Van halkı AKP-MHP faşizmine Newroz'la yanıt verdi

Van’da 2018 Newrozu sabahın ilk ışıklarıyla başladı ve zılgıtlarla, halaylarla kutlandı.

Günler öncesinden seferberlik ruhuyla hazırlıkları yapılan Van Newrozu, tarihinin en görkemli halk buluşmalarından birine tanıklık etti. Yüz bin kişi, Van Kalesi ve Van Gölü’nün buluştuğu noktadan haykırdı.

Van’da Newroz kutlamaları için sabahın erken saatlerinde kentin onlarca noktasında bir araya gelen Vanlılar, otobüs ve toplu taşıma araçları ile Newroz kutlamalarının yapılacağı tarihi Van Kalesi ve Van Gölü'nün buluştuğu Van Kültür Parkı’na doğru hareket etti. Kent merkezinin tüm mahallelerinden sabahın erken saatlerinde Newroz alanına insan akını gerçekleşirken, Ağrı, Muş, Bitlis, Iğdır, Kars ve Ardahan ile merkez ve ilçelere bağlı köylerden de binlerce kişi Newroz için kente geldi. Yine Van merkez ilçeleri olan İpekyolu, Edremit ve Tuşba'dan on binlerce kişi alana vardı. Kitle müzik ve davul-zurna eşliğinde halaya durdu.

HDP Grup Başkanvekili Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Van il eş başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van il eş başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kava, işgal edilen belediyelerin eş başkanları, ESP temsilcileri, KJA aktivistleri, HDP ve DBP PM üyeleri ve DTK Temsilcisi Fikret Duman da Newroz’a katıldı.

Saatler geçtikçe hava soğumasına rağmen Newroz'a yoğun ilgi nedeniyle giriş kapılarında izdiham yaşandı. 4 defa aramadan geçtikten sonra alana giren kitle ile birlikte coşku doruğa çıktı. Alana yöresel kıyafetlerle giren kitle sık sık ‘Bijî Serok Apo’ sloganını atıyor. Newroz'a özellikle kadınların yoğun ilgisi dikkat çekti.

Kutlama saygı duruşu ve açılış konuşmasıyla başladı.

Açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi Sözcüsü Bayram Kaval, halkın Newroz bayramını kutladı. Kaval, “Kürt halkı bin yıllardır Newroz'da ses veriyor ve haykırıyor" dedi.

'VAN HALKI ÖZGÜRLÜĞÜNDEN VAZGEÇMEZ'

Müzik dinletisinin ardından söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, Serhat ve Van halkının Newroz'unu kutladı. Van halkının Newroz alanında tüm dünyaya mesajını verdiğini kaydeden Karabulak, “Van halkı her daim mücadelenin içinde ve partisinin yanındadır. Kirli propaganda ve manipülasyonlara rağmen halkımız 8 Mart ruhuyla bugün burada yerini almıştır" dedi.

DBP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa da, “Hayalperestlerin bir hayali vardı, ‘Onları bitireceğiz’ diyordu ama Van halkı coşkusu, heyecanıyla onları bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Halkımız bugün bir kez daha İmralı tecridini kırmıştır. Halkımız düşmanlığa, faşizme, işgale, talana bir kez daha hayır demiştir" ifadelerini kullandı.

 

REHİN TUTULAN EŞ BAŞKANLARIN MESAJI OKUNDU

Rehin tutulan HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, DBP eş genel başkanları Sabahat Tuncel, Mehmet Aslan ve diğer siyasi tutsaklar tarafından gönderilen mesajlar okundu. Mesajı HDP PM Üyesi Zelal Yerlikaya okudu.

Mesajda şöyle denildi:

