Weber: Başkan olursam Türkiye’nin üyelik sürecini bitireceğim

Avrupa Birliği Komisyonu başkanlığı için adaylığını açıklayan muhafazakar Avrupa Halk Partisi'nin Grup Başkanı Manfred Weber “AB’nin başına geçersem Türkiye ile yürütülen üyelik sürecine son vereceğim” diye konuştu.

2019 yılında Avrupa Parlamentosu için seçimler yapılacak. Seçimlerde muhafazakar Avrupa Halk Partisi (EVP) parlamentoda çoğunluğu alma ihtimali yüksek. EVP’nin Grup Başkanı Manfred Weber, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu başkanlığına da aday olduğunu açıklamıştı.

Şu anda AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bir sonraki dönem için aday olmadığını bildirmişti. Alman Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) üyesi Weber verdiği ilk röportajda AB’nin başına geçmesi halinde Juncker’den daha farklı bir siyaset yürüteceğini şimdiden açıkladı.

Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Der Standard’a konuşan Weber, özellikle Juncker’in Türkiye siyasetine eleştiriler yönelterek, başkan olması halinde Ankara ile yürütülen üyelik sürecini sonlandıracağını söyledi. AB ile Avrupalı vatandaşlar arasında güçlü bir köprü kurma sözünü veren Weber devamla şöyle konuştu:

“Örneğin vatandaşa “Türkiye’nin AB üyeliğini istiyor musunuz?” şeklinde bir soru yöneltmek istiyorum. Şimdiden insanlara şu sözü veriyorum; EVP’yi ve beni seçtiğinizde Türkiye ile üyelik yolunda yürütülen müzakerelere son vereceğim. Bunun yerine Türkiye ile ortaklık için görüşmeleri başlatacağım.”

Türkiye’de Erdoğan’ın liderliğinde kurulan baskıcı rejime, OHAL yasalarına ve biten hukuk devletine rağmen AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Ankara ile yürütülen üyelik sürecinin son verilmemesi için ısrarcı bir tutum içinde olmuştu.

Aynı zamanda Almanya'da Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU)’nun kardeşi partisi olan Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU)’de 2015 yılından bu yana genel başkan yardımcılığı görevini de yürüten Manfred Weber ise birçok Türkiye’deki baskı rejim karşısında Brüksel’in harekete geçmesi yönünde çağrılar yapmıştı.