Ýşçi katliamı sürüyor

Ýşçi katliamı sürüyor

Ýstanbul Ýşçi Saðlıðı ve Ýş Güvenliði Meclisi raporuna gore Eylül ayında 83 işçi, 'iş cinayetlerine’ kurban gitti.

Ýstanbul Ýşçi Saðlıðı ve Ýş Güvenliði Meclisi, Ýstanbul Tıp Fakültesi'nde bulunan Mono Blok önünde basın açıklamasıyla Eylül ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapor, kene virüsü taşıyan hastasından kan örneði aldıðı iðneyi kendisine batırması sonucu yaşamını yitiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'nde görev yapan Dr. Mustafa Bilgiç'e adandı. Açıklamada, "Çalışma koşulları saðlık çalışanlarını öldürüyor" ve "Hastanede iş cinayeti Asistan Dr. Mustafa Bilgiç'i unutmayacaðız" pankartı ile Bilgiç resminin bulunduðu döviz açıldı. Açıklamaya, SES Aksaray Şubesi, ÝTO, Dev Saðlık-Ýş, Enerji Sen, işten çıkarılan THY işçileri de destek verdi. Açıklamada, sık sık "Saðlıkta dönüşüm ölüm demektir", "Yaşamak yaşatmak istiyoruz", "Kaza kader deðil iş cinayeti" sloganları atıldı. Ýstanbul Tabib Odası Başkanı Tamer Gören kısa bir konuşma yaparak, saðlıkta dönüşüm planı nedeniyle hem yurttaşların hem de saðlık çalışanlarının maðdur edildiðine dikkat çekerek, doktorların yüzde 90'ının halka nitelikli saðlık hizmeti veremediðini söyledi.

ORAN KATLANARAK ARTIYOR

Konuşmanın ardından Dr. Coşkun Canıvar hazırlanan raporu açıkladı. Ýş cinayetlerinin Türkiye'nin her yerinde devam ettiðini belirten Canıvar, basın ve emek, meslek örgütlerinden aldıkları bilgilerle Eylül ayında 83 işçinin yaşamını yitirdiðini tespit ettiklerini söyledi. Canıvar, 2011 Eylül ayında en az 58 yaşamını yitirirken, 2012 Eylül de bu sayının en az 83 olmasının ülke gerçeklerini gözler önüne serdiðini ifade etti. Ýnşaat, mevsimlik tarım, maden enerji sektörlerinde yaşanan iş cinayetlerinin birbirlerinin kopyası olduðunu söyleyen Canıvar, "Tespitlerimize göre inşaatlarda 23, mevsimlik tarımda 18, maden ve enerji sektörlerinde ise 8'er işçi ölümü yaşandı. Hal böyle iken işçileri maliyet ve üretimin bir nesnesi olarak gören sermaye ve iktidar, alanı rant kapısına dönüştürmeye çalışan düzenlemeler yapıyor, yasalar çıkarıyor" dedi.

ÝŞ CÝNAYETLERÝ MÜNFERÝT DEÐÝL

Ýstanbul Tabip Odası da Dr. Mustafa Bilgiç'in ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Saðlık emekçileri adına konuşan Feray Kaya, daha önce de aynı nedenden dolayı bir saðlık çalışanının öldüðü ve bir saðlık çalışanının da ölümden döndüðünü belirtti. Kaya, "Açılan tazminat davasında Saðlık Bakanlıðı olayın hekimin dikkatsizliðinden kaynaklı olduðunu beyan etti. Çalışma süresi aralıksız 33 saate haftalık 120 saate varan bir asistan hekimin yaptıðı hatalardan sadece kendisinin sorumlu olduðu söylenebilir mi?" diye sordu. Olayın münferit bir dikkatsizlik olmadıðını söyleyen Kaya, "Zorlu çalışma koşullarının, uygun olmayan çalışma ortamının doðurduðu bir iş kazasıdır" dedi.