"Her Newroz yeni bir direniştir, Newroz ateşiyle yanan ve direnen halkımız tarihe bir kez daha selam duruyor. Sultan, diktatörler tarihin karanlığında göçüp giderken halkın direnişi volkandır… Halkımız bu hakikatin şahididir. Halkımız Newrozlaşarak bu hakikatin ta kendisi olmuştur. İşte bugün Afrin’de zulüm ve saldırganlık karşısında halkımız geleceğini belirleme hakkından vazgeçmemiştir. Hiçbir güç halkımızın bu iradesini kıramaz Afrin’de işgale zulme karşı halkımız birer direniş ateşi oldu. Toprağını korumak için Afrin halkının gösterdiği tarihi direniş insanlığın özgürlük umutlarını büyüttür. Kürt halkının varlığına yönelik, Kürdistan’ın 4 parçasına yönelik büyük bir saldırı vardır. Kürt halkının statü kazanmasını AKP ve MHP Faşizmi gerçekleştirmeye çalışıyor. Devrim bunun için yeni bir dönüm noktası ve başlangıçtır. Değerli emek ve demokrasi güçleri, gençler, çocuklar Newroz umuttur, direniştir ve çağrıdır. Bu yürüyüş durdurulamaz. Yıllardır tecrit ve işkence düzenine karşı Sayın Abdullah Öcalan’ın etrafında ki tecridi de halkımız kıracaktır. Özgür ülke ve demokratik birliğe ulaşmak fikrinden halkımız vazgeçmeyecektir. Direnen halklara karşı yürütülen, AKP ve MHP’nin yürüttüğü işgal politikaları her yerde özgürlük inancıyla, çağdaş Kawa’lara yenilecektir. Halklarımızın özgür geleceğine karşı teslimiyet politikası dayatılmaktadır. 2015’te Sayın Öcalan’a başlayan tecrit yine tecridin kırılmasıyla halklarımız barışa kavuşacaktır. Sayın Öcalan üzerinde ki insanlık dışı tecride karşı halkımız mutlaka kazanacaktır. İçeride, dışarıda olsak dahi özgürlük mücadelemizi dim dik ayakta tutarak halkımızla özgür günlerde bulaşacağız. Her yer direniş…"

DUMAN: DÜN HALEPÇE, BUGÜN EFRÎN!

Ardından DTK Van Sözcüsü Fikret Duman konuştu. Newroz’un halkların özgürlük bayramı olduğunu kaydeden Duman, cezaevlerinde bulunan tüm siyasi tutsakları selamladı. “Halklarımız İskender’in, Bizans'ın zulmüne karşı direnmiştir" diyen Duman, savaş ve işgallerin sürdüğünü ve çoğunun Kürt işbirlikçilerinin eliyle yapıldığını belirtti. Duman, şöyle konuştu:

"Kürt toprakları yüz yıl önce parçalandı. O günden bu yana yapmadıklarını bırakmadılar, asimilasyon politikalarının en vahşisini yaptılar, insanlık onurunu utandıran katliamlar yaptılar. Dersim, Koçgiri, Halepçe, Roboski ve bugün Afrin. Bunu halkımıza yaşattılar. Efrîn Kürt sorununun demokratik çözümüne model oluşturan bir barış şehridir. İşte bu yüzden Efrîn'e saldırdılar. Efrîn şahsında Kürt halkının statü sahibi olmasını engellemek istiyorlar. Sessiz kalmak, Efrîn'e sahip çıkmamak DAİŞ gibi çetelerin insanlığın başına yeni belalar açması anlamına gelmektedir. Biz DTK olarak bütün halkımıza sesleniyoruz. Başur, Bakur, Rojhilat, Rojava, diasporaya, bütün toplum kesimlere diyoruz ki; barış için demokrasi için, barış için, onurlu bir yaşam için Kürt halkı bütün yaşanmışlıkları göz önünde bulundurarak her duruma hazırlıklı olmalıdır. Ulusal birlik dışındaki her şey teferruattır. Biz kaderimizi yazmazsak, hep başkaları yazacaktır."

Duman’dan sonra Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Milletvekili Selma Irmak’ın gönderdiği mesaj okundu. Mesajında, Kürt halkının zorlu bir süreçten geçtiğini ifade eden Irmak, “Ancak tüm yaşananlara rağmen mücadele daha da büyüdü. Tarih şahittir ki, hiç kimse halkımızın irademizi kıramadı, kıramayacak. Bu yüzyıl Kürt halkının yüzyılı olacak" dedi.

BEŞTAŞ: HEPİMİZ AYAKTAYIZ!

Grup Munzur’un verdiği müzik dinletisinin ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, şunları kaydetti: “Serhat, Amed, Hakkari, İstanbul, İzmir, Kirmanşah ve Efrîn'de halkımız özgürlük ateşini büyütüyor. İmralı’dan başlayarak tüm zindan tutsaklarının Newroz'unu kutluyoruz. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve tüm eş başkanların Newroz'unu kutluyoruz. Sayın Figen Yüksekdağ, Sayın Nadir Yıldırım, Sayın Tuğba Hezer Van halkının iradesidir ve onların vekilliğini kimse düşüremez. Bugün her yanda Newroz ateşi gürleşiyor, Newroz ateşi direnişin ve özgürlüğün ateşidir. Efrîn'de Kawa’nın heykelini yıkanlar bilsinler ki , Kawa yüz yıl önce Newroz ateşini düşürmedi ve bugün de Newroz ateşi daha da yükseliyor. İşte hepimiz ayaktayız ve mücadelemizi daha da büyüteceğiz."

AKP’nin Kürt halkından korktuğunu söyleyen Beştaş, tüm baskılarına rağmen özgürlük ateşinin daha da yükseldiğini kaydetti. "Kürt halkı başarmıştır, Efrîn halkını başını öne düşürmedi, 60 gün boyunca direndi. Efrîn'de her gün halkımızı bombaladılar, tüm dünyanın gözü önünde büyük bir direniş yaşandı" diyen Beştaş, şöyle devam etti:

"Kürt halkı diz çökmedi ve Efrîn'i kurtaracaklar. Efrîn gül bahçesidir. Savaş insanlık suçudur, savaşta çocuklar, kadınlar ölüyor, bu yüzden savaş istemiyoruz. Zorla bastırmaya çalışıyorlar. Kürt halkı kimliğine sahip çıkıyor, Kürt halkı demokrasi mücadelesi veriyor. Kürt halkına terörist diyenler asıl terörü yapıyorlar. Zindan tutsaklarından korkuyorlar ve şimdi de tek tip kıyafet dayatıyorlar. Ellerinden geleni yaptılar ama işte engel olamadılar.

Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz’ı öldürdüler. Biz var oldukça özgürlükten, demokrasiden vazgeçmeyeceğiz. Kürt halkının cesareti tüm insanlığa örnek oluyor. Kürt halkı her yerde el ele vermelidir. Onlar bunu bildikleri için birliğimizi engellemeye çalışıyorlar, gelin hepimiz bir olalım. Bakın İmralı’da Sayın Öcalan’ın mücadelesine… Sayın Öcalan en ağır koşullarda direniyor; barış için, demokrasi için. Bu yüzden tecrit uyguluyorlar. Bu tecrit Sayın Öcalan’a değil, tüm halkımıza uygulanıyor, insanlığa uygulanıyor, demokrasiye uygulanıyor. El ele verelim ve tecridi kıralım. Şimdi MHP ile ittifak yapanlar Kürt halkını bitireceklerini sanıyorlar. Bugün AKP, MHP olmuştur, MHP de AKP.

'EFRÎN HALKI YALNIZ DEĞİL'

Efrîn'i temizlediklerini söylüyorlar… Ancak herkes biliyor ki bu kirli politikalar sonuç vermeyecektir. ÖSO IŞİD’in diğer adıdır. IŞİD nasıl yenildiyse ÖSO da yenilecektir. Efrîn halkların şehridir. Kürt halkı kimseye düşmanlık yapmıyor. Suriye’de savaş başladıktan sonra halklar Efrîn'e göç etti ve Efrîn halkı onları misafir etti. Biz asla onlardan korkmadık, korkmayacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar halkların direnişi sürecektir. Tüm herkes bilsin ki Efrîn halkı yalnız değildir.”

Beştaş konuşmasının sonunda Newroz’a katılan milyonlarca kişinin halkı teslim almaya çalışanlara en iyi cevabı verdiğini söyledi. Beştaş, “AKP ve MHP faşizmine en güçlü cevabı bugün halkımız verdi. Faşizme teslim olmadık, olmayacağız. Barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesine sonuna kadar devam edeceğiz. Bizler asimile edilecek bir halk değiliz. Bu topraklarda Kürtler, Araplar, Türkler, Lazlar, Çerkesler hep birlikte yaşamak istiyoruz ama bu eşit olduğumuz sürece mümkündür. İşte Van budur, Van’ı kimse teslim alamaz. Onların yalanlarına, dolanlarına kimse inanmıyor. Tarih unutmaz, tarih not eder, bugün yaşadıklarımızı asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Halklar teslim olmadı, kendi topraklarımızda özgürce yaşamak istiyoruz”

Beştaş’ın konuşmasının ardından Newroz coşkusu Koma Çiya’nın verdiği müzik dinletisi devam etti.