Yasal hakkından yararlanmak istedi, ‘ıslah olmadınız’ dendi

‘Örgüt Propagandası Yapmak’ suçlaması ile 10 ay hapis cezası verilen Hacay Yılmaz’a, yasal hakkı olan ‘Denetimli Serbestlik’ten faydalanmak isteyince, cezaevi idaresi ‘Islah olmadığınız için bu haktan yararlanamazsınız’ dedi.  

Yazar-politikacı Hacay Yılmaz hakkında, 7 Haziran seçimlerindeki bir konuşması nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı gerekçesiyle dava açılmış, dava sonucunda da 10 ay hapis cezası verilmişti. Bölge İstinaf Mahkemesi’nde cezası onaylanan Yılmaz, 21 Kasım 2017 tarihinde tutuklanarak Kırıklar Cezaevi’ne gönderilmişti. Cezasının yatarı 7 buçuk ay olmasına rağmen, daha önce dışarıdayken ‘Denetimli Serbestlik’ şeklinde aldığı cezanın da 2 aylık geri kalanı eklenerek, yatarı 9 buçuk aya çıkarıldı. Toplam cezası 1 yılı aşmadığı için kamuoyunda ‘Denetimli Serbestlik Yasası’ olarak bilinen 5275 sayılı Ceza İnfaz Kurumunun 105/A maddesinden faydalanmak için Cezaevi İzleme Komisyonu’na başvurdu. Komisyon Yılmaz’a verdiği cevap da ‘Bu haktan yararlanmak için örgütlü ortamdan ayrılıp bağımsızlar koğuşuna git ve örgütle ilişkinin olmadığına dair bizi inandır’ dedi.

Yasal düzenlemeye ilişkin emsal mahkeme kararları olmasına rağmen, cezaevi idaresinin keyfi tutumu, birçok tutuklunun bu haktan yararlanmasının önünde engel olmaya devam ediyor.

Denetimli Serbestlik hakkında yararlandırılmayan ve 9 buçuk aylık cezasının tamamını çektikten sonra 1 Eylül günü tahliye olan Yılmaz, yaşadığı süreci ANF’ye anlattı.

‘BU ŞEKİLDE CEZAEVİNDE TUTULAN ÇOK KİŞİ VAR’

Yılmaz, “Şu an cezaevlerinde benim gibi cezası 1 yılın altında olan çok sayıda kişi var. Yasaya göre; cezası 1 yılın altında olan propagandadan tutuklu olan kişiler ‘Denetimli Serbestlik’ten yararlanabilir. Ancak Cezaevi İzleme Komisyonu’na başvurulduğunda verilen yanıtta, ‘Siz bu haktan yararlanamazsınız, çünkü örgüt ortamında kalıyorsunuz. Bu haktan yararlanmanız için örgütlü ortamdan ayrılmalı ve bağımsızlar koğuşuna geçmelisiniz. Ayrıca örgütten ayrıldığınıza dair de bir bildiriminiz olması gerekiyor’ deniliyor. Aynı yanıtı Cezaevi İzleme Komisyonu’nun yanı sıra Ceza İnfaz Hakimliği de verdi” diye konuştu.

‘PROPAGANDADAN TUTUKLUYUM, HANGİ ÖRGÜTTEN AYRILAYIM?’

“Bana ‘örgütten ayrıl’ diyorlar ama ben örgüt üyeliğinden ceza almadım ki” şeklinde tepki gösteren Yılmaz, “Hangi örgütten ayrılayım? Ben propagandadan ceza aldım ve yasal olarak propaganda cezası olanlara tanınan bir hak bu… Bu yüzden cezamı sonuna kadar yatırdılar. Cezaevi kafasına göre yasayı uygulayabiliyor” şeklinde konuştu.

KEYFİ UYGULAMA ÇOK SAYIDA KİŞİYİ MAĞDUR EDİYOR

Uygulamaya ilişkin emsal mahkeme kararları olmasına rağmen ‘keyfi’ şekilde Denetimli Serbestlikten yararlandırılmayan çok sayıda tutuklu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, cezaevi idaresinin ‘ıslah olmadınız’ beyanı nedeniyle yasa dışı şekilde çok sayıda kişinin cezaevinden çıkarılmadığını söyledi.

YASAL DÜZENLEME VAR, UYGULAMA YOK!

Konuya ilişkin konuşan Av. Nergis Tuba Aslan da Denetimli Serbestlik’e ilişkin yasal düzenleme olmasına rağmen cezaevlerinin bu talebi genellikle reddettiğine dikkat çekerek, emsal mahkeme kararlarına rağmen keyfi tutumun devam ettiğini belirtti.