'Yerel yönetimlerde halk inisiyatifleri önemli'

31 Mart seçimlerinden hemen önce kurulan Defne Halk İnisiyatifi, sözden ziyade daha çok çalışmaları ile halkı kendileri ile ilgili plan ve projelere dahil etmek, karar alıp verme mekanizması içerisinde halka da güçlü bir yer verilmesini kapsıyor.

Defne Halk İnisiyatifi, ilçedeki yerel sorunlar ile ilgilenerek, çeşitli çalışmalar ve bilgilendirmeler ile halkı bire bir belediyecilik çalışmalarına dahil etmek amacı ile kuruldu. Şimdiye dek birçok çalışmaya da imza atan inisiyatif, bundan sonra da çalışmalarını büyüterek arttıracağını açıkladı.

31 Mart seçimlerinden hemen önce kurulan Defne Halk İnisiyatifi, sözden ziyade daha çok çalışmaları ile halkı kendileri ile ilgili plan ve projelere dahil etmek, karar alıp verme mekanizması içerisinde halka da güçlü bir yer verilmesini kapsıyor.

İnisiyatifin kurucularından Hülya Tosun, “Türkiye'de belediyecilik alanında ciddi bir sıkıntı var. Tamamen ranta dayalı, halkın karar mekanizmalarında yer almayan bir yerel yönetim biçimi belediyeciliklerde varoluşunu oturtmuş” dedi.

‘3-5 KİŞİDEN ÇIKAN FİKİR ONLARCA KİŞİ İLE BİRLEŞTİ’

Böyle bir belediyecilik istemediklerini ve bunu bir nebze olsun değiştirmek için bu yola çıktıklarını ifade eden Tosun, “İlk zamanlar 5-6 arkadaşın fikri olsa da zamanla baktık ki bizler gibi düşünen çok insan var. 15 kişi ile kurduğumuz inisiyatife daha sonradan her mahalleden de en az 2’şer kişi ekledik ve şu an 50’ye yakın bir topluluk olduk. 31 Mart yerel seçimlerin hemen ertesinde Defne ilçesinde aslında birçok çevre sorunuyla, belediye ilişkin birçok sorun ile yüz yüze geldik. Bununla ilgili birçok çalışma yürüttük” diye konuştu.

İlk çalışmalarının Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü imar planı ile ilgili olduğunu ifade eden Tosun, konunun detaylarını ise şu şekilde anlattı: “Defne ilçesi için çok ciddi sorunlar teşkil ediyor bu imar planı. Yeşil alanların korunmadığı, küçük küçük bırakıldığı, birçok kişiye rant sağlandığı ve ciddi itirazların geliştiği bir imar planı söz konusuydu. Bu konu ile ilgili önce Mimarlar Odası ile bir görüşme ayarladık ve onların itirazlarını dinledik. Bize kapsamlı bir şekilde bilgilendirmelerin istedik. Niçin zararlıdır? Sıkıntılar daha sonra neler olur?’ şeklinde bize kapsamlı bir rapor verdiler. Yaptığımız çalışmalar sonrasında toplamda 6-7 bin itiraz dilekçesi topladık. Bu imar planı için bastırdığımız bildirirler sayesinde halk durumdan haberdar oldu. Bu da insanlarda ciddi bir tepkiye neden oldu.”

‘BİZİMLE İLGİLİ KARARLARIN BİZLERDEN GEÇMESİNİ İSTİYORUZ’

Bu plan-projenin 2041 yılına kadar söz konusu olacak bir imar planı olduğunun altını çizen Tosun, “Düşünün öyle bir imar planı ki; bu tarihe kadar hiçbir şekilde Defne'nin bir kapalı semt pazarı bile olmayacak, tamamen ranta ve kişilerin çıkarına dayalı bir plan. Halkın çıkarı gözetilmemiş, birilerinin sadece bu işten rant sağlaması planlanmış. Bu sadece sorunlardan biri kaçıdır. Bunun gibi Defne halkının henüz haberini bile olmadığı ya da faydasına mı zararına mı bir yorum yapamayacağı onlarca proje söz konusu. Biz özellikle halkı bilinçlendirmek, bizlerin faydasına olacak projeleri desteklemek, bizlere ve Defne'ye zarar vereceğini düşündüğümüz projeleri engellemek için de bu inisiyatifin önemli bir yerde durduğunu düşünüyoruz” dedi.

Bu gibi inisiyatif ve komisyonların bile belediyeler tarafından kurulması ya da desteklenmesi gerektiğini düşünen inisiyatifin kurucularından olan Salman Altınöz, “Biz halk olarak kendimiz bu oluşumu kurduk. Mahalle meclisleri oluşturduk. Onlara gidip bu konuları tartışıyoruz. Dernek ve vakıfları gidip onlardan fikir sunmalarını, önerilerde bulunmalarını istiyoruz ve ortaklaşabileceğimiz bir düzlemde ilerleyeceğimiz yolun planlamasını birlikte çıkarıyoruz. Şimdiye kadar onlarca sokak sineması etkinliği gerçekleştirdik. Yani insanlar sinemaya gidemeyebilir, gitmeyebilir. Daha bunun tadını bilmiyor olan bir sürü insan var. Bizler sokak sinemaların tekrar canlandırdık ve ilk başta Gültepe Mahallesi’nde başlattığımız bu etkinliği Antakya ve Defne de birçok mahallede tekrar tekrar gerçekleştirdik” diye konuştu.

Bundan sonra da düzenli olarak hem Defne'nin sorunlarına hem de halkın ihtiyaçlarını neler olduğuna ortak yol ve yöntem üretmeye devam edeceklerini ifade eden Altınöz, “Yerel yönetimlere halkı ne kadar katabilirsek o kadar demokrasi ve halka yönelik bir yönetimden bahsedebiliriz” dedi.