Vali Mutlu’ya göre Mensur Güzel’in infazı mevzuata uygun!

Vali Mutlu’ya göre Mensur Güzel’in infazı mevzuata uygun!

Ýstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kartepe deniz otobüsünü kaçıran HPG’li Mensur Güzel’in infaz edilmesini ‘mevzuata uygun’ bularak, Ýstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hakkında soruşturma açılması talebini reddetti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan aðırlaştırılmış tecride dikkat çekmek amacıyla 11 Kasım 2011'de Ýzmit-Gölcük arası sefer yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kartepe isimli deniz otobüsünü ele geçiren HPG'li Mensur Güzel, üzerinde herhangi bir silah veya patlayıcı olmamasına raðmen SAT komandoları tarafından infaz edilmişti. Ýnfazın ardından bir yıl geçmesine raðmen avukat ve ailelerin, sorumluların yargılanması yönünde yaptıðı başvurular ise kabul edilmiyor. Güzel ailesinin avukatlarından Hüseyin Boðatekin’in, Güzel'in infaz edilmesi olayında ihmal ve kastın bulunduðu için sorumlu olan Ýstanbul Ýl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hakkında soruşturma açılması izni verilmesi talebiyle Ýstanbul Valiliði'ne yaptıðı başvuruya "ret" yanıtı geldi.

Ýstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun, soruşturmaya izin verilmediðine dair gönderdiði yazıda, infaz edildiðinde üzerinden herhangi bir patlayıcı madde veya silah bulunmayan Güzel'in üzerinde "bomba düzeneði" bulunduðu iddia edildi. Mutlu, gönderdiði yazıda şu gerekçelere yer verdi: "SAT komandolarının yapmış olduðu operasyonel çalışmalar neticesinde müştekinin oðlunun üzerinde bomba düzeneði ile birlikte ölü olarak ele geçirildiði saatte yolcu ve mürettebatın gemiden güvenlikli bir şekilde tahliye edilmek suretiyle yolcuların ve mürettebatın güvenliði saðlandıðı, yapılan işlemlerin mevzuat çerçevesinde yapıldıðı anlaşıldıðından Ýl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diðer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6. maddesi gereðince soruşturma izni verilmemesine karar verdim."

Valilik tarafından soruşturma talebinin reddedilmesi üzerine avukatların önümüzdeki günlerde Ýstanbul Bölge Ýdare Mahkemesi'ne itirazda bulunacaðı, buradan sonuç alınmaması halinde Avrupa Ýnsan Hakları Mahkemesi'ne (AÝHM) başvuracaðı öðrenildi.