Ýşçi Saðlıðı ve Ýş Güvenliði Meclisi'nin raporuna göre Kasım ayında en az 82 işçi hayatını kaybetti. Bu yılın ilk 11 ayında ise en az 802 işçi yaşamını yitirdi.
Ýşçi Saðlıðı ve Ýş Güvenliði Meclisi'nin her ay sonunda yayınladıðı "Ýş Cinayetleri Raporu"nun Kasım ayı verilerine göre geçtiðimiz ay en az 82 işçi yaşamını yitirdi.
Kazaların meydana geldiði sektörler arasında 36 işçinin yaşamını yitirdiði inşaat sektörü başta gelirken, maden ve metal sektörlerinde 10'ar işçi, mevsimlik tarım, çimento-cam ve enerji sektörlerinde 4'er işçi, aðaç, nakliye ve haberleşme sektörlerinde 2'şer işçi, gıda, deri, tersane, büro, saðlık, konaklama, belediye sektörlerinde birer işçi yaşamını yitirdi.
Raporda, 2 Kasım'da Çorum'dan çalışmak üzere Ýstanbul'a gelen işçiler; 52 yaşındaki Recep Cırıl, oðlu 22 yaşındaki Adem Cırıl, akrabaları 23 yaşındaki Ahmet Tiryaki ve 18 yaşındaki Mustafa Bayrak'ın cenazeleri, işe çıkmamaları üzerine sabah saatlerinde arkadaşları tarafından kaldıkları konteynırda bulunmasına deðinildi. 4 işçinin zehirlendiði dile getiren meclis, işçilerin neden zehirlendiklerini bilmediklerini belirterek varolan yasalara bile uyulmayarak, Suryapı Ýnşaat'a ait şantiyede bulunan konteynırlarda kötü barınma koşullarına dikkat çekti.
Raporda, Samsun ETÝ Bakır Ýşletmeleri'nde taşeron Cengiz Ýnşaat bünyesinde çalışan ve 300 tonluk amonyak tankının altında kalarak can veren 6 işçi de hatırlatıldı. Raporda TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nın konuyla ilgili şu görüşüne yer verildi: "Samsun'daki olay, 'taşeronun taşeronu' olan firmanın amonyak kazanı kapaðının montajı sırasında meydana geldi. Amonyak tankı kubbesinin yerdeki son donanımı üzerine reglaj (puntalama) ve montajına geçilecekken, kubbe altındaki desteklerin yetersiz, emniyetsiz olması nedeniyle yükü taşıyamaması ve çalışan işçilerin üzerine düşmesi şeklinde meydana geldi. Bu cinayettir, tonlarca yükü bir yere indirirken altındaki onlarca işçinin o an işlem bölgesinde bulundurulmaması, bunun yanı sıra proses çalışan bulunmasını gerektiren bir durum varsa yük düştüðünde çalışanların üzerine gelmemesi için düşen parça ile işçiler arasına kafes yapılması gerekir."
Meclis, bütün iş kazalarının önlenebileceðini bildikleri için yaşananlara "iş cinayeti" dediklerini hatırlatarak sorumlular yargılanmadıðı için de adalet istediklerini belirtti.
Ýşçi Saðlıðı ve Ýş Güvenliði Meclisi'ne göre 2012 yılının ilk 11 ayında tüm iş alanlarında en az 802 işçi hayatını kaybetti.