek. Türkiye genelinde sebze fiyatları 5 ile 10 lira arasında değişirken, meyve fiyatları ise 10 ile 20 lira arasında değişiyor. Van’da yerli ve hormonsuz olan bu ürünlere insanlar yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle Erciş Ovası ürün çeşidiyle tüm bölge illerine yetecek kadar ürün yetiştirilebiliyor.

Zilan deresiyle beslenen Erciş Ovası, Bendimahi deresiyle beslenen Muradiye Ovası ve Gevaş ilçesinin bereketli topraklarında bin bir ürün yetişiyor. Bu verimli ovalarda yetişen ürünler Kürdistan halkını beslediği gibi Türkiye’nin de birçok şehrine gönderiliyor. Burada yetişen ürünlerin tamamı doğal yollarla üretiliyor. Van-Erciş, Van-Gevaş ve Muradiye arasındaki anayolda tezgah açan çiftçiler, yetiştirdikleri ürünleri burada satıyor.

HALK YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR

Van ve ilçelerinde yetiştirilen yerli ürünlerin hem ucuz hem de doğal olması nedeniyle kimi insanlar günlük yemek için alırken, kimi insanlar ise bu ürünleri kış ayları için konserve yapıyor veya kurutuyor. Van ve ilçeleri arasındaki anayolda yüzlerce çiftçi kendi yetiştirdikleri ürünleri kurdukları tezgahlarda satıyor.

Devletin yıllardır ekonomik ambargosuna rağmen, yetiştirilen bu ürünler sayesinde hem satıcı hem de alıcı memnun. Yol boyunca tezgahlarda satılan bu ürünlere özellikle şehir dışında gelenler de yoğun ilgi gösteriyor.

'HEM UCUZ, HEM DE ÇOK DOĞAL'

Van'a her geldiğinde bu ürünlerden aldığını söyleyen Yunus Emre Kızıltaş her yıl Ağrı’dan Van’a iş için geldiğini belirterek, "Erciş-Van karayolu meyve ve sebze tezgahlarıyla dolu. Ağrı’ya geri döndüğümde mutlaka 100 kiloya yakın meyve ve sebze alıyorum. Aldığım ürünleri özellikle kış ayları için konserve yapıyoruz.

Buradaki ürünler hem ucuz hem çok lezzetli hem de çok doğal. Biz de buradaki çiftçiye güvendiğimiz için kışlık ürünlerimizi buradan alıyoruz. Biz istersek eğer hiç kimseye muhtaç olmadan ve dışarıdan ürün almadan, tüm ihtiyaçlarımızı buradan sağlayabiliriz. Bu ürünler sayesinde hem biz kazanıyoruz hem de çiftçimiz. Tüm ihtiyaçlarımızı kendi memleketimizden karşılayabiliriz" diye konuştu.

'KENDİ EKONOMİMİZİ YARATIYORUZ'

Van-Erciş karayolu üzerinde tezgah kuran İhsan Toprak adlı çiftçi ise, her yıl kendi tarlasında yetiştirdiği sebzeleri burada sattığını söyledi. Kendi ekonomilerini yarattıklarını dile getiren Toprak, şöyle konuş: "Halkımız kendi memleketinde yetiştirilen ürünlere sahip çıkmalı.

Burada yetiştirilen ürünler sayesinde hem biz çiftçi kazanıyor hem de vatandaş ucuz ürünlerden faydalanıyor. Van'a dışarıdan gelen ürünlerin çoğu ilaçlı ve hormonlu ama bizim ürünlerimiz çok sağlıklı. Bu yüzden sattığımız ürünlere halkımız çok yoğun ilgi gösteriyor. Bazen gelen müşteri 200 ile 300 kilo birden alabiliyor. Buradan alınan ürünler genellikle kış ayları için alınıyor."