BDPnin seçimlere baðımsız adaylarla girme kararı alması ardından, bu sayede AKP'den Diyarbakır'da son sırada milletvekili seçilen silah tüccarı işadamı Cuma Ýçten, mahkemenin Cegerxwin Kültür Merkezi ile çoðu Kürtçe olan 19 park isminin yasaklanmasına sert tepki gösterdi. AKP'nin resmi internet sitesi ve Radikal gazetesinde yazdıðı yazıda yasak kararını verenleri yerden yere vururken, yasak kararını verenin kendi partisi tarafından atanan ve emir kulu olan Kayapınar Kaymakamı olduðunu unuttu. Her konuşmasında BDP'ye ve belediyelerine hakaretler eden silah tüccarı Ýçten, Kürtlere gülücükler daðıtarak 'iyi polis' rolünü oynamaya çalışıyor.
Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesi tarafından üç yıl önce açılan Cegerxwin Kültür Merkezi ile 19 ayrı parka verilen isimlerin Kürtçe dil uyumuna aykırı oldukları gibi keyfi gerekçelerle Kayapınar Kaymakamlıðı'nın suç duyurusu ardından, Diyarbakır 1.Ýdare Mahkemesi söz konusu Kültür Merkezi ve park isimlerini iptal etti.
Kaymakamlıðın şikayeti ve mahkemenin yasak kararını onaylamasının ANF tarafından duyurulması ardından, ulusal medya da konuyu gündeme taşıyarak tartışma başlattı.
Tartışmaya katılanlardan biri de, silah tüccarı olan AKP Diyarbakır 5. sıra milletvekili Cuma Ýçten oldu.
AKP'nin resmi internet sitesi ve Radikal yazısında konu hakkında görüşlerini bildiren Cuma Ýçten buna sert tepki göstererek, "Yargı maalesef özgürleşme ve demokrasi önünde engel teşkil ediyor. Yargı Kürtlerin özgürlüklerini kısıtlıyor. Alfabeye Kürtçe de yer alan q, w ve x'nin eklenmesi tartışılmalı" dedi.
Yazısında AKP'nin Kürtlere özgürlük getirdiðini iddia eden ve bunu TRT 6 ile Kürtçe seçmeli dersle açıklayan Ýçten, "Ben Kürtçe yazmak, okumak ve konuşmak istiyorum. Q, w ve x'yi kullanmak istiyorum. Bunu devlet formüle etmeli. Yeni anayasa ile bunlar çözülebilir" şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Kürtlere karşı "iyi polis"i oynayan Ýçten, mahkemelerde Kürtçe savunma yapmak istedikleri için halen savunma yapamayan ve 3 yıldan fazladır cezaevinde bulunan Kürt politikacıları, Kürtçe şarkı söylediði için gözaltına alınan-tutuklanan mahalli sanatçıları görmezden gelerek, Kürtlerin aðzına bir parça bal sürmeye çalışıyor.
Her konuşmasında BDP'ye ve halkın seçtiði belediyelere aðza gelmeyecek hakaretlerde bulunan Cuma Ýçten, Kültür Merkezi ve parklara verilen Kürtçe isimlerin yine kendi partileri tarafından atanmış olan Kaymakam tarafından yasaklandıðını ve aynı Kaymakamın suç duyurusunda bulunduðunu unutuyor.
Ýhale verilmesinde, atama ve tayinlerde, emir-talimatlar için aradıklarında emir kulu gibi görev yapan Kaymakamların Kürtçe yasak kararını verdiðini çok iyi biliyor aslında.
Ýçten ve onun gibilerinin, "Bizim suçumuz yok, yargı karar vermiş. Mahkemelerin kararına karşıyız" diyerek, asıl sorumcululuðu kendi üzerlerinden atması çabası içinde olduðu anlaşılıyor.
Cuma Ýçten ve onun gibi Kürtlere şirin görünmeye çalışan 'iyi polis' Kürt vekillerine sormak lazım. Hanginiz bugüne kadar Kürtçe savunma, Kürtçe yasaklanan şarkılar konusunda TBMM'de konuştunuz, basın açıklaması yaptınız? Sözlü veya yazılı hangi soru önergesi sundunuz? Yasakların kaldırılması konusunda bugüne kadar hangi yasa teklifi sundunuz?
BDP SAYESÝNDE VEKÝL OLAN BÝR SÝLAH TÜCCARI
Türkiye genelinde Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde, yüzde 10 barajı olduðu için BDP'nin 'Demokrasi, Emek, Özgürlük' bloðu olarak seçimlere baðımsız milletvekili olarak girme kararı ardından birçok Kürt kentinde olduðu gibi, Cuma Ýçten'de bu sayede milletvekili seçildi.
AKP'den 5. sıra milletvekili adayı olarak seçimlere girdi. Blok 6 milletvekili çıkarırken, Ýçten de AKP'nin Diyarbakır'dan çıkardıðı en son milletvekili oldu. (YSK'nin Hatip Dicle'nin vekilliðini iptal etmesi ardından, 6. sıradan Oya Eronat da vekillik koltuðuna oturmuştu)
Cuma Ýçten, uzun yıllar Silah Üreticileri, Satıcıları ve Sevenleri Derneði Başkanlıðı görevlerinde bulundu. Ýstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı bir silah tüccarı. Kendi ifadesine göre, 1300 av dükkanı bayisi kendilerine baðlı.
2007 genel seçimlerinde Ýstanbul'dan AKP milletvekili aday adayı oldu. Ancak listeye giremedi.
9 Aralık 2009 tarihinde bireysel silahlanmaya karşı yasa teklifi TBMM'de görüşülürken Ýçişleri Komisyonu'na Silah Üreticileri, Satıcıları ve Sevenleri Derneði Başkanı olarak çaðrılan Cuma Ýçten, komisyona şunları söylemişti:
"Millet olarak silah kültüründen uzaklaştıðımız sürece, devlet olarak da silah kültüründen uzaklaşmış oluruz. Kuvayi Milliye hareketi ve milli mücadelede yaşadıðımız sıkıntılar unutulmamalıdır.
Ýngiliz kültüründe silahın vazgeçilmez bir olgu olduðunu, lordların silah ve avcılık kültürüyle özdeş yaşadıðını, atalarımızda ve Osmanlı'da da silah kültürünün olduðunu, Amerika'nın baskın yapısının da silah gücüyle olduðunu, silahın milletler ve devletler açısından asla vazgeçilmez bir gerçek olduðunu, devletini ve milletini sevenlerin bilmesi gerektiðine inanıyoruz."
Cuma Ýçten, milletvekili seçildikten sonra silah üreticileri başkanlıðından ayrılırken, Diyarbakır Ýstasyon Caddesi üzerinde bulunan Ýçten Av Malzemeleri dükkanının ismini de "Global" olarak deðiştirmeyi yeðledi